Techtrends en diepe private equity zakken stuwen ICT M&A naar recordhoogte

22 maart 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Nooit eerder was er binnen de Nederlandse ICT-branche zoveel M&A-activiteit als in 2017. In totaal werden er 383 deals gesloten, ruim meer dan de 302 van een jaar eerder. Het aantal overnames werd opgestuwd door technologische trends als digital, blockchain en het internet of things, evenals door de lage rentestand die zorgt voor een grote hoeveelheid kapitaal bij private equity-partijen.

Zoals eigenlijk overal ter wereld het geval is, loopt het ook binnen de Nederlandse ICT-branche storm. De opkomst van diverse nieuwe innovaties zorgt voor vele nieuwe mogelijkheden en dwingt bedrijven die relevant willen blijven mee te gaan in de snelle ontwikkelingen. Hierbij kan worden gedacht aan digitale technologieën als big data, artificial intelligence, blockchain, cyber en het internet of things. De hierdoor voortgedreven hoogtijdagen voor de sector uiten zich – naast in de hoge prijzen die worden neergeteld voor ICT-bedrijven – ook in het aantal overnames, fusies en deelnemingen, zoals blijkt uit de gegevens van M&A-bureau MBCF en Computable.

Sinds zij elf jaar geleden begonnen met het bijhouden van het aantal ICT-deals is er niet eerder zoveel overnameactiviteit geweest. Nadat er in 2015 met 263 gesloten deals een lichte daling was (7%) ten opzichte van de 284 overnames uit 2014, is het aantal transacties sindsdien steeds gestegen. In 2016 was er een stijging van 15%, waarmee het aantal uitkwam op 302, wat toentertijd ook een record was. Vorig jaar groeide het aantal overnames echter nog harder door – met maar liefst 27% – zodat het nieuwe recordaantal van 383 werd bereikt. In alle vier de kwartalen werd er veel activiteit geregistreerd, met 109 deals in Q1, 100 in Q2, 81 in Q3 en 91 in Q4.

De grote drukte wordt nog extra gestimuleerde door de nog altijd zeer lage rentestanden, die ervoor zorgen dat geld relatief erg ‘goedkoop’ is, vertelt Ramon Schuitevoerder, adviseur in het ICT-team en partner van MBCF. Dit leidt ertoe dat de investeringsbereidheid bij mensen hoog ligt, waardoor private equity-spelers momenteel erg veel geld in kas en hebben. Bovendien zijn er vanwege de geringe concurrentie op het financieringsvlak volop mogelijkheden om investeringen te doen.

Aantal transacties in de Nederlandse ICT-markt

De hausse in overnames die resulteert uit de optelsom van gunstige factoren betekent goed nieuws voor overnameadviseurs, die de vraag naar hun diensten flink zien toenemen. MBCF verwacht bovendien dat de positieve lijn in het huidige jaar zal worden doorgetrokken, waarbij de populariteit van nieuwe technologie een belangrijke rol blijft spelen: “Cloud blijft een aandachtspunt, net als big data en industriële automatisering. Wij zien een volle pijplijn in deze segmenten. Bedrijven zoeken naar manieren om dit soort technologie te integreren in hun businessmodel”, stelt Bas de Haan, adviseur in MBCF’s ICT-team, tegenover Computable.  

Ook blijven de omstandigheden binnen de financieringsmarkt vooralsnog meewerken, waarbij de onzekerheid over hoe lang dit nog zo zal blijven bovendien bijdraagt aan de verkoopbereidheid, legt Schuitevoerder uit aan Computable: “De gunstige voorwaarden zorgen ervoor dat eigenaren, die nadenken over de verkoop van hun bedrijf op termijn, zich achter hun oren gaan krabben. Moeten ze wel wachten met de verkoop van hun bedrijf? Over pakweg twee jaar kunnen de omstandigheden een stuk minder zijn geworden. Die afweging, waarbij sommigen toch kiezen om hun bedrijf nu te verkopen, vergroot de dynamiek in de markt.”

Enkele van de opvallendste deals uit 2017 zijn de overname van Davilex Software door de Noorse Visma Group in maart, de aankoop van ICT-dienstverleners Scholten Awater en Centralpoint door branchegenoot Infotheek – gesteund door de Zweedse investeerder Altor – in respectievelijk april en juni, het inlijven van zorgautomatiseerder VCD door het Franse Axians in april en de aankoop van diverse IT-ondernemingen door KPN, waaronder clouddienstverleners Qsight IT & Inspark en Divider, zorg IT-bedrijf CAM IT Solutions, (tele)communicatieaanbieder Solcon en cybersecuritybedrijf Dearbytes.