Centric CFO vertrekt na conflict met eigenaar Gerard Sanderink

02 januari 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Chief Financial Officer van Centric, Rianne Jans, is na zes maanden alweer vertrokken. Ze is volgens het FD de zoveelste topmanager die vertrekt, na een conflict met Centric-eigenaar Gerard Sanderink.

Centric is met zo’n 4.300 medewerkers een van ’s lands grootste ICT-dienstverleners. Het afgelopen jaar heeft het bedrijf te maken gehad met aanhoudende onrust. De onrust begon toen Centric-topman en miljonair Gerard Sanderink – tevens eigenaar van ingenieursbureau Oranjewoud en bouwbedrijf Strukton – cyberspecialist Rian van Rijbroek als adviseur in de arm nam bij Centric.

Die aanstelling leidde intern tot grote verbazing, aangezien er volgens velen geen enkel bewijs was voor het trackrecord dat Van Rijbroek zelf claimde te bezitten. De omstreden adviseur – en tevens de vriendin van Sanderink – stelde onder meer dat ze werkzaam was geweest voor inlichtingendienst AIVD en dat ze diverse overheden op het gebied van cybersecurity geadviseerd zou hebben. Ingewijden rondom de kwestie trekken haar beweringen echter in twijfel.

Rianne Jans, Gerard Sanderink, Centric

Ook is Van Rijbroek auteur van twee boeken, waarvan er een uit de handel werd gehaald vanwege plagiaat, terwijl een ander boek van haar hand volgens de Volkskrant door kenners werd neergesabeld, omdat het “vol met aantoonbare onzin” zou staan.

Sanderink blijft echter pal achter Van Rijbroek staan, met als gevolg dat de afgelopen tien maanden diverse topmanagers, waaronder ook vier bestuurders, hun vertrouwen in de eigenaar opzegden (of door Sanderink aan de kant zijn gezet). Het betreft algemeen directeur Karim Henskens, Chief Financial Officer Carolien van der Werf, bestuurder Guust Sturm en Directeur Outsourcing Ronald Plomp.

Ondertussen schaarde zich een groep overgebleven managers achter Sanderink en Van Rijbroek. Toch krijgen zij nu weer een tegenslag te verwerken na het vertrek van Chief Financial Officer Rianne Jans. Zij was per 1 juli juist aan boord gehaald om de rust weer te laten terugkeren, maar zes maanden later heeft ze haar biezen alweer moeten pakken.

Volgens een verklaring van Centric gaan de twee na “goed overleg” uit elkaar, maar volgens bronnen tegenover het FD en de Volkskrant is daar niks van waar. Na een conflict met Sanderink zou Jans per direct ontslagen zijn. Hiervoor was ze financieel directeur van Eindhoven Airport en daarvoor werkte ze bij IT-bedrijven Atos en Logica-CMG (nu CGI).