Consulting matchmaker COMATCH haalt €8 miljoen op om groei te versnellen

24 mei 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

COMATCH, een platform dat consultants aan klanten koppelt en behoort tot Europa’s snelst groeiende startups, heeft €8 miljoen opgehaald in een Series-B investeringsronde. De kapitaalinjectie, die bovenop de €4 miljoen komt die twee jaar geleden in een Series A-ronde werd bijeengebracht, moet de digitale advies-matchmaker helpen bij de versnelling van zijn internationale uitbreiding en het verbeteren van de dienstverlening.

Eind 2015 betrad COMATCH de Nederlandse markt en sindsdien heeft het platform zichzelf weten te nestelen als een van de grootste bemiddelaars tussen opdrachtgevers en zelfstandige topmanagementconsultants en branche-experts. Het bedrijf waaide over uit Duitsland, waar het in 2014 werd opgericht door de voormalige McKinsey-adviseurs Christoph Hardt en Jan Schächtele. Dit vanuit de door hen gedeelde gedachte dat – evenals andere sectoren – de adviesbranche rijp was voor digitale disruptie vanuit het online kanaal.

De indrukwekkende groeicijfers die COMATCH vervolgens heeft laten zien, lijken de twee hier voorlopig gelijk in te geven: tussen 2014 en 2016 wist Comatch een omzetgroei van 422% te realiseren. Deze prestatie leverde de bemiddelaar de tiende plek op in de lijst van de snelst groeiende Duitse digitale startups. Naast dat het bedrijf uitbreidde naar Nederland, deed het tevens zijn intrede in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, de UK en Scandinavië. Ook gekeken naar het aantal ingeschreven consultants is de groei indrukwekkend: ruim een jaar geleden ging het om zo’n 2.000 adviseurs, terwijl dat er nu al meer dan 4.800 zijn uit 60 landen. Hieronder bevinden zich zo’n 400 Nederlandse consultants. De sterke toename betekent niet dat elke adviseur zijn of haar diensten kan aanbieden via het platform: zo’n 50% van de aanvragen wordt geweigerd. 

Consulting matchmaker COMATCH haalt €8 miljoen op om groei te versnellen

Om de snelle groei van COMATCH te faciliteren, heeft het bedrijf nu in een Series-B financieringsronde €8 miljoen opgehaald. Het kapitaal wordt geïnvesteerd door Acton Capital Partners – dat de investeringsronde heeft geleid – en door Atlantic Labs en btov. Dezelfde drie partijen staken in de zomer van 2016 ook al een totaalbedrag van €4 miljoen in COMATCH tijdens een Series-A investeringsronde. De nieuwe kapitaalinjectie zal volgens COMATCH worden aangewend voor “internationale expansie, verdere technologische ontwikkeling en verbeterde dienstverlening voor klanten en consultants”. “COMATCH wil haar positie als leidende online marktplaats voor onafhankelijke managementconsultants verder ontwikkelen”, aldus het platform. 

Sebastian Wossagk, Managing Partner bij Acton, geeft verdere toelichting op de nieuwe kapitaalinjectie: “In de afgelopen drie jaar is COMATCH de leidende online marktplaats geworden voor onafhankelijke managementconsultants in Duitsland. De sterke omzetgroei van de onderneming wordt vooral aangedreven door een groot aantal terugkerende klanten, waarbij de hoge mate van tevredenheid niet alleen een duidelijke indicatie is van de uitzonderlijke kwaliteit van de COMATCH-dienstverlening, maar dit is ook de perfecte basis voor verdere internationale expansie. Ik ben blij dat Acton, Atlantic en btov in staat zijn om het succes van het COMATCH-team te blijven ondersteunen.” 

Gekeken naar de internationale groeiplannen, wordt naast op een versteviging van de positie in de DACH-regio gemikt op de rest van Europa, waarbij voor de toekomst ook naar Zuid- en Oost-Europa wordt gekeken. Wat betreft de technologische ontwikkelingen zal het nieuwe kapitaal worden ingezet in het sneller en preciezer maken van het bestaande matching-model. Momenteel ontvangen de klanten van COMATCH de voorgestelde kandidaten binnen 48 uur. Daarnaast wil het bedrijf de services voor klanten en consultants verbeteren, onder meer door de mogelijkheid te bieden onderzoeksresultaten aan te kopen en teams van consultants samen te stellen. Ten slotte wil COMATCH ook ondersteuning gaan bieden aan consultants binnen het netwerk die graag willen terugkeren naar een vaste functie.

Medeoprichter Hardt laat weten blij te zijn deze vervolgstappen te kunnen zetten: “Samen met de investeerders heeft het hele COMATCH-team de afgelopen jaren veel bereikt. In dit opzicht illustreert de aanzienlijke toename van de investeringen niet alleen een uitzonderlijke waardering uit voor ons werk, het is ook essentieel om de groei van COMATCH voort te zetten en het bedrijf overal in Europa stevig op de kaart te zetten als een partner voor klanten en consultants.”