PwC lanceert speciaal team voor disruptieve drone-technologie

24 januari 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Britse tak van PwC heeft een speciaal drone team opgezet om zo hun klanten de voordelen van de technologie te bieden. Daarmee tracht het bureau klanten te ondersteunen met het gebruik van de data die drones kunnen leveren voor commerciële doeleinden en het verbeteren van de bedrijfsvoering.

Accountants- en advieskantoor PwC is wereldwijd al enige tijd actief op het gebied klantgerichte diensten aangaande drones. Dit doet het Big Four kantoor grotendeels vanuit zijn Center of Excellence in Polen. Het in 2013 gelanceerde ‘Drone Powered Solutions’ team is daar gevestigd en bestaat inmiddels uit zo'n vijftig medewerkers. Het bureau maakt in Polen gebruik van de uitvoerige en soepele drone-regelgeving: Polen is het eerste land ter wereld met een complete wet- en regelgeving omtrent het commerciële gebruik van drones.

Op grond van de Poolse constructie zal de Britse overheid in de nabije toekomst de regels omtrent het gebruik van drones versoepelen middels het openstellen van meer plekken voor commercieel dronegebruik. Daarentegen is Nederlandse wetgeving aangaande drones een stuk strenger dan die in Polen. Zo is het in Polen legaal om een drone te besturen voorbij het gezichtsveld, terwijl een dronebestuurder in Nederland de drone altijd moet kunnen zien. Daarom is het ook verboden om in Nederland te vliegen met een drone wanneer het donker is.

Drone als oplossing

Het Britse drones-team van PwC zal binnenkort beginnen met een onderzoek naar de groeiende behoefte aan extra Britse drone-ruimte. Momenteel bestaat de onderzoeksgroep die deel uitmaakt van het drone-team uit zes fulltime krachten, maar aan de hand van de vraag zal het team mogelijk worden uitgebreid. Hoofdzakelijk concentreert het team zich op gebruikersgerichte activiteiten zoals het helpen van klanten met actief onderhoud en het monitoren van hun drones. Daarnaast richt de groep zich op de strategische planning voor de mogelijke inzet van drones die als oplossingen voor problemen kunnen fungeren.

PwC lanceert speciaal team voor disruptieve drone-technologie

Drone-technologie kent een ietwat controversiële start omdat de technologie aanvankelijk berucht was vanwege zijn militaire- en surveillancetoepassingen. Toch stijgt de vraag van klanten naar drones, evenals de vraag van bedrijven die dronegegevens willen gebruiken om zo te anticiperen op de vraag van consumenten: er heerst een algehele groeiende commerciële honger naar drones. Volgens Deloitte, een van PwC’s Big Four concurrenten, waren er eind 2015 naar schatting één miljoen commerciële drones in gebruik. Sinds dat moment groeide de markt van handzame op-afstand-bestuurbare vliegmachines snel – uit onderzoek van Marsh komt naar voren dat de markt voor drones in 2030 zelfs een waarde van boven de $100 miljard zal hebben.

Disruptieve effecten

De onderzoekers van het adviesbureau stellen dat drones in de nabije toekomst mogelijk een verscheidenheid aan industrieën kunnen ontwrichten, waaronder de nutssector, nationale veiligheid, energie, infrastructuur, landbouw en transport en de bouw. De auteurs voorspellen dat de technologie binnen afzienbare tijd goed zal zijn voor meer dan $127 miljard aan taken – het gaat hierbij om de economische waarde van diensten en taken uitgevoerd door drones.

De ontwrichtende werking en relevantie van drones wordt bevestigd door een aantal interne experts. Voormalig Royal Air Force-ingenieur Elaine Whyte is momenteel werkzaam als hoofd van het nieuwe PwC drone-team. Zij zegt: “Ik geloof dat we de komende jaren zullen zien dat drones een normaal onderdeel worden van het bedrijfsleven.”

Jon Andrews, binnen PwC UK Head of Technology & Investement, beaamt de uitspraken van Elaine Whyte en voegt toe: “Ons drone-team is het meest recente voorbeeld van hoe wij onze klanten helpen om ontwrichtende trends te omarmen en te beantwoorden. De combinatie van onze interne technologische expertise, tezamen met de inzichten van het drone-team, levert de aanpak op die ons zal helpen om het potentiële succes van drones in toekomst te optimaliseren.”

Gerelateerd: Meer samenwerking nodig om inzet van drones succes te maken.