Deloitte, EY en PwC verbinden zich aan StartupFest Europe 2017

22 september 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Komende week organiseert StartupDelta voor de tweede keer het grootste Nederlandse festival waar Europese startups en private equity investeerders samenkomen: StartupFest Europe. Het evenement wordt net als vorig jaar ondersteund door verschillende adviesorganisaties, die zich als partner hebben verbonden en/of een inhoudelijke bijdrage leveren. Dit jaar zijn dit: Deloitte (Founding Partner) en Big Four branchegenoten EY en PwC (Partners).

Nederland telt ruim 1,6 miljoen bedrijven en elk jaar worden er zo’n 160.000 nieuwe bedrijven opgericht, die de ambitie hebben om hun stempel te drukken op de markt. Het zijn vooral deze startups die de afgelopen jaren een prominente rol gespeeld hebben in verschillende industrieën en sectoren wereldwijd en die aan de basis hebben gestaan van tal van nieuwe innovaties en disruptieve technologieën. Zo’n 7.500 organisaties in ons land mochten zich vorig jaar ‘snelgroeiend’ noemen, waarvan weer zo’n 10% een startup was.

Onder deze ‘snelgroeiende startups’ worden bedrijven verstaan die niet ouder zijn dan vijf jaar, die binnen drie jaar een omzetgroei van minimaal 20% hebben gerealiseerd, die een positief netto resultaat behalen en die ten slotte financieel gezond zijn. De afgelopen jaren is in Nederland het aantal snelgroeiende bedrijven en startups flink gestegen.

StartupFest Europe

Speciaal voor startups heeft StartupDelta in 2016, onder leiding van Neelie Kroes, Nederland op de kaart gezet als een van ’s werelds beste broedplaatsen voor de activiteiten van startups. Als kroon op de resultaten vond vorig jaar de eerste editie van StartupFest Europe plaats, een vijfdaagse internationaal evenement, waar het complete startupecosysteem (investeerders, ontwikkelaars, hackers, en R&D-professionals van over de hele wereld) samenkwam tijdens verschillende evenementen. Doel van het festival, dat dit jaar zijn tweede editie kent en aankomende week (25-29 september) in verschillende steden in het land zal plaatsvinden, is de bezoekers met elkaar te verbinden, waarbij matchmaking, inspiratie en kennisdeling rondom specifieke thema’s centraal staan.

StartupFest EuropeEen belangrijk onderdeel van de evenementenreeks is het samenbrengen van startups en investeerders. Dit zal onder meer gebeuren tijdens het hoofdevenement van de week – CapitalFest – dat zal plaatsvinden op 27 september. Tijdens dit evenement komt volgens de organisatie “de grootste groep internationale investeerders ooit”, samen. Veel startups zullen de mogelijkheid krijgen om hun ideeën, innovaties en kennis te pitchen bij de meer dan 300 aanwezige private equity investeerders en durfkapitalisten, om zo aan bijvoorbeeld groeikapitaal en financiering te geraken. Durfkapitalisten zijn vooral op zoek naar jonge startups met behoefte aan ‘seed’-investeringen, terwijl private equity partijen hun vizier richten op de grotere startups, die van plan zijn om van een startup een scale-up te worden.

Van Startup naar Scale-up

Dat het maar weinig startups uiteindelijk ook lukt een scale-up te worden, blijkt onder meer uit gezamenlijk onderzoek van Deloitte en opleidingsinstituut THNK. Het onderzoek toont aan dat het slechts 1 op de 200 startups lukt om uiteindelijk een scale-up te worden. Om startups hierbij te helpen, zijn Deloitte en THNK samen met McKinsey & Company vorig jaar ScaleUp Nation gestart. Dit programma begeleidt jonge, snelgroeiende Nederlandse bedrijven naar een scale-up, met het uiteindelijke doel om hen over de landsgrenzen te laten groeien.

Deloitte, EY en PwC

Deloitte, dat in 2016 aan de basis stond van de eerste editie van StartupFest Europe, heeft zich ook dit jaar weer aan het festival verbonden als een van de Founding Partners*. Dit jaar hebben ook Big Four branchegenoten PwC en EY zich als Partner** aangesloten aan het evenement. Net als Deloitte zijn ook EY en PwC goed ingevoerd in en actief binnen het startupdomein.

Startup-Fest-Europe, pwc, EY, Deloitte
EY, bijvoorbeeld, heeft vorig jaar – in samenwerking met het World Economic Forum – onderzoek gedaan naar welke onderscheidende factoren sommige startups in staat stellen om groei van meer dan 40% per jaar te realiseren, terwijl het andere startups niet lukt. De conclusie luidt onder meer dat snelgroeiende bedrijven zich vaak kenmerken door simpele en schaalbare businessmodellen. Verder heeft EY de afgelopen jaren verschillende startup incubators en initiatieven ondersteund, waaronder incubator 15KM en Startupbootcamp Hightech XL. Ook PwC ondersteunt Startupbootcamp – door in alle Nederlandse programma’s – E-Commerce, Smart Cities, FinTech en Cyber Security – te participeren. 

Partners Deloitte, EY en PwC leveren tijdens StartupFest Europe onder meer de volgende sprekers: Joep Arends, Senior Innovation Manager bij Deloitte, Patrick Gabriëls, partner bij EY en medeoprichter van HighTechXL, Arnold Poelstra, Partner bij EY TAX en Tommie van der Bosch, medeoprichter van het PwC Blockchain Experience Lab. Hoewel niet als Partner verbonden levert ook Big Four kantoor KPMG een spreker: Ronald Koorn, Partner bij het Big Four kantoor.

* De volgende organisaties zijn Founding Partners van StartupFest Europe: Deloitte, AkzoNobel, AWS, Rabobank, Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Ministerie van Economische Zaken.

** De volgende organisaties hebben zich als Partner verbonden: EY, PwC, Adyen, ING, Naspers, Google, KPN, Rutgers & Posch, Salesforce, BMW, Philips, Google, Shell, Corbion Purac, Friesland Campina, Allen & Overy, ChemieLink, TMF Group, NetworkTables, Den Haag, Sankalp Forum, Thales, Ministerie van Defensie, Dell, Ministerie van Volksgezondheid, HPE Growth Capital, Holland Fintech, The Hague Security Delta, Startup Utrecht, Health Valley, Dutch Chain, Dutch Blockchain Coalition, APG, SET Ventures, YES!Delft, Rockstart, Ziggo, Startup Amsterdam, Inkef Capital en Heineken.