Centric vergroent wagenpark met duurzame Volkswagen Polo's

18 mei 2018 Consultancy.nl

Ruim 200 medewerkers van Centric rijden sinds kort rond in de nieuwste Volkswagen Polo. Doordat de auto’s rijden op compressed natural gas (CNG), zet de IT-dienstverlener hiermee een belangrijke stap in de verduurzaming van zijn wagenpark.

Nadat er van de in 2009 geïntroduceerde vijfde generatie van de Volkswagen Polo maar liefst 14 miljoen exemplaren werden verkocht, kwam de Duitse autogigant vorig jaar met de langverwachte opvolger. Hiermee kwam de eerste Polo ooit op de markt die op aardgas rijdt, de Polo TGI. Door ruim 200 specialisten van Centric – die geregeld onderweg zijn naar klanten – te voorzien van de nieuwe Volkswagen, wil de IT-dienstverlener een slag slaan in het verlagen van zijn CO2-uitstoot.

“In samenwerking met PON en dealers Ames en Van Mossel, LeasePlan en PitPoint heeft Centric afgelopen maand in sneltreinvaart 210 nieuwe auto’s uitgeleverd aan haar professionals”, laat een woordvoerdster van het IT-bedrijf weten. Ze voegt toe dat de Polo’s niet alleen zorgen voor minder milieubelasting, maar ook voor meer rijcomfort voor de professionals van Centric: “Voor de collega’s, onder wie veel IT Support Engineers, betekende de nieuwe auto een upgrade: de Comfortline Polo’s zijn uitgevoerd met een executive pack en voorzien van de nieuwste snufjes.” 

Carolien van der Werf, die als CFO verantwoordelijk is voor Centrics wagenpark, geeft toelichting op de keuze voor de Polo TGI: “In het selectietraject voor de nieuwe auto’s hebben we onderzocht hoe we de CO2-uitstoot van ons wagenpark verder kunnen verlagen. We hebben daarom vorig jaar een pilot met full electric auto’s uitgevoerd.” Terwijl ze aangeeft dat dit testtraject op zich positief is verlopen, bleek wel dat de range van de betaalbare full electric auto’s momenteel nog te beperkt is om het personeel van Centric goed te faciliteren: “Deze professionals werken aan afwisselende projecten bij verschillende opdrachtgevers en zitten daarom veel op de weg.” Als alternatief is daarom gekozen voor de door gas voortgedreven Polo’s: “CNG is second best: minder vervuilend dan benzine en diesel, een groter bereik en de infrastructuur van laadstations voldoet.”

Centric vergroent wagenpark met duurzame Volkswagen Polo's

In de nieuwe Polo’s kan nog steeds ook worden gereden op benzine, maar Van der Werf laat weten dat haar Centric-collega’s worden gestimuleerd om zoveel mogelijk op CNG te rijden: “PitPoint, leverancier van Groengas (CNG), heeft onze collega’s bij de uitlevering geadviseerd over het duurzaam rijden op CNG en in samenwerking met PON organiseren we challenges waarbij rijden op CNG wordt beloond. Zo bereiken we dat onze collega’s optimaal rijplezier beleven en daarbij tegelijk het milieu zoveel mogelijk ontzien.”

Duurzaamheidsinspanningen

Met zo’n 4.300 medewerkers en een omzet van €451,6 miljoen behoort Centric tot Nederlands grootste IT-dienstverleners. Het bedrijf geeft aan dat het zowel via zijn diensten en producten als vanuit zijn eigen bedrijfsvoering een bijdrage wil leveren aan het terugbrengen van Nederlands CO2-uitstoot. Hierbij richt het zich onder meer op het beheersen van afvalstromen en het realiseren van een duurzame keten: “Concrete projecten zijn de CO2 voetafdruk (sinds 2009), cradle to cradle (sinds 2009) en het duurzaam mobiliteitsplan (sinds 2010). Hierbij vinden wij het essentieel om kennis en maatschappelijk bewustzijn met elkaar te delen. Intern onder de medewerkers, maar vooral ook extern onder klanten en partners”, aldus het bedrijf. 

Naast dat Centric zich inspant om zijn wagenpark te verduurzamen, streeft het ook in zijn huisvesting naar het beperken van de belasting voor het milieu. Zo beschikt het hoofdkantoor in Gouda over een WKO-installatie (warmte koude opslag) en worden in de datacentra gebruikgemaakt van warme en koude straten om lucht van verschillende temperaturen van elkaar gescheiden te houden, waardoor verlies uit vermenging wordt voorkomen. Ook neemt Centric energie af die is verkregen uit duurzame bronnen.

Wat betreft het delen van kennis, werd vorig jaar bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage geleverd door Centric-promovendus Erik Jagroep, die voor zijn promotie aan de Universiteit Utrecht een slimme energiemeter ontwikkelde die het stroomverbruik van software inzichtelijk maakt. Het bedrijf stelt dat de IT-branche verantwoordelijk is voor maar liefst 10% van het totale wereldwijde energieverbruik. Terwijl hierbij wellicht in eerste instantie aan de hardware wordt gedacht, kwam Jagroep erachter dat tot wel twee derde van het energiegebruik van computers afhankelijk is van de efficiëntie van de software die erop draait: “Mensen hebben echt geen idee van het energiegebruik van software. Om een voorbeeld te noemen: het hele Bitcoin-systeem gebruikt evenveel energie als heel Kroatië”, aldus Jagroep 

Centric is natuurlijk niet de enige zakelijke dienstverlener die zich inzet voor meer duurzaamheid. Zo ontving Bain & Company vorig jaar opnieuw een 100% CarbonNeutral-bedrijfscertificatie en sloten diverse adviesbureaus zich datzelfde jaar aan bij het zogeheten Duurzaam Regeerakkoord. Ook richten meerdere bedrijven zich op het vergroenen van hun wagenpark. PwC maakte recentelijk bijvorbeeld bekend in 2025 volledig CO2-neutraal te willen gaan rijden met de circa 3.000 auto’s van het kantoor. Ook kwam in recent onderzoek naar voren dat het leasebeleid van het Nederlandse bedrijfsleven steeds meer verduurzaamt.


Profiel

Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup