De 20 belangrijkste vrouwen in M&A en transaction support

02 oktober 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

In de top drie van actiefste vrouwelijke dealmakers van Nederland staan twee vrouwen van Accuracy. Leontine Koens-Betz en Amarins van der Meer, beide gespecialiseerd in transaction support, voeren samen met Marleen Vermeer van Capitalmind de lijst aan, gevolgd door Yvonne Rooijakkers van Rabobank en Dagmar Enklaar, werkzaam bij Boer & Croon Corporate Finance. 

Het begeleiden en adviseren bij fusies en overnames is van oudsher voornamelijk een mannenwereld. Uit data van MenA.nl, een platform dat de fusie- en overnameactiviteit in ons land in de gaten houdt, blijkt dat vrouwen schaars zijn in het M&A-domein. Vrouwen zijn gemiddeld genomen betrokken bij minder dan een kwart van alle fusies, overnames en carve-outs van Nederlandse bedrijven. Met ongeveer 650 deals geregistreerd vorig jaar, betekent dit dat vrouwen naar schatting betrokken waren bij zo’n 160 deals.

Wel is over de jaren heen een lichte verbetering zichtbaar – in 2012 lag de verhouding nog op 22% vrouw tegenover 78% man. Maar in de afgelopen jaren is het aandeel van vrouwen gestegen tot 26%.

Aantal vrouwen in top van de M&A markt

Top 20 vrouwen in M&A

Een analyse van de data over de periode 2012 tot en met 2017* toont aan dat Leontine Koens-Betz zich met afstand de actiefste vrouwelijke dealmaker van Nederland mag noemen. Koens-Betz is medeoprichter en managing partner van Accuracy Nederland, een financieel adviesbureau dat in 2007 haar deuren opende in Amsterdam. Het succes van het bureau, dat zich onder meer richt op het leveren van transaction support, wordt geïllustreerd door het aantal deals waar de managing partner bij betrokken is geweest sinds 2012 – met 75 deals op haar naam staat Koens-Betz op eenzame hoogte als vrouwelijke dealmaker. 

De tweede plek is voor Marleen Vermeer, die zich met 18 deals de hoogstgeplaatste vrouwelijke Corporate Finance adviseur mag noemen. Vermeer startte in 2009 als Director M&A bij Capitalmind. Ook de derde plek is voor een vrouwelijke professional die bij Accuracy werkt – Senior Manager Amarins van der Meer bekleedt de derde plek met 14 deals. Deze plek deelt Van der Meer met Yvonne Raaijmakers, een vrouwelijke M&A-bankier die werkzaam is bij Rabobank. Ook de vijfde plaats wordt gedeeld door twee vrouwen: Dagmar Enklaar, partner bij Boer & Croon Corporate Finance, en Diny de Jong van ABN AMRO, zij hebben elk de afgelopen zes jaar volgens de database 13 deals op hun naam gezet.

De 20 belangrijkste vrouwen in M&A

Net buiten de top 5 volgt Monique van Zutphen, Senior Consultant M&A Legal bij PwC. Van Zutphen, die 12 deals heeft begeleid, is niet de enige Corporate Finance adviseur van PwC in de lijst – ook haar collega Karin Spook (#12) heeft de lijst gehaald met 7 deals. Net als Van Zutphen heeft ook Sanne Blom van ABN AMRO 12 deals op haar naam staan. De enige overige vrouw op de lijst die de afgelopen zes jaar boven de tien deals uitkomt is Anne Jansen, Senior Associate bij Capitalmind. De top 10 wordt gesloten door Joyce van Luit, Associate Corporate Finance bij Nielen Schuman.

De rest van de top 20 bestaat voor het grootste deel uit transaction support adviseurs, met uitzondering van Christina Yeh van Rabobank (M&A Banking) en Spook (Corporate Finance), respectievelijk de #11 en #12 op de lijst. Deloitte, KPMG en EY hebben elk, net als hun Big Four rivaal PwC, twee vertegenwoordigers op de lijst. Respectievelijk zijn dit Nancy Kouwenhoven en Michelle Bouman, Judith Reijnders en Tessa van Olphen, en Lyuda Kravchuk en Nastia Kolpakova. Allemaal hebben zij sinds 2012 5 deals begeleid als transaction support adviseur, met uitzondering van Kouwenhoven die één deal meer op haar palmares heeft staan. Accuracy heeft met Surita Reynolds nog een derde vertegenwoordiger in de top 20. Reynolds, die enige tijd geleden de overstap heeft gemaakt naar HAK als Director of Finance, was net als Koens-Betz sinds de start betrokken bij Accuracy Netherlands, waar ze de functie van Director had. Ten slotte heeft ook Inge Wouters, Tax Manager bij Grant Thornton, de top 20 lijst gehaald met 5 deals op haar naam.

* De database van het M&A-platform bevat alleen transacties die groter zijn dan €5 miljoen en waarbij minimaal één partij gevestigd in Nederland betrokken was bij de deal.