Jordi Dekker en Jeroen Gerrits versterken zorgadviesbureau Careffect

07 november 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Jordi Dekker en Jeroen Gerrits hebben Careffect versterkt als respectievelijk Consultant en Junior Consultant. Bij het zorgadviesbureau wordt Dekker, afkomstig van ziekenhuis St. Antonius, verantwoordelijk voor het uitvoeren van analyses, het schrijven van advies en het uiteindelijk implementeren van het advies binnen zorgorganisaties. Gerrits heeft na het afronden van zijn master in Health Technology Assessment gekozen voor Careffect, waar hij zich zal inzetten voor het efficiënter inrichten van zorg in Nederland.

Jordi Dekker studeerde in 2014 af als bedrijfskundige aan de VU in Amsterdam. Na zijn studie liep hij ongeveer een jaar stage bij Medtronic, een multinational op het gebied van medical devices. Vanaf dat moment nam zijn interesse voor de gezondheidszorg enorm toe. “Ondanks dat je voor een commercieel bedrijf werkt, kun je ook daadwerkelijk iets betekenen voor de mens en dat is iets waar ik altijd naar op zoek ben”, aldus Dekker. Na zijn stage kwam hij te werken bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein als medewerker en vervolgens als coördinator naleving & controle. Daar deed hij uitgebreide kennis op het gebied van zorgregistratie, dbc-systematiek* en wet- en regelgeving op.

Toch was Dekker op zoek naar een nog dynamischere werkomgeving en diversiteit aan projecten en wilde hij “nog meer uitgedaagd worden”. Hij besloot zich eerder dit jaar aan te sluiten bij Careffect, een adviesbureau uit Utrecht dat zich richt op de zorgmarkt. Sinds enkele maanden is hij werkzaam in de rol van Consultant. Dekker: “Hier doe ik inmiddels al meerdere projecten en wil ik mij zo breed mogelijk ontwikkelen binnen de gezondheidszorg.” Concreet houdt Dekker zich onder andere bezig met het maken van voorbereidende analyses, het schrijven van adviesplannen en het maken van begrotingen en planningen. Ook ondersteunt hij collega’s bij het geven van presentaties of het organiseren van bijeenkomsten. Andere activiteiten zijn bijvoorbeeld het leveren van input bij de ontwikkeling van proposities en het schrijven van vakinhoudelijke artikelen.

Hij besluit: “Uiteindelijk moeten mijn werkzaamheden en adviezen tot hogere kwaliteit in de zorg leiden. Dat is iets wat ik altijd in mijn gedachte zal houden. Het geeft enorm veel voldoening als je klanten ook daadwerkelijk verder helpt en ‘ontzorgt’ zodat zij zich bezig kunnen houden met hun kerntaken.”

Jordi Dekker, Consultant - Jeroen Gerrits, Junior Consultant - CareffectJeroen Gerrits volgde een bachelor in Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit. “Aan het begin van die opleiding”, vertelt hij, “had ik een ideaal beeld van de gezondheidszorg: een strak geregelde omgeving waarin duidelijke regels waren en waar alles op rolletjes liep. Hoe kon immers anders de zorgsector functioneren? Daar moest ik later op terugkomen. Hoewel we in Nederland erg veel goed doen, is er ook ruimte voor verbetering.” Tijdens zijn studie kreeg hij steeds meer de neiging om zich daarmee bezig te willen houden. “We moeten blijven zoeken naar manieren om zorg zowel beter voor de patiënt te krijgen, als ook om de zorgkosten beheersbaar te houden”, aldus Gerrits.

Na zijn bachelor besloot hij aan dezelfde universiteit een master in Health Technology Assessment te volgen. Hij koos daarin voor een track richting consultancy en liep onder meer stage bij het Utrechtse adviesbureau BeBright, waar hij zijn eerste relevante consultancyervaring opdeed. Ook deed hij ruime ervaring op het gebied van procesmanagement op, en leerde hoe – vanuit een project – grote veranderingen en transformaties in de zorgsector soepel te laten verlopen. Gerrits: “Daarbij heb ik kennis kunnen maken met veel verschillende theorieën omtrent verandermanagement en weerstand erkennen en opvangen.”

Zijn eerste stage tijdens de master betrof een periode van negen maanden bij medicijnenfabrikant Novartis. Daar ging hij aan de slag met een economisch model naar de te verwachten kosten en effecten van een nieuw middel tegen artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew. Zowel de kosteneffectiviteit als de impact van het nieuwe geneesmiddel op het budget werden onderzocht. Om de behandelingen te kunnen vergelijken, was gedetailleerde informatie over verrichtingen en kosten nodig. “Dat werd mijn eerste kennismaking met de DBC-systematiek”, vertelt Gerrits.

Na het afronden van zijn master besloot hij een nieuwe uitdaging aan te gaan en sloot zich aan bij Careffect. Hij licht zijn motivatie toe: “Careffect trok mij aan door de variatie in opdrachten, de goede contacten met veel verschillende instellingen, en de sfeer die ik al proefde tijdens de gesprekken.” Gerrits besluit: “Ik hoop samen met mijn collega’s de zorg in Nederland telkens een stukje efficiënter te kunnen inrichten, zodat de aandacht weer kan gaan naar de patiënt en zodat we in de krant lezen over de topkwaliteit zorg die we hier kunnen krijgen, en niet over een toename van het eigen risico of registratiedruk onder specialisten.”

Dit jaar is Careffect al diverse malen versterkt. Zo zijn recent Nena van Koolwijk en Ralf van den Ouweland aangetrokken, startte Arlette Vankan als Teamleider en werd Christel Geerts aangesteld als Junior Consultant.

* DBC staat voor Diagnose Behandeling Combinatie. Een DBC omvat het traject (tot maximaal 365 kalenderdagen) dat een patiënt doorloopt als hij zorg nodig heeft voor een specifieke diagnose, vanaf het eerste contact bij een tweedelijns curatieve GGZ-aanbieder tot en met de behandeling die hier eventueel uit volgt. De DBC vormt de basis voor de declaratie van deze geleverde zorg in het kader van de diagnose bij de zorgverzekeraar.