Internationale adviesbureaus met de meest onderscheidende dienstverlening

14 mei 2018 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Terwijl de meeste internationale aandacht in de advieswereld veelal uitgaat naar grote en generalistischere consultancybureaus, zijn het juist de middelgrote spelers die zich met hun dienstverlening onder klanten het beste weten te onderscheiden. Dat blijkt uit onderzoek dat is gehouden onder 3.000 senior klanten van adviesbureaus.

Uit een analyse van de respons van de klanten – die de laatste jaren allen uitgebreid gebruik hebben gemaakt van consultants – blijkt dat, terwijl ‘s werelds grote zakelijke dienstverleners een breed spectrum aan services bieden, het uiteindelijk de middelgrote bedrijven zijn die zich het meest weten te onderscheiden. Het is echter belangrijk op te merken dat – terwijl differentiatie een essentieel onderdeel is bij het opbouwen van een succesvol adviesbureau – dit niet per definitie de heilige graal is. Een kantoor kan zich weliswaar goed onderscheiden van zijn concurrenten, maar dan is het alsnog mogelijk dat de geboden diensten niet goed aansluiten op de behoeftes van de klant. Andere belangrijke succesfactoren zijn de wijze waarop wordt samengewerkt met klanten, de financiële stabiliteit en de marketing- en verkoopcapaciteiten.

Om onderscheidend vermogen te meten, hebben de onderzoekers van Source Global Research gekeken naar vijftien dimensies die volgens hen het 'DNA' van adviesbureaus nauwkeurig vertegenwoordigen. Deze vijftien factoren bevatten commerciële thema’s zoals merk en reputatie, het accountmanagementproces en de prijzen, het dienstenportfolio (het scala en de kwaliteit van de diensten en de innovatieve aanpak), organisatiecultuur en kwaliteit van intellectueel leiderschap. De meeste factoren die worden gemeten om tot een score te komen, hebben echter van doen met hoe sterk een adviesbureau is in het leveren van diensten, waarbij het gaat om aspecten als wereldwijd bereik, afstemming van mensen op projecten, implementatievermogen, snelheid van levering, kracht van methodologieën, stakeholdermanagement en reactievermogen/flexibiliteit.

De 15 internationale adviesbureaus met de meest onderscheidende dienstverlening

De bureaus met de meest onderscheidende dienstverlening

Bovenaan de ranglijst van bureaus met de meest onderscheidende dienstverlening staat L.E.K. Consulting. Het bedrijf werd opgericht in 1983 door drie Britse partners die werkzaam waren voor Bain & Company. L.E.K. maakt gebruik van een generalistisch model in alle belangrijke sectoren. Het heeft onder meer een grote aanwezigheid in defensie, luchtvaart, biowetenschappen, gezondheidszorg, energie, entertainment, transport, detailhandel, consumentenproducten en financiële diensten. Momenteel heeft het bedrijf meer dan 1.200 werknemers in dienst, die actief zijn in eenentwintig kantoren over de gehele wereld. Het adviesbureau heeft echter geen vestigingen in de Benelux. 

Het eveneens in London gevestigde PA Consulting Group staat op de tweede plaats. PA Consulting is een adviesbureau dat gespecialiseerd is in managementconsulting, technologie en innovatie, en wordt beschouwd als het op een na meest onderscheidende adviesbureau vanwege zijn sterke mix van diensten. Wereldwijd heeft het bureau circa 2.650 werknemers, verspreid over kantoren in Europa, waaronder in Nederland en Scandinavië, de Verenigde Staten, de Perzische Golf en de Aziatisch-Pacifische regio. Het kantoor heeft klanten in zowel de private als in de publieke sector. 

Met een personeelsbestand van ongeveer 2.400 consultants verspreid over vijftig kantoren in zesendertig landen, bezet het van oorsprong Duitse Roland Berger de derde plaats. Het kantoor werd opgericht in 1967 onder de naam Roland Berger Strategy Consultants, waarbij het zijn naam ontleende aan de oprichter. Het bureau adviseert klanten over managementvraagstukken, van strategieontwikkeling tot prestatieverbetering. Het Amsterdamse kantoor van Roland Berger werd in 2002 opgericht door Tijo Collot d'Escury, die vandaag de dag nog steeds de Nederlandse tak leidt en deel uitmaakt van het wereldwijde bestuur van het consultancybureau. 

Strategy& – de strategische adviestak van PwC (voortgekomen uit de overname van Booz & Company) – komt uit op de vierde positie. De strategievleugel van het Big Four-kantoor telt ongeveer 3.000 consultants, waarmee Strategy& 's werelds vijf na grootste strategieconsultancybedrijf is: enkel het MBB-trio (McKinsey, BCG en Bain), Oliver Wyman en A.T. Kearney zijn groter binnen dit vakgebied. Strategy& Amsterdam wordt geleid door een vijfkoppig partnerteam met Sander Visser als primus inter pares.

Op de vijfde plek staan drie bureaus. Als een van de Big Four vormt PwC de thuisbasis van meer dan 236.000 medewerkers. Zij zijn actief in een netwerk van organisaties verspreidt over 158 landen. Op de vijfde plaats staat daarnaast A.T. Kearney, opgericht in 1926, dat momenteel 3.500 werknemers in dienst heeft en tot voor kort wereldwijd werd geleid door de Nederlander Johan Aurik. Ook McKinsey & Company krijgt een vijfde plek toebedeeld. Het wereldwijd opererende managementadviesbureau zit momenteel in een overgangsperiode, waarin Managing Director Dominic Barton zich voorbereidt om het stokje over te geven aan Kevin Sneader, die in juli 2018 zal beginnen. McKinsey werd net als A.T. Kearney in 1926 opgericht en biedt vandaag de dag wereldwijd werk aan circa 27.000 mensen.

De meest onderscheidende adviesbureaus

The Boston Consulting Group en Capgemini delen de achtste plek. BCG is een van de ‘Big Three’ strategieconsultants en adviseert klanten in de private, publieke en non-profitsector over de gehele wereld, waaronder meer dan twee derde van de Fortune 500 – een ranglijst van Amerika's grootste bedrijven. Capgemini, dat onlangs zijn vijftigste verjaardag vierde, is een multinationale dienstverlener met het hoofdkwartier in Parijs. Het biedt IT-services aan klanten en is wereldwijd een van de grootste bedrijven op het gebied van IT-consulting, outsourcing en zakelijke dienstverlening. In het totaal werken er voor het bureau ruim 200.000 mensen in meer dan 40 landen. Dochteronderneming Capgemini Consulting wordt in ons land geleid door Marc Burger.

Op plaatst tien staat Bain & Company, dat in 1973 werd opgericht door William Bain Junior en net als BCG deel uitmaakt van de ‘Big Three’ strategiekantoren. Het bureau adviseert publieke, private en non-profit organisaties en heeft wereldwijd meer dan 8.000 medewerkers in dienst. Een plekje lager staat het in 1984 opgerichte Oliver Wyman, dat in 2007 een transformatie onderging toen Mercer Oliver Wyman samen met Mercer Management Consulting en Mercer Delta een breed bedrijf werd met een veelomvattend spectrum aan diensten – genaamd Oliver Wyman. Van alle andere organisaties uit deze top vijftien die reeds zijn toegetreden tot de Nederlandse adviesmarkt, was Oliver Wyman de laatste. Het bedrijf maakte pas in 2013 zijn entree in ons land. 

EY is het tweede Big Four-kantoor dat in deze lijst verschijnt. Wereldwijd kent het bureau ruim 250.000 medewerkers. Zij bieden onder andere diensten aan op het gebied van assurance (inclusief financiële audit), tax advisory en consulting. Op de dertiende plek staat Accenture, dat de afgelopen twaalf maanden een agressieve expansiecampagne heeft doorlopen, waarbij ruim $1 miljard is uitgegeven, gericht op de uitbreiding van het nieuwe ontwerpbureau genaamd Accenture Interactive. De Nederlandse tak wordt sinds dit jaar geleid door Irine Gaasbeek.

Op plaats veertien bevindt zich IBM Global Business Services – de professionele dienstverleningstak van IBM Global Services – dat klanten ondersteuning biedt op het gebied van management- en strategieadvies, systeemintegratie en applicatiebeheerdiensten. Ten slotte, op de vijftiende positie, staan de overige twee Big Four-kantoren genoteerd. Ondanks de grote multidisciplinaire portefeuilles van Deloitte – dat tevens het grootste adviesbureau ter wereld is – en KPMG, hebben beide enigszins het nakijken wat betreft onderscheidend vermogen.