Twee mijlpalen voor Comatch: 2.000 consultants en 300 projecten

05 april 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Comatch, een online marktplaats voor zelfstandige management consultants en sectorexperts, heeft onlangs twee mijlpalen behaald. In de twee jaar sinds de oprichting is het netwerk uitgegroeid tot meer dan 2.000 professionals die samen meer dan 300 projecten hebben afgerond. Ook in ons land timmert Comatch hard aan de weg: afgelopen maand is de 300e consultant toegelaten tot het netwerk.

Begin 2015 werd Comatch in Duitsland opgericht door voormalig McKinsey & Company adviseurs Christoph Hard en Jan Schächtele. Door de rappe groei van het platform werden al snel nieuwe takken geopend in Scandinavië, Nederland en het Midden-Oosten. De online marktplaats helpt bedrijven van alle groottes met het invullen van hun behoefte aan externe consultants en ondersteuning bij projecten.

Het platform heeft 2017 afgetrapt met een belangrijke mijlpaal. Begin dit jaar zag het netwerk – dat strenge toelatingseisen hanteert – zijn database van zelfstandige consultants en ervaren professionals tot boven de 2.000 consultants stijgen. Volgens medeoprichter Schächtele kreeg Comatch sinds zijn oprichting twee jaar geleden al bijna 4.000 aanmeldingen. “Om in ons netwerk te worden verwelkomd moet je tenminste twee jaar ervaring in high-end consultancywerk hebben of tien jaar ervaring in het bedrijfsleven, evenals in staat zijn om ons te overtuigen in een sollicitatiegesprek”, legt hij uit.

Consultancyplatform Comatch bereikt twee mijlpalen: 2.000 consultants en 300 projecten

Tot op heden heeft het netwerk er internationaal al meer dan 2.000 uur aan sollicitatiegesprekken op hebben – negen weken aan constante telefoongesprekken. “Het is een hoop werk, maar het is essentieel; want alleen zo kunnen wij het hoogste niveau van consultancywerk aan onze klanten garanderen”, aldus Schächtele.

Ook het aantal projecten dat is begeleid door Comatch-consultants heeft onlangs een mijlpaal bereikt. Sinds 2015 zijn er al meer dan 300 projecten afgerond, waarvan ongeveer 50 in het eerste jaar. Het netwerk slaagt er bovendien in om zijn projecten goed over zijn consultant-database te verspreiden – 90% van alle consultants hebben in het afgelopen jaar tenminste één projectvoorstel gekregen vanuit Comatch.

Comatch Nederland

Van de 2.000 consultants zijn er meer dan 300 in Nederland gevestigd. Om de groeiende klantvraag bij te benen is ook het Nederlandse team stevig gegroeid. Aan het roer van de Nederlandse activiteiten, die eind 2015 werden gelanceerd, staat Eddie van Breukelen, zelf ook een voormalig McKinsey-consultant. Hij wordt ondersteund door Tjeerd Wijffels en Lennart Zanders (beide sales en accountmanagement) en Lydia Kos (relatiemanagement richting consultants).

Track record van consultants

De footprint van het netwerk omvat een brede verzameling aan sectoren en vakgebieden. Aan het hart van de consultantprofielen staan vaardigheden op het gebied van strategy en business consulting, waarbij veel van de consultants in de database een achtergrond hebben bij een van de grote strategiebureaus (McKinsey, BCG, Bain, Roland Berger, Strategy&, etc.) of bij high-end management consultancybureaus (zoals de Big Four, Accenture, Oliver Wyman, etc.). Verder ingezoomd op de database blijkt dat de consultants uit meer dan 50 verschillende landen komen en samen vloeiend 56 talen spreken. Deze cijfers zijn zowel een bewijs voor de groeiende globalisering in consultancy- en projectwerk, als van het groeiende bereik van Comatch.

“Comatch is een van de belangrijkste leveranciers van premium consultancydiensten geworden in Duitsland en Centraal Europa”, stelt Schächtele. Door middel van zijn momentum en financiële slagkracht – het netwerk haalde medio 2016 €4 miljoen aan private equity op – willen Schächtele en Hardt de “leidende online marktplaats voor zelfstandige consultants en industrie-experts van Europa” worden. Om deze doelstelling te behalen zal Comatch dit jaar wagen op de twee-na-grootste adviesmarkt van Europa, Frankrijk. De waarde van de top van de Franse adviesmarkt wordt geschat op €4,1 miljard – in Europa zijn alleen de Duitse en Britse adviesmarkt groter.

Het consultancynetwerk, dat is gevestigd in Berlijn en een team van 31 werknemers in dienst heeft, bevindt zich echter steeds meer in een ‘winner takes it all’ markt, met concurrentie van Movemeon, Talmix (het voormalige MBA & Company), expert360 en blur. Ook Eden McCallum kan tot de concurrenten gerekend worden, hoewel dit bureau een iets traditionelere aanpak voor sourcing op top niveau hanteert.