Startupbootcamp kiest Capgemini voor FinTech & CyberSecurity programma

04 januari 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Capgemini heeft zich als partner aangesloten bij Startupbootcamp. De wereldwijde technologie- en consultancydienstverlener is door de startuphub verkozen tot innovatie- en technologiepartner voor het FinTech & CyberSecurity programme in Amsterdam. De samenwerking zorgt voor een versterking van het advies, de begeleiding en de certificeringsprocessen voor startups en scaleups die zich richten op financiële dienstverlening.

Opgericht in 2010 in Nederland, is Startupbootcamp vandaag de dag uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van acceleratorprogramma’s. Het bedrijf is met zeventien acceleratorprogramma’s actief in elf steden. Een van die programma's is ‘FinTech & CyberSecurity’, dat in 2016 werd gelanceerd in Amsterdam en inmiddels ook draait in New York, Mumbai, Singapore, Londen, Shanghai, Mexico en Kaapstad.

Innovatie- en technologiepartner

Het programma wordt mogelijk gemaakt door een uitgebreide groep van experts in het veld. Deze bestaat uit verschillende mentoren, die ieder voor zicht topposities bekleden bij corporates of binnen het startupdomein, of bestaan uit alumni van Startupbootcamp. Het programma krijgt verder ondersteuning vanuit een netwerk van toonaangevende banken, financiële dienstverleners en FinTech-partners, waarbinnen Capgemini nu de rol van innovatie- en technologiepartner op zich mag nemen.

“De samenwerking met Startupbootcamp bezorgt ons een plaats aan tafel met innovatieve FinTech- en cybersecurity-bedrijven die het technologische landschap rondom financiële dienstverlening veranderen. Capgemini kan op die manier bijdragen aan de ontwikkelingen en de opkomende FinTech-community bijstaan met raad en advies”, zegt Elias Ghanem, hoofd FinTech bij Capgemini.

Startupbootcamp kiest Capgemini voor FinTech & CyberSecurity programma

FinTech en Cybersecurity expertise

Ook Capgemini zelf is actief in beide vakgebieden. Niet alleen doet de ICT-dienstverlener geregeld onderzoek naar FinTech- en Cybersecurity-vraagstukken, ook voert het voor klanten opdrachten uit rondom deze thema’s. Zo onderzocht de ICT-dienstverlener eerder dit jaar de positie van FinTechs in de financiële sector, resulterend in het door Capgemini uitgebrachte World FinTech Report 2017. En eind vorig jaar liet Capgemini Kantar TNS onderzoek doen naar de bekendheid van FinTechs onder Nederlandse consumenten.

Ook brengt Capgemini ieder jaar samen met Efma het World Retail Banking Report uit, waarin de ontwikkelingen rondom FinTech binnen de bankensector centraal staan. Met betrekking tot Cybersecurity bracht Capgemini eerder dit jaar een rapport uit, waarin het professionals helpt zich voor te bereiden op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)-wetgeving die vanaf 2018 van kracht zal zijn.

Ondersteuning

Als onderdeel van het partnership met Startupbootcamp krijgen startups en scaleups die deelnemen aan het programma iemand aangewezen vanuit Capgemini, die hen ondersteunt. De ICT-dienstverlener, die met zijn hoofdkantoor wereldwijd is gevestigd in Parijs en in ons land in Utrecht, heeft twee medewerkers aangesteld die een dag per week op locatie aanwezig zijn. Daarnaast begeleiden innovatie-experts van Capgemini de startups en adviseren ze over bedrijfsprocessen, technologische overwegingen en marktgerichte strategieën.

Startups die worden toegelaten tot het programma moeten ambitieus zijn en de potentie in zich hebben om impact te maken. Het gaat vooral om FinTech-, InsurTech- en cybersecuritybedrijven die werken aan technologieën als Machine Learning/AI, Blockchain, (Behavorial) Biometrics en API's.

Quote Jorge Sobrino GomezVolgens Jorge Sobrino Gomez, algemeen directeur Financial Services Continental Europe, is Capgemini’s betrokkenheid bij het programma ook goed voor de connectie met de sterkste en meest innovatieve bedrijven in FinTech en cybersecurity in continentaal Europa. Sobrino Gomez: “Via Startupbootcamp zitten we op de eerste rij naast startups en scaleups. Dat levert ons inzichten op die we kunnen inzetten in innovatie- en transformatiegesprekken met onze klanten. Omdat we ook deel uitmaken van het selectieproces kunnen we helpen de businessmodellen van de nieuwe FinTech-generatie krachtiger te maken. Door dagelijks contact met deze pioniers worden we een cruciaal onderdeel van het ecosysteem.”

Michael Dooijes, managing director van het FinTech & CyberSecurity programme voegt toe dat hij blij is met de toevoeging van Capgemini: "Samenwerking tussen corporates en startups vormt de kern van wat wij bij Startupbootcamp doen. We zijn daarom verheugd Capgemini aan boord te hebben als onze innovatie- en technologiepartner. Bij Startupbootcamp waarderen we de benadering die Capgemini hanteert, door naar startups te kijken in termen van technologie, mensen en financiering en zo te beoordelen hoe gemakkelijk het is voor corporates om mee te werken. Wij zijn van mening dat dit type due diligence precies is waar onze partners naar op zoek zijn. De teams die deelnemen aan het programma zijn actief binnen de meest opwindende gebieden van FinTech, InsurTech en CyberSecurity, waardoor technologieën zoals Machine Learning/AI, Blockchain, (Behavioral) Biometrics en API's mogelijk worden. Technologieën waarvan we hopen dat ze bijdragen aan Capgemini’s geïntegreerde aanpak van innovatie.

Partners van Startupbootcamp

Wereldwijd hebben meer dan vijftig grote organisaties zich als partner verbonden aan Startupbootcamp. Daaronder bevinden zich ook verschillende adviesbureaus, zoals Accenture, Boer & Croon, Business Models Inc, EY, InContext Consultancy Group en PwC.