Complexe vraagstukken oplossen met strategische adviesvaardigheden

11 mei 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De Rotterdam School of Management geeft in 2018 opnieuw een vervolg aan zijn tweedaagse training gericht op het versterken van strategische adviesvaardigheden. Dit jaar zal de training twee keer plaatsvinden. Studenten kunnen zich nog steeds aanmelden voor de eerste van deze twee ‘Strategic Problem Solving’-trainingen, die op 25 en 26 juni 2018 zal plaatsvinden.

In 2016 lanceerde de Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus Universiteit, een reeks van trainingen waarmee deelnemers hun vaardigheden op het gebied van consultancy, organisatieontwikkeling en beleidsvorming kunnen versterken. Professionals die graag inzicht wilden krijgen in de toepassing van de nieuwste strategiemodellen, raamwerken en tools, namen deel aan de zogeheten tweedaagse training, destijds getiteld ‘The Strategy Consultants' Approach to Problem Solving’. 

Strategic Problem Solving

Na twee succesvolle jaren zal de cursus in 2018 opnieuw georganiseerd worden, nu onder de nieuwe naam ‘Strategic Problem Solving’. De tweedaagse training wordt dit jaar twee keer gegeven, op 25 en 26 juni en op 5 en 6 november. De inschrijving staat open voor managers die graag als strategieconsultants willen leren werken en denken. Strategieconsultants staan bekend om hun vermogen strategische analyses uit te voeren, holistisch te denken en uiteindelijk verandering teweeg te brengen.

De bijeenkomsten zijn met name bedoeld voor managers die zich bezighouden met beleidsvorming en strategische planning, voor professionals verantwoordelijk voor organisatieontwikkeling en voor interne en externe consultants. Al deze professionals profiteren immers van het versterken van hun strategische adviesvaardigheden, omdat zij veelal worden geconfronteerd met ontwrichtende veranderingen in hun sector.

Strategic Problem Solving

Aan het hoofd van het programma staan Marc Baaij en James Parker, die beiden sinds het begin de training hebben geleid. Baaij is als Associate Professor of Strategic Management verbonden aan de RSM en was jarenlang werkzaam als strategisch adviseur en research manager bij het Nederlandse kantoor van The Boston Consulting Group – een van de ‘Big Three’ van strategy consultancykantoren. Ook werkte hij voor IBM Nederland. Parker, nog altijd actief als partner bij Parma Consulting Group, heeft meer dan twintig jaar ervaring in consulting en het managen van organisaties. Hij werkte jarenlang voor branchegenoot McKinsey & Company in de Verenigde Staten, de UK en Nederland. 

Het programma is eveneens bedoeld om het vertrouwen van professionals in hun eigen ‘toolbox’ met beschikbare oplossingen te vergroten. Zo biedt de cursus deelnemers een omgeving waar ze hun nieuw verworven vaardigheden kunnen oefenen door middel van cases, groepssessies en presentaties. Sinds de lancering in 2016 is het programma bijgewoond door diverse topprofessionals werkzaam bij bedrijven uit heel Europa.

Tevreden alumni

Yolanda Barreros Gutiérrez, partner bij B&C Consulting in Barcelona, kijkt met een positief gevoel terug op haar deelname: “Ik was erg tevreden met het door RSM georganiseerde ‘Strategy Consultants' Approach to Problem Solving’-programma. Het is een uitstekende investering voor iedereen die betrokken is bij het strategische besluitvormingsproces in zijn eigen bedrijf, of voor consultants belast met het ondersteunen van organisaties bij hun strategische uitdagingen.

Volgens Marcel van Wees, CFO Wholesale, Rural & Retail bij Rabobank International, is de directe werkwijze van de training een belangrijke troef. Hij legt uit: “De raamwerken die in het programma werden gepresenteerd, waren zeer nuttig om aan mijn toolbox toe te voegen. Het zijn instrumenten die ik als controller en adviseur geregeld inroep. De praktijkgerichte focus, de vele cases en de interactie met internationale deelnemers met verschillende achtergronden helpt echt om de theorie snel te absorberen.”

Yves Plees, directeur van de Customised Software & Services divisie bij Acerta, prees onlangs de praktische toepasbaarheid van het programma: “Het is een zeer pragmatische cursus. Vooral het werken aan persoonlijke cases met de steun van RSM-professionals was erg nuttig.”

Zie voor meer informatie de pagina van de 'Strategy Problem Solving' opleiding.

Gerelateerd: Training vertaalt aanpak van strategie consultants naar de praktijk.