Boer & Croon CF begeleidt verkoop van Medlon aan Zwitserse Unilabs

30 november 2017 Consultancy.nl

Unilabs, een snelgroeiende internationaal opererende diagnostiekfirma uit Zwitserland, heeft Medlon overgenomen, een ziekenhuislaboratorium in Enschede met een personeelsbestand van zo’n 450 medewerkers. De verkopende partijen, ziekenhuizen Medisch Spectrum Twente en Ziekenhuisgroep Twente, werden tijdens het M&A-traject bijgestaan door adviseurs van Boer & Croon Corporate Finance. 

De overname ligt in lijn met een wereldwijde trend, waarin laboratoria steeds meer met elkaar samenwerken: “De mogelijkheden van laboratoriumonderzoek nemen toe, de apparatuur wordt steeds verfijnder en daarmee kostbaarder. Voor goede bedrijfsvoering wordt het steeds belangrijker dat de analyseapparatuur maximaal wordt benut”, aldus Medlon. “Om aan het voorfront van diagnostische technologie te blijven”, zijn volgens het bedrijf bovendien “tijdige investeringen in nieuwe technologie nodig”.

Medlon, dat medische diagnostiek levert en een eigen trombosedienst heeft, laat weten dat de krachtenbundeling met het internationaal opererende Unilabs kansen borgt om verder te groeien. Het Enschedese laboratorium ontstond in 2011, toen de klinische laboratoria van Medisch Spectrum Twente (MST) en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) met elkaar fuseerden. Hierbij bleven de twee ziekenhuizen aandeelhouden. Inmiddels zijn volgens het laboratorium de doelstellingen van de fusie behaald: door de schaalvergroting zijn er nu lagere kosten voor betere kwaliteit. “Nu is het tijd voor de volgende stap in de ontwikkeling van de organisatie”, aldus Medlon, dat jaarlijks zo’n €30 miljoen omzet realiseert.

Kostendruk

Sinds het begin van dit jaar was Medlon al op zoek naar een overnamekandidaat. Zowel zorgverzekeraars als de stevige concurrentie op de markt dragen bij aan een aanzienlijke kostendruk, zodat het Enschedese laboratorium gebaat was bij een kapitaalkrachtige partner, die men nu heeft gevonden in Unilabs. De branchegenoot van Medlon is actief in grote delen van Europa*, de Verenigde Arabische Emiraten en Peru. Het verzorgt diagnostiek voor diverse opdrachtgevers als zorgverleners, medicijnontwikkelaars, zorgverzekeraars en overheden. Met bijna 7.000 werknemers, waarvan zo’n 570 specialisten, weet het bedrijf een jaaromzet van ongeveer €800 miljoen te genereren.

Boer & Croon Corporate Finance begeleidt verkoop van Medlon aan snelgroeiende Zwitserse branchegenoot Unilabs

“Het is een goede partij die in dezelfde sector actief is. Voor ons betekent het een waarborg voor de continuïteit van het bedrijf en zekerheid voor ons personeel”, aldus Medlon-directeur Cor van Luik. Met de overname van Medlon betreedt Unilabs voor het eerst de Nederlandse markt. Medlon zal wel blijven opereren onder de eigen naam en ook voor de 450 medewerkers zal volgens het bedrijf niets veranderen. Hetzelfde geldt voor de dienstverlening van het laboratorium, al geeft Medlon aan dat het op termijn wel mogelijk is dat het ook andere expertise van Unilabs zal gaan aanbieden.

Continuïteit

Hier wordt aan toegevoegd dat de komst van Unilabs naar Twente zorgt “dat de toekomst van geavanceerde diagnostische technologie gewaarborgd blijft en een extra impuls krijgt”. Hierbij wordt ook gedacht aan een mogelijke samenwerking op het gebied van kennisontwikkeling met de Universiteit Twente. Van Luik geeft aan dat gedurende de komende periode nauwkeuriger zal worden onderzocht op wat voor manieren de twee bedrijven elkaar mogelijk kunnen versterken: “We gaan kijken wat we kunnen doen op gebied van innovatie en onderzoek. We kijken in elkaars keuken en gaan onderzoeken hoe we ons verder kunnen verbeteren. De overname betekent meer kansen en meer mogelijkheden. Ik ben er heel erg blij mee.”

Terwijl er dus veel bij het oude zal blijven, bevindt Medlon zich momenteel wel in een overgangsfase. Er wordt nu nog gewerkt vanuit het voormalige ziekenhuis aan het Enschedese Ariënsplein – waar de Medlon-medewerkers inmiddels de enigen zijn die het bijna volledig leegstaande pand nog gebruiken – maar vanaf 1 december verhuist het laboratorium naar een nieuwe locatie, gevestigd in de voormalige operatieruimtes van het MST aan de Haaksbergerstraat. Terwijl de nieuwe locatie iets kleiner is dan de oude, beschikt men hier volgens Medlon-woordvoerster Renate Kienhuis wel over de nieuwste apparatuur. Het MST laat weten blij te zijn dat Medlon zijn intrek neemt in het ziekenhuis. Naast dat het in het medisch plaatje van het ziekenhuis past, is het ook een extra bron van (huur)inkomsten.

Boer & Croon

De aandelen van MST en ZGT zullen per 1 januari – onder voorbehoud van goedkeuring door de Autoriteit Financiële Markten – overgaan naar Unilabs. Tijdens het overnametraject werden de verkopende Twentse ziekenhuizen bijgestaan door adviseurs van Boer & Croon Corporate Finance (BCCF). Omtrent de deal zijn door de betrokken partijen geen financiële details naar buiten gebracht.

Dagmar Enklaar, partner bij BCCF en volgens data van overnameplatform MenA.nl een van de 20 beste vrouwelijke dealmakers, geeft toelichting op de overeenkomst: “Voor Medlon is dit een grote stap richting verdere professionalisering, efficiëntie en innovatie van haar dienstverlening waar de ziekenhuizen als klant uiteindelijk van zullen profiteren. We verwachten dat deze combinatie met Unilabs tot verdere verschuivingen in de Nederlandse markt gaat leiden.”

Boer & Croon CF begeleidt verkoop van Medlon aan Zwitserse Unilabs

Overnameklimaat

Voor Unilabs lijkt de overname ‘business as usual’. De afgelopen tijd nam het bedrijf diverse zorgpartijen over. Deze maand maakte het de acquisitie bekend van het Britse Telemedicine Clinic, een aanbieder van diensten op het gebied van teleradiologie en telepathologie. In juli maakte het bedrijf zelfs drie overnames wereldkundig. In Dubai werd Scientific Clinical Laboratories ingelijfd, in Portugal werd diagnostiekbedrijf Base Holding gekocht en in Peru werd Blufstein overgenomen, een van de grootste onafhankelijke en geaccrediteerde laboratoria van het land. In April werd ook al Alpha Medical Group gekocht, dat actief is in de Tsjechische en Slowaakse markt.

De financiële middelen voor al deze overnames dankt Unilabs aan de steun die het krijgt van Apax Partners, een internationaal private equity kantoor. Dankzij de vele overnamedeals en organische groei wist Unilabs de afgelopen twaalf opeenvolgende kwartalen steeds groei te realiseren.

Uit de resultaten van een onderzoek van BCCF dat eerder dit jaar verscheen, bleek al dat er de laatste tijd erg veel deals binnen het zorgsegment hebben plaatsgevonden. Zo werden er vorig jaar 81 transacties genoteerd terwijl dat er in 2013 slechts 42 waren. De opwaartse trend past ook in een bredere ontwikkeling waarin de Nederlandse M&A-markt sterk terugkomt van de magere jaren voor dealmaking in de jaren vlak na de crisis.

BCCF was zelf ook betrokken bij verschillende fusies in de zorg. Zo adviseerde het ABN AMRO Participaties toen het Duomed overnam van Arseus en stond het KwadrantGroep bij toen deze Hulpmiddelen Centrum, Lammert de Vries Revalidatietechniek, Revatech en Groene Kruis Winkel aan JenS Beenhakker verkocht. Ook ondersteunde het de twee verkopende directieleden bij de acquisitie van Penders Voetzorg en Choose Your Shoes door Foreman Capital en werd Holland Venture geholpen bij het van de hand doen van Opdidakt aan Karmijn Kapitaal.

* Binnen Europa is Unilabs actief in Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Portugal, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup