Rector Ard-Pieter de Man vertrekt bij opleidingsinstituut Sioo

13 november 2017 Consultancy.nl

Ard-Pieter de Man vertrekt volgend jaar bij Sioo, een opleidingsinstituut voor organisatie- en veranderkunde. De rector is ruim vijf jaar actief geweest bij het opleidingsinstituut. De Man blijft actief bij de Vrije Universiteit (VU) waar hij de leerstoel Management Studies betrekt.

Sioo werd in 1958 opgericht door acht Nederlandse universiteiten, mede op initiatief van de organisatieadvieswereld. Het inmiddels zelfstandige instituut maakt leertrajecten op maat en is een platform dat het relatief jonge vak van verandermanagement en organisatiekunde verder helpt ontwikkelen. Doelgroep voor de opleidingen van Sioo zijn bijvoorbeeld bestuurders, (interim)managers, kwartiermakers, stafspecialisten en adviseurs, die bijvoorbeeld werkzaam zijn bij overheden, non-profitorganisaties en het bedrijfsleven.

Sinds 2013 staat het opleidingsinstituut onder leiding van rector Ard-Pieter de Man, die kan bogen op meer dan twintig jaar aan advieservaring, onder meer opgedaan bij KPMG en Atos Consulting – bij laatstgenoemde was hij bijna zes jaar actief als Principal Consultant. Naast zijn functie als rector bij Sioo is De Man sinds 2007 werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij fungeert als hoogleraar Management Studies, in het bijzonder Consulting, Kennisnetwerken en Innovatie. De Man heeft jarenlange ervaring in strategie, innovatie en organisatiestructurering en heeft zich vooral beziggehouden op het gebied van allianties en partnerships.

Rector Ard-Pieter de Man vertrekt bij opleidingsinstituut Sioo

Sterk trackrecord in consulting

Vanuit zijn consultancy- en academische expertise heeft De Man gedurende zijn loopbaan meer dan tien boeken gepubliceerd en zijn er tientallen artikelen van zijn hand verschenen, waarvan er diversen zijn bekroond met onder meer de ROA-prijs en Ooa-prijs. Tal van zijn publicaties zijn de afgelopen jaren ook op Consultancy.nl uitgelicht. Zo deed De Man in 2015 onderzoek naar de opkomst van interne consultancy, een fenomeen dat de laatste jaren veel aan populariteit heeft gewonnen, vooral als gevolg van de besparingsdrift van organisaties en het veranderende speelveld binnen de consultancybranche. In het onderzoek werd onder andere gekeken naar het beleid rondom interne adviseurs. Over het algemeen was een trend zichtbaar waarin intern advies wordt omarmd en extern advies – waar mogelijk – wordt beperkt.

De Man deed verder onderzoek naar businessmodellen in consultancy, een onderwerp dat hem en zijn mede-onderzoekers een grote publicatie in het FD opleverde. Uit het onderzoek, dat werd gehouden onder 100+ (senior) consultants van grote en kleine advieskantoren, kwam duidelijk naar voren dat een vernieuwing van businessmodellen broodnodig is binnen de consultancybranche. Hoewel de respondenten zich tevreden stelden met het financiële succes van hun businessmodel, erkenden zij dat deze niet bijdroeg aan het realiseren van meer omzet of omzet in nieuwe marktsegmenten.

De consulting-expertise van Sioo bleef niet onopgemerkt. Zo lukte het De Man en zijn team begin vorig jaar om een grote raamovereenkomst bij de Rijksoverheid binnen te slepen. Voor het perceel ‘Organisatieadvies’ had Sioo zich aangesloten bij een consortium dat verder bestond uit Andersson Elffers Felix (AEF) en Verdonck, Klooster & Associates (VKA). Het consortium werd samen met de advieskantoren Atos Consulting, Capgemini ConsultingDeloitte Consulting en &samhoud verkozen als preferred supplier voor advies en ondersteuning op het gebied van beleid, organisatie-inrichting, het optimaliseren van de bedrijfsvoering, procesoptimalisatie en organisatieverandering.

Vernieuwingen

Naast zijn externe impact heeft De Man gedurende zijn leiderschap ook binnen de interne organisatie zijn stempel gedrukt. Ook de opleidingenmarkt heeft het gedurende de crisisjaren niet gemakkelijk gehad, als gevolg van tal van ingrijpende veranderingen – bijvoorbeeld de opkomst van digitale leeromgevingen. In lijn met verschillende ontwikkelingen heeft De Man vanuit zijn rol als rector moeten reorganiseren en verschillende vernieuwingen moeten doorvoeren, die volgens hem niet altijd werden gewaardeerd, maar wel noodzakelijk waren. “Sioo heeft de crisis in de markt gebruikt om te vernieuwen en is daarmee sterker uit de strijd naar voren gekomen, zeker waar het onze consultancy-opleidingen betreft”, aldus De Man.

In gesprek met platform Management & Consulting gaf hij daar over aan: “Ik ben vooral blij met de vernieuwingen die we hebben doorgevoerd in de consultingprogramma's. Het was niet mijn meest populaire besluit om daar rigoureus in te innoveren, maar het heeft heel goed uitgepakt. We zijn daardoor ook een interessante relatie voor de grote internationaal opererende bureaus. Wij bestrijken nu het hele scala van adviseurs die grote internationale projecten doen tot en met adviseurs die actief zijn in de weerbarstige, maar belangrijke wereld van het lokale bestuur. Dat vind ik prachtig.”

Quote Ard-Pieter de Man

Onderdeel van de vernieuwingen in het opleidingsprogramma was onder andere de vorig jaar geïntroduceerde Consulting Program & Community-leergang, waarvan vorige maand een nieuwe lichting startte. De opleiding, die wordt verzorgd door Sioo, richt zich op de ‘adviseur nieuwe stijl’, biedt zowel interne als externe adviseurs inzichten in de actuele trends in de markt en laat zien hoe ze daar in hun lopende opdracht op kunnen inspelen. De leergang vloeit voort uit onderzoek van Sioo naar de adviesmarkt, onder meer neergelegd in het boek Nieuwe Business Modellen in Consulting van De Man, dat hij schreef met Marguerithe de Man en Annemieke Stoppelenburg. Marguerithe de Man (overigens geen familie) was mede-bedenker van het nieuwe Consulting Program.

De rector geeft aan: “Het programma is uniek omdat deelnemers direct nieuwe kennis toepassen in hun praktijk, het een community voor continu leren biedt en drie unieke specialisaties worden aangeboden, die alleen Sioo biedt.”

Vertrek

Nu de periode van vernieuwing en reorganisatie binnen Sioo achter de rug is, heeft De Man het besluit genomen om begin 2018 de opleider te gaan verlaten. “Iemand anders is nodig om de volgende fase mee in te gaan”, vertelt hij Management & Consulting, om daar aan toe te voegen: “De afgelopen periode was zwaar, dus ik heb ook zelf behoefte even uit te blazen – eerst even bijtanken. Ik ga op een mini-onderzoekssabatical in het buitenland en ga op reis.” De Man zal zijn leerstoel Management Studies aan de Vrije Universiteit behouden.

Gevraagd naar de ontwikkelingen binnen de opleidingenmarkt voor adviseurs, benadrukt De Man tegenover Management & Consulting ten slotte dat twee zaken bij het opleiden van consultants essentieel zijn. Ten eerste moet een opleidingsprogramma toesnijden op het individu: “Consultants moeten in deze omgeving een sterk profiel opbouwen. Voor iedereen is dat anders en programma's moeten daar in kunnen voorzien. Wij kunnen dat”, stelt De Man.

Ook moet een opleidingstraject relevante inhoudelijke bouwstenen bevatten, die een antwoord geven op de vraagstukken van het nieuwe normaal. Te denken valt aan onderwerpen als zelforganisatie, data, ecosystemen of het leveren van maatschappelijke toegevoegde waarde. De Man: “Opleidingen moeten consultants helpen bij het vertalen van die vragen naar hun eigen adviespraktijk. Lever je dat niet, dan word je als opleider irrelevant.”

Tegenover Consultancy.nl laat De Man tot slot weten: “Ik blijf overigens bij het Consulting Program betrokken als docent; de expertise van Marguerithe de Man borgt daarnaast de doorontwikkeling van het programma. Vanwege mijn liefde voor het adviesvak blijf ik graag betrokken bij het opleiden van consultants en blijf ik innovatie in de sector onderzoeken en aanzwengelen.”

More on: Sioo
Netherlands
Company profile
Sioo is not a partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Sioo is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade the partnership. Get in touch with our team for details.