Comatch breidt uit naar freelance hotspot Nederland

02 december 2015 Consultancy.nl

Comatch, een Duits digitaal platform voor het vinden en aan het werk helpen van management consultants, heeft zijn diensten uitgebreid met een Nederlandse tak. Tegen het einde van 2016 wil het platform een database hebben van tenminste 300 consultants.

Christoph Hard en Jan Schächtele, beide voormalig consultants van McKinsey & Company, hebben vorig jaar digital platform Comatch opgericht. Comatch speelt in op de groeiende trend van digital consulting en online matching, een werkveld dat volgens recent onderzoek de potentie heeft om de wereldwijde arbeidsmarkt te verstoren. Het bedrijf, dat opereert vanuit zijn kantoor in Berlijn, biedt freelance management consultants de mogelijkheid om zichzelf te presenteren aan klanten van alle mogelijke groottes, van multinationals tot MKB-ondernemingen.

Consultants kunnen zich gratis registreren op het platform, terwijl klanten worden begeleid in hun zoektocht naar de juiste match voor hun management dilemma. Volgens Comatch bestaat zijn aanbod uit management consultants van topkwaliteit, en dat voor veelal lagere tarieven dan gerenommeerde consultancybureaus.

Comatch

Comatch heeft al veel successen geboekt in zijn eerste bestaansjaar – de s-commerce* startup heeft zijn database uitgebouwd tot inmiddels meer dan 500 consultants, die gezamenlijk via het platform een projectportfolio hebben opgebouwd met een waarde van meer dan €17 miljoen in vergoedingen. Voortbouwend op de groei hebben de oprichters hun zinnen gezet op internationale uitbreiding, met buurland Nederland als eerste doelwit. Begin november heeft Comatch officieel naar buiten gebracht dat het platform een Nederlands kantoor geopend heeft in Amsterdam, om vanuit de hoofdstad tegen het einde van 2016 een Nederlandse consultancyfootprint op te bouwen van 300 aangesloten consultants.

Om de Nederlandse activiteiten van Comatch te overzien hebben Hardt en Schächtele een Operations Manager aangenomen, die de taak heeft meegekregen om de databases van zowel klanten als consultants uit te breiden. Daarnaast is deze verantwoordelijk voor het matchen van de vraag aan de ene kant van het spectrum met het aanbod aan de andere kant. Met een reeds bewezen businessmodel en een lokale aanwezigheid in Nederland is Hardt positief over de kansen voor een succesvolle intrede in de markt. “Het vooruitzicht is rooskleurig. In Nederland ligt het aantal freelancers in het consultancylandschap hoger dan in Duitsland. Met onze ervaringen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en een succesvolle financieringsronde achter de rug geloven we dat we optimaal zijn voorbereid om dit avontuur aan te gaan.”

Number of management consulting firms

Met meer dan 80.000 freelancers actief in de markt voor management consultancy, zijn zelfstandige consultants goed voor maar liefst 90% van alle Nederlandse organisaties die actief zijn in de Nederlandse management adviesmarkt. Het grote aandeel freelancers in Nederland is het gevolg van een opeenvolging van culturele, belastingtechnische en marktontwikkelingen. Voorbeelden zijn het van oudsher grote aandeel van freelancers binnen de zakelijke dienstverlening, de gunstige belastingomstandigheden voor freelancers en een relatief hoge ondernemersgeest die het beginnen van een freelance consultancy-onderneming stimuleren.

Uit onderzoek van Consultancy.nl blijkt echter ook dat een groot aandeel van deze freelancers zichzelf ‘onterecht’** management consultants noemt, terwijl zij actief zijn met andersoortige dienstverlening (geschat op 30% tot 40% van de totale freelance management consultantpopulatie) en dat een ander deel ‘gedwongen’ is om voor zichzelf te beginnen, als gevolg van ontslag bij de vorige werkgever en het niet kunnen vinden van een nieuwe baan bij een ander bureau.

Het Nederlandse advieslandschap biedt werk aan zo’n 159.000 consultants, samen goed voor een omzet van zo’n €15,2 miljard aan omzet. De top van de markt – bestaande uit consultancybureaus met meer dan vijftig consultants in dienst – boekt naar schatting een gecombineerde omzet van €1 miljard, blijkt uit berekeningen van analistenbureau Source Information Services. De groei van het aantal freelancers zal zich naar verwachting in de voorzienbare toekomst voortzetten, wat veelbelovend is voor online matching platforms zoals Comatch. Tussen 2009 en 2014 is het aantal freelancers in de Nederlandse markt voor management consulting bijna verdubbeld – de hoogste groeiratio over de gehele Nederlandse zakelijke dienstverlening – en ook voor de komende periode wordt geen vertraging van deze trend verwacht.

Freelance landscape in the Netherlands

De concurrentie op de markt voor freelance initiatieven, zoals Comatch, is echter aan het toenemen. Lokale platformen zoals VirtualCC verstevigen hun grip binnen het management consultancysegment, terwijl een scala aan andere platformen actief is op het snijvlak van managementadvies en andere onderdelen van de consultancymarkt. Hardt wijst echter op de onderscheidende positie die Comatch wil innemen in de markt, die zich volgens hem vooral focust op de top van de markt.

“Bij Comatch is het registratieproces selectief in gericht, en we voeren een grondige profielcheck uit op basis waarvan we een groot aantal aanmeldingen afwijzen.” Recente cijfers van het netwerk tonen aan dat 40% van de leden een achtergrond hebben bij The Boston Consulting Groep, McKinsey & Company of Roland Berger. Voor het aanbod van financiële expertise zijn veel van de aangesloten consultants voormalige Big Four consultants. Comatch gaat met deze positionering vooral de strijd aan met traditionele gerenommeerde spelers in de markt. Zo ook met Eden McCallum, het Britse consultancy-netwerk met sinds 2008 een kantoor in Amsterdam, dat werkt met freelance consultants die voor een groot deel afkomstig zijn van de grote strategiekantoren.

* S-commerce staat voor Services commerce en verwijst naar het kopen of verkopen van dienstverlening tussen bedrijven via het internet of andere digitale kanalen.

** Management consultant is geen beschermd beroep: er zijn geen kwalificaties of bepaalde opleidingen die professionals het recht geven om zichzelf ‘management consultant’ te mogen noemen, en dus kan iedereen zich onder die notie voordoen.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup