Training vertaalt aanpak van strategie consultants naar de praktijk

09 november 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) heeft een nieuwe training ontwikkeld voor professionals in het consultancy-, corporate development en beleidslandschap die meer te weten willen komen over (het toepassen van) de laatste strategische modellen, raamwerken en tools. De tweedaagse training ‘The Strategy Consultants’ Approach to Problem Solving’ stelt volgens RSM deelnemers in staat om complexe problemen beter te structureren en strategische plannen effectiever ten uitvoer te brengen.

Sinds de jaren ’20 hebben strategie consultancybureaus een verzameling best practice methoden ontwikkeld die een kader bieden voor het oplossen van complexe bedrijfsproblemen. Drie van de bekendste methoden zijn:

  • Het Vijfkrachtenmodel: een model waarmee de mate van concurrentie in een sector of industrie in kaart kan worden gebracht.
  • Het 7S Model: een model dat de zeven belangrijkste bouwstenen van een organisatie definieert.
  • De groei-marktaandeel matrix, ook wel bekend als de BCG-matrix: een model dat managers helpt bij het analyseren van hun bedrijfstakken en productlijnen. 

Andere methoden en modellen afkomstig uit de consultancybranche die een stevige indruk hebben gemaakt op het bedrijfsleven zijn onder meer het kernvaardighedenmodel, de balanced scorecard en de Net Promoter Score (NPS).

Veel strategische modellen vinden hun oorsprong in strategy consulting

The strategy consultants’ approach

En de lijst is nog veel langer. Decennialang werken bureaus als McKinsey & Company, The Boston Consulting Group (BCG), Bain & Company, Strategy& (voormalig Booz & Company) en Roland Berger al aan het oplossen van de meest intrigerende en grootste strategische problemen in de wereld. “Deze en andere modellen en technieken vormen de kern van de strategie consultant-benadering”, aldus Dr. Marc Baaij, hoogleraar op het gebied van strategisch management aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). 

Dr. Baaij, zelf een voormalig strategy consultant van The Boston Consulting Group, merkt dat professionals die in staat zijn om elementen uit deze toolkit toe te passen, over de hele linie succesvoller zijn in hun aanpak voor het oplossen van complexe vraagstukken. “Dit is een van de redenen dat de grote strategiekantoren zo ver gekomen zijn en vandaag de dag dienen als vertrouwde adviseurs van bestuurders wereldwijd”, stelt Baaij.

Het tweedaagse trainingsprogramma ‘The Strategy Consultants’ Approach to Problem Solving’ dat wordt georganiseerd door RSM helpt managers en adviseurs om te profiteren van de reeks beschikbare raamwerken en technieken. Deelnemers aan het programma leren eerst de belangrijkste methoden en technieken voor het oplossen van bedrijfsvraagstukken en krijgen vervolgens de vaardigheden aangeleerd die nodig zijn om deze in de praktijk toe te passen.

In een reactie op de training, vertelt Marcel van Wees, Global Head of Control bij Rabobank International en een alumni van het programma: “De modellen die in deze cursus worden aangehaald zijn erg handig als aanvulling voor mijn toolbox als controller en adviseur. De hands-on focus, de interactie met internationale deelnemers met verschillende achtergronden en het gebruik van veel cases en voorbeelden helpen echt om je de theorie eigen te maken.”

De kennisoverdracht in het programma wordt opgevolgd met hulp bij het in de praktijk brengen van die kennis, vertelt Dr. Baaij. “Deelnemers worden begeleid bij het invoeren van de know-how in hun eigen werkomgeving.” Met hun eigen organisatie en problemen als basis, worden de modellen en technieken toegepast om nieuwe manieren te vinden om naar problemen te kijken en creatievere en effectievere oplossingen te bedenken voor die problemen.

The Strategy Consultants’ Approach to Problem Solving

Strategische uitdagingen tackelen

“Dit is een uitstekende investering voor iedereen die betrokken is bij het strategische besluitvormingsproces – in hun eigen bedrijf of als consultant met de taak om organisaties te ondersteunen bij hun strategische uitdagingen”, vertelt een andere voormalige deelnemer, Yolanda Barreros Gutiérrez, adviseur en partner bij B&C Consulting in Barcelona. 

De tweedaagse training is bedoeld voor managers en werknemers die graag de strategie consultant-benadering willen toepassen, maar die zelf geen achtergrond bij een top-tier strategiekantoor hebben. Het programma wordt georganiseerd op de volgende data in Rotterdam:

  • 21 & 22 november 2016
  • 6 & 7 april 2017
  • 5 & 6 oktober 2017

Het programma wordt verzorgd door Dr. Marc Baaij en James Parker, partner bij Parma Consulting Group. Parker heeft ruim 20 jaar consultancy-ervaring, opgedaan bij McKinsey & Company, Boer & Croon Corporate Strategy en de Mitchell Madison Group – waarvan hij een van de medeoprichters is.

Voor meer informatie over het tweedaagse ‘The Strategy Consultants’ Approach to Problem Solving’ programma bekijk deze pagina.