5.000 consultants aangesloten bij consulting marktplaats Comatch

23 juli 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het aantal managementconsultants en industrie-experts in het ledenbestand van online marktplaats Comatch is de grens van 5.000 gepasseerd. Tien procent daarvan, zo'n 500 consultants, is gevestigd in de Benelux.

Het van oorsprong Duitse Comatch speelt in op de sterke groei van de ‘gig economy’. Door de veranderende economie en de noodzaak om steeds sneller op kansen in te springen, zijn opdrachtgevers in toenemende mate op zoek naar een flexibele schil van toptalent – het kan hierbij gaan om flexibele projectteams voor consultancyklussen of tijdelijke ondersteuning op interimbasis. 

Katharina Schneider, Director Consultant Relations bij Comatch, neemt de trend in de markt waar: “Organisaties zien er grote waarde in om de personeelsbezetting van hun projecten snel en flexibel aan te passen zonder daarbij kwaliteit en professioneel accountmanagement uit het oog te verliezen, en ze maken in toenemende mate gebruik van bemiddelaars.”

Comatch is zo’n bemiddelaar. Het bedrijf onderscheidt zich door een focus op toptalent (“ongeveer 50% van de consultants die zich registreren komen uiteindelijk het selectieproces niet door”) en door een focus op professionals met een achtergrond in de top van de consultancymarkt. Een groot deel van de consultants aangesloten bij het netwerk heeft een verleden bij de grote strategische bureaus (McKinsey, BCG, Bain, enz.) en de Big Four (Deloitte, EYKPMG en PwC). 

Belangrijkste redenen waarom consultants voor een carrière als zelfstandig consultant kiezen zijn een betere werk-privé-balans, een beter financieel plaatje en het hebben van meer autonomie en vrijheid. Volgens een recente studie onder freelance consultants actief in het hogere segment van de markt zou slechts 11% van de consultants serieus overwegen om terug te keren naar een vaste positie bij een bureau. 

5.000 consultants aangesloten bij consulting marktplaats Comatch

“Sommige consultants willen gewoon consultants blijven in plaats van partner te worden, sommigen beginnen hun eigen startups parallel aan hun projectmatige werk en sommigen willen graag meer tijd voor hun families, hobby's of het beoefenen van sport. Iedereen die kiest voor professionele onafhankelijkheid wordt gedreven door het verlangen naar meer zelfbeschikking”, verklaart Schneider.

Opgericht in 2015 door twee voormalig McKinsey-consultants die een gat in de markt zagen, telt Comatch vandaag een team van circa 100 medewerkers. Zij zorgen voor de selectie van professionals, het contact met opdrachtgevers en zien erop toe dat projecten in goede banen worden geleid. Het bedrijf heeft een aantal private equity-partijen achter zich staan – samen hebben ze de ambitie om uit te groeien tot de grootste speler in Europa. 

Met het bereiken van een ledenbestand van 5.000+ consultants, die tezamen kennis en ervaring hebben in bijna alle denkbare sectoren en functionele gebieden, zet Comatch de volgende stap in het realiseren van deze ambitie. Doelstelling voor dit jaar is om het aantal uitgevoerde projecten op te schroeven (vorig jaar werden 500 ‘engagements’ bemiddeld) en om de bekendheid onder opdrachtgevers een verdere impuls te geven. 

Comatch is in de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) het meest volwassen, daarna volgen landen als Nederland, waar het sinds eind 2015 actief is, en Scandinavië, waar het al zo’n twee jaar aanwezig is. Twee van de drie grootste consultancymarkten werden recent aangeboord: het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.  

Gerelateerd: Comatch behoort tot snelst groeiende digitale startups in Duitsland.