Nena van Koolwijk en Ralf van den Ouweland versterken Careffect

04 oktober 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Zorgadviesbureau Careffect heeft de afgelopen periode haar gelederen versterkt met twee adviseurs: Nena van Koolwijk en Ralf van den Ouweland.

De zorgsector heeft young professional Nena van Koolwijk altijd al aangetrokken. “Al van jongs af aan wist ik dat ik werkzaam wilde zijn in de zorgsector. Gezondheid komt vaak naar voren als één van de belangrijkste dingen in een mensenleven. Hieraan een bijdrage te kunnen leveren is voor mij waardevol. Daarnaast is de zorg een dynamische sector waar constant geïnnoveerd wordt om de zorg op peil te houden en indien mogelijk te verbeteren”, vertelt Van Koolwijk.

Vanuit deze affiniteit met het zorgdomein besloot Van Koolwijk in 2009 de opleiding Bachelor European Public Health te starten aan de Universiteit Maastricht. Tijdens haar studie volgde ze een Minor in Oxford op het gebied van voeding en beweging en volgde ze een stage bij het RIVM, rondom het onderwerp stoppen met roken in de eerstelijnszorg. Vervolgens startte Van Koolwijk aan dezelfde universiteit de Master Healthcare Policy, Innovation and Management. Haar afstudeerscriptie schreef ze bij de Ministeries VWS en SZW rondom het thema gezond en veilig werken.
Nena van Koolwijk, Consultant-Accountmanager, Careffect Na het afronden van haar Master volgde ze een bestuursjaar bij Integrand Maastricht, waar ze in aanraking kwam met het bedrijfsleven. Die ervaring smaakte naar meer, waarop ze besloot om als Sales trainee te starten bij E-wise, een online uitgever voor een groot aantal wetenschappelijke verenigingen en medische beroepsorganisaties. E-wise is verder actief in nascholing in de medische sector en sinds een aantal jaren ook in de juridische en financiële sector. Van Koolwijk werkte twee jaar bij het bedrijf, waar ze verantwoordelijk was voor de verkoop van online cursussen aan medische, financiële en juridische professionals.

Ondanks de positieve ervaring miste Van Koolwijk het zorgdomein: “Hoewel de variatie en uitdaging in het werk me aansprak, miste ik het inhoudelijk bezig zijn met de zorgsector. Daarom besloot ik via Q-Consult kennis te maken met het consultancy vak”, vertelt ze. Bij het zorgadviesbureau hield Van Koolwijk zich vooral bezig met opdrachten gericht op de langdurige zorg. Daarnaast hield ze zich bezig met interne taken zoals het maken van visuele workflows van de interne processen en marketing en acquisitie gerelateerde activiteiten, zoals het ontwikkelen van een kennistest en het schrijven van artikelen. Van Koolwijk blikt positief terug: “Het beviel me goed om aan dezelfde kant van de tafel te zitten als de opdrachtgever.”

Van Koolwijk ging vervolgens op zoek naar een “dynamisch bedrijf dat zich richt op het verbeteren van de zorg en waar meedenken gestimuleerd wordt”. Die zoektocht bracht haar bij Careffect. De consultancyorganisatie uit Utrecht is gespecialiseerd in de zorgsector en adviseert onder meer ziekenhuizen, GGZ-instellingen en andere instellingen in de zorg, met als doel dat deze instellingen zich kunnen richten op hun kernactiviteiten: het beter maken van patiënten en/of cliënten. Bij Careffect zal Van Koolwijk naast het doen van opdrachten voor opdrachtgevers ook verantwoordelijk worden voor het accountmanagement rondom de DBC e-learning die Careffect heeft ontwikkeld. De DBC e-learning van Careffect is een interactieve tool om de gecompliceerde wet- en regelgeving rondom de DBC-systematiek* helder te krijgen en eigen te maken. Door middel van uitleg, die gekoppeld is aan praktijkvoorbeelden, wordt de theorie sprekender gemaakt. Op elke pagina van een module zijn verschillende interactieve mogelijkheden om de theorie stapsgewijs door te nemen of om voor extra duidelijkheid te zorgen. Van Koolwijk besluit: “Ik kijk uit naar alle nieuwe uitdagingen die ik tegen ga komen en mensen die ik ga ontmoeten.”

Ralf van den Ouweland, Junior Consultant, CareffectRalf van den Ouweland rondde begin 2017 zijn master Health Technology Assessment binnen de studie Biomedische Wetenschappen af aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Tijdens zijn studie ontwikkelde hij vanuit een interesse voor ziekte- en geneesprocessen een affiniteit voor het oplossen van vraagstukken op het snijvlak tussen organisatie en zorgproces. Van den Ouweland vertelt: “In mijn beleving zijn het efficiënt organiseren en het optimaliseren van het zorgproces twee steunpilaren die hand in hand dienen te gaan als we de gezondheidszorg willen verbeteren.”

Bij Dutch Hospital Data, een stichting die data van ziekenhuizen verzamelt, beheert en verwerkt, deed Van den Ouweland tijdens zijn opleiding wetenschappelijk onderzoek naar klinische heropnamen. “In ziekenhuizen wordt veel data gegenereerd en het registreren hiervan brengt extra werk met zich mee voor zorgprofessionals. Dat maakt dat advies en strategievorming ten aanzien van deze gegevens nodig zijn”, aldus Van den Ouweland.

Ook liep de young professional stage bij organisatieadviesbureau AT Osborne, waar hij een project deed om de ontwikkelingen binnen de zorg in kaart te brengen en in te schatten wat deze voor invloed hebben op de capaciteit van ziekenhuizen. Deze ervaring met ziekenhuisdata en consultancy deed hem eerder dit jaar besluiten zich aan te sluiten bij Careffect. Van den Ouweland, die de rol van Junior Consultant vervult, hoopt binnen deze functie voor zorginstellingen meetbaar betere uitkomsten en een voelbaar beter verloop van bedrijfsprocessen te realiseren.

Eerder dit jaar traden onder andere Jordi Dekker en Arlette Vankan in dienst bij Careffect.

* DBC staat voor Diagnose Behandeling Combinatie. Een DBC omvat het traject (tot maximaal 365 kalenderdagen) dat een patiënt doorloopt als hij zorg nodig heeft voor een specifieke diagnose, vanaf het eerste contact bij een tweedelijns curatieve GGZ-aanbieder tot en met de behandeling die hier eventueel uit volgt. De DBC vormt de basis voor de declaratie van deze geleverde zorg in het kader van de diagnose bij de zorgverzekeraar.