Consultants matchingplatform Comatch breidt uit in Nederland

06 april 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Sinds eind 2015 is Comatch, een digitaal platform dat klanten helpt om onafhankelijke consultants te vinden, ook actief op de Nederlandse adviesmarkt. Om zijn groei te versnellen heeft het platform onlangs Sergey Punzhin aan zijn team in Amsterdam toegevoegd. Punzhin is aan de slag gegaan als business development manager en wil dit jaar het netwerk uitbreiden naar zo’n 300 topconsultants.

Comatch is een online consulting-platform dat de vraag naar consultancy vanuit bedrijven en overheden matcht met beschikbare freelance consultants die zich bij het platform hebben aangesloten. Het digitale platform werd in 2014 gelanceerd in Duitsland, en heeft sindsdien een database van meer dan 700 (ervaren) management consultants opgebouwd, die volgens het platform allemaal kunnen bogen op een sterk trackrecord binnen de consultancybranche.

In de zomer van 2015 maakten de twee oprichters, voormalige McKinsey & Company consultants Christoph Hardt en Jan Schächtele, de plannen bekend om internationaal uit te breiden. Na een startkapitaalinvestering was vijf maanden later, in december 2015, de uitbreiding een feit en werd Comatch in Nederland gelanceerd. Ondertussen werd ook de tweede buitenlandse vestiging aangekondigd, namelijk in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Deze vestiging dient als uitvalsbasis voor Denemarken en de rest van Scandinavië.

In het afgelopen kwartaal heeft de Nederlandse vestiging van Comatch een aantal belangrijke stappen gezet, vertelt Hardt tegenover Consultancy.nl. Niet alleen groeit het aantal freelance consultants dat zich bij Comatch aansluit, maar ook klanten vinden steeds beter hun weg naar de dienstverlening van het platform. Om de groeiende aandacht op te kunnen vangen en verder te versnellen, heeft Comatch Sergey Punzhin aangetrokken, die op zijn zesde van Rusland naar Nederland verhuisde. Punzhin behaalde een Master in Engineering aan de Imperial College London, een MBA aan de Webster University Leiden en promoveerde in 2013 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Punzhin heeft de opdracht gekregen om de Nederlandse footprint van de in Berlijn opgerichte onderneming uit te breiden, met het doel om het succes van Comatch in Duitstalige landen – de DACH-regio – te evenaren. “Nederland is voor ons een markt met een grote potentie, want sinds 2009 is het aantal freelancers in de Nederlandse markt voor managementconsultancy bijna verdubbeld tot zo’n 80.000 freelancers”, legt Punzhin uit. In 2016 wil hij in Nederland tenminste twintig toonaangevende projecten hebben lopen en de Nederlandse database hebben uitgebreid naar een grootte van tenminste 300 topconsultants.

Hij benadrukt dat Comatch selectief is in welke consultants worden toegelaten tot het platform, dat zich richt op de top van de markt en zich daarmee volgens Punzhin onderscheidt van tientallen andere freelanceplatforms die Nederland rijk is. “Het is onze ambitie de eerste keus voor highclass consulting te worden. Onze eisen aan topconsultants zijn dan ook hoog: minimaal drie jaar consultancyervaring of minstens tien jaar werkervaring in een specifieke marktsector”, verklaart Punzhin. De sectoren waar Comatch zich op richt zijn onder meer de overheid, food, retail, transport & logistiek, ICT, maar ook de automotive en chemie sector.

Digitale consultancyplatformen vormen vaak een goedkoper alternatief voor klanten die op zoek zijn naar management advies. Hoewel er geen ondersteunende data beschikbaar is – consultancytarieven zijn vanwege concurrentieoverwegingen in veel gevallen niet openbaar – stellen analisten dat klanten tot wel 50% op hun consultancybudgetten kunnen besparen door gebruik te maken van ‘lean & mean’ online dienstverleners, in plaats van de traditionele gevestigde spelers in de markt. Deze besparing kent echter ook een nadeel, zeker wanneer het aankomt op zaken als reputatie, aansprakelijkheid en schaalbaarheid. Niet geheel verrassend wordt deze gedachtegang sterk tegengesproken door de nieuwe spelers zelf.

Andere spelers die actief zijn in het topsegment van de Nederlandse freelance adviesmarkt zijn onder meer Eden McCallum – eveneens opgericht door voormalig McKinsey consultants – en VirtualCC. Net als Comatch selecteren zij de juiste consultants voor een opdracht handmatig, waarbij zij rekening houden met zowel harde als zachte vaardigheden. Ook worden consultants onderworpen aan diepte-interviews, om zo het kaf van het koren te scheiden.