Antea Group en Centric investeren in Nederlands dronebedrijf Sky Survey

16 maart 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

IT-dienstverlener Centric en advies- en ingenieursbureau Antea Group bundelen hun krachten en investeren samen in het dronebedrijf Sky Survey. Middels de belegging willen de twee kantoren technologische diensten ontwikkelen die ze op een later moment kunnen aanbieden aan hun klanten. De investering wordt gedaan vanuit CAG Ventures, dat onlangs is opgericht door Antea Group en Centric. Dat bedrijf biedt jonge ondernemingen kennis, kapitaal en toegang tot een klantennetwerk. 

Volgens een onderzoeksteam van PwC zullen drones in de nabije toekomst mogelijk een verscheidenheid aan industrieën kunnen ontwrichten, waaronder infrastructuur, landbouw, transport en de bouw. Daarop voortbordurend verwachten de onderzoekers dat drones binnen afzienbare tijd voor zo’n $127 miljard aan taken zullen overnemen – het gaat hierbij om de economische waarde van diensten uitgevoerd door drones. Ook binnen Nederland is deze opmars niet onopgemerkt gebleven en willen diverse bedrijven meeprofiteren van de nieuwe mogelijkheden van drones. Zo ook IT-dienstverlener Centric en advies- en ingenieursbureau Antea Group: tezamen – onder de naam CAG Ventures – investeren zij in de Zuid-Hollandse dronespecialist Sky Survey. 

Hollandse drones

Het bedrijf Sky Survey – gevestigd in Pijnacker, dat vlak naast de innovatieve universiteitsstad Delft ligt – is gespecialiseerd in dronetechnologie. Door de grote staat van dienst is de onderneming in het verleden door de overheid ingeroepen bij het opstellen van de regels rondom het gebruik van drones in de openbare ruimte. Nederland kent een betrekkelijk strenge wet- en regelgeving aangaande drones. Voor het professionele gebruik van drones is bijvoorbeeld een vliegdiploma vereist. Daarom heeft het bedrijf gebrevetteerde dronepiloten in dienst. Zij voeren veelal inspectievluchten uit, want Sky Survey is in het bijzonder expert op het gebied van mapping en thermische inspecties middels drones. 

In het geval van mapping maakt een drone luchtfoto’s op lage hoogte door het gebruik van een geometrisch gekalibreerde camera, waarmee een nauwkeurige hoogtekaart van een gebied gemaakt kan worden. Meer specifiek kan door de verkregen gegevens het volume van een grootschalig object accuraat uitgerekend worden. Indien een drone een thermische inspectie doet, dan wordt gebruikgemaakt van een infraroodcamera die warmteverliespatronen detecteert. Zulke patronen zijn voor het blote oog onzichtbaar. Beelden van onder andere gebouwen en constructies waarbij temperatuurverschillen zichtbaar zijn, geven de klant vervolgens inzicht over conditie van een object. 

Antea Group en Centric investeren in Nederlands dronebedrijf Sky Survey

Jesse Don, directeur van Sky Survey, begrijpt wel waarom Antea Group en Centric geïnteresseerd raakten: “We hebben aanvullende expertises en onze bedrijfsculturen passen goed bij elkaar.” Don ziet de kans om middels de overeenkomst nieuwe producten te kunnen aanbieden en de positie van Sky Survey verder te versterken: “We verwachten met onze samenwerking de afzetmarkt voor commerciële drone-operaties enorm te vergroten.” 

Nuttig

Volgens Erik Deuring, projectmanager assetmanagement bij de Antea Group, is de expertise van Sky Survey zeer bruikbaar en bieden drone-inspecties vele voordelen: “Hoogwerkers, steigerconstructies en abseilende inspecteurs aan veiligheidskabels zijn niet langer nodig. Een windmolen is korter buiten bedrijf en een brug blijft tijdens inspectie gewoon voor verkeer toegankelijk. Drones maken scherpe foto- en videobeelden en doen in combinatie met sensortechnologie bijvoorbeeld razendsnelle hoogtemetingen over heel grote oppervlaktes.”

Hij legt uit dat het instappen van Antea Group en Centric bovendien zorgt voor een uitbreiding van het dienstenaanbod: “De samenwerking vergroot de mogelijkheden voor onze klanten. Met Sky Survey zetten we een volgende stap in de ontwikkeling van dronetechnologie. Drone-inspecties van bruggen en windmolens zijn veiliger, sneller en goedkoper. Daarnaast biedt de met drones verzamelde data veel meer inzicht in de openbare ruimte.”

Gezamenlijke versneller

De investering die Antea Group en Centric doen is niet eenmalig. De organisatie van waaruit de investering wordt gedaan, CAG Ventures, is namelijk de gezamenlijk accelerator voor startups en scale-ups die actief zijn op het snijvlak van IT en engineering. Middels CAG Ventures willen Antea Group en Centric jonge technologische ondernemers ondersteunen bij de ontwikkeling van hun bedrijf. Marlies Aanhaanen, Manager Communications bij Centric, legt uit: “Door met startups en scale-ups samen te werken, kunnen we de ontwikkeling van nieuwe producten intensiveren. Ook kunnen we eenvoudiger nieuwe markten aanboren en het innoverend vermogen versnellen.”

Voor Centric en Antea Group zijn innovatiekracht en -snelheid van essentieel belang, aldus Aanhaanen. “Bovendien hebben beide organisaties een sterke focus en positie op de markten overheid, financiële dienstverlening, retail, logistiek en industrie. Door in een vroeg stadium de handen ineen te slaan met andere ondernemers, zorgen de organisaties samen voor de stap van veelbelovend businessplan naar commercieel succesvolle uitvoering”, voegt ze toe. De investering in Sky Survey is het eerste project van de accelerator. In april 2018 zal een nieuwe groep ondernemers plannen voordragen aan het bestuur van CAG Ventures, dat bestaat uit Rob van Dongen (CEO Antea Group), Freddie Veltmaat (CTO Centric) en Martijn Janmaat (lid van de non-executive board van Centric). 

Gerelateerd: Meer samenwerking nodig om inzet van drones succes te maken.