Johan Taams nieuwe CEO van ICT-dienstverlener Centric

19 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Johan Taams (51) wordt per augustus van dit jaar benoemd tot de nieuwe Chief Executive Officer en lid van de Board bij Centric. Taams, voormalig topman van Broad Horizon en Atos Nederland, volgt de huidige CEO Henny Luijrink op, die met pensioen gaat.

“Wij kijken vol vertrouwen uit naar de komst van Taams. Hij heeft de ervaring en expertise waar we naar op zoek zijn: een allround CEO, erg ervaren in de IT-dienstverlening in Europa, in groeibedrijven en bij ondernemingen die een grote verandering doormaken. Bovendien brengt hij bewezen leiderschapskwaliteiten mee om Centric door te laten ontwikkelen”, zegt Louis Luijten, non-executive lid van de Board bij Centric.

Taams kan bogen op een lange staat van dienst in het IT-landschap. Sinds augustus 2019 is hij de CEO van ICT-dienstverlener Broad Horizon, dat onder zijn leiding flink wist te groeien. Zo nam het bedrijf medio vorig jaar Data Management Professionals over en voegde het later dat jaar het Deense Delegate toe aan de organisatie.

Johan Taams, CEO, Centric

Eerder in zijn carrière was Taams bijna veertien jaar actief voor het Nederlandse kantoor van ICT-reus Atos. Hij bekleedde daar meerdere bestuurlijke rollen en in zijn laatste twee jaar gaf hij als CEO leiding aan het kantoor. Daarbij richtte hij zich op het versnellen van Atos’ groei in Nederland en het ondersteunen van klanten in hun digitale transformatie. Zowel bij Atos als later bij Broad Horizon werkte Taams vooral veel samen met overheidsorganisaties.

Als nieuwe CEO van Centric zal Taams de leiding krijgen over een van de grootste ICT-dienstverleners van ons land. Met zo’n 4.300 medewerkers speelt Centric een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving. Het bedrijf verwerkt enorme stromen gevoelige data over zowel personen als financiën.

Zo doet het de administratie van 80% van de Nederlandse gemeenten en is het  verantwoordelijk voor de opslag en uitwisseling van patiëntgegevens in ziekenhuizen en bij zorgverzekeraars en de uitbetaling van honderdduizenden pensioenen.

Ook verzorgt Centric de administratie van de Sociale Verzekerings Bank – die kinderbijslag, aow en pgb’s uitkeert – de werkprocessen bij bouw- en transportbedrijven, de kassa’s van honderden winkels, het betalingsverkeer van waterschappen en alle IT-diensten voor De Nederlandsche Bank.

De afgelopen jaren stonden voor Centric vooral in het teken van een hoop onrust in de top, en dan met name rondom Centric-oprichter Gerard Sanderink. Aan Taams de taak om de rust te laten wederkeren.

“Centric heeft een roerige tijd achter de rug”, beaamt Taams. “Met mijn komst hoop ik een nieuw begin in te luiden voor deze fantastische organisatie waar zo veel potentieel in zit. Ik kijk ernaar uit om dit mooie IT-bedrijf verder uit te bouwen en vernieuwingen versneld door te voeren. Hierbij staat de klant centraal en de betrouwbaarheid en kwaliteit van dienstverlening voorop.”