Deloitte founding partner van Startup Fest Europe

20 mei 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel

Van 24 tot en met 28 mei vindt in Nederland Startup Fest Europe plaats, een week vol evenementen voor en over startups, startup hubs en innovators. Deloitte heeft zich als founding partner verbonden aan de evenementenreeks, die een aantal keynote klapstukken op de agenda heeft staan zoals van Tim Cook, CEO van Apple, en Eric Schmidt, CEO van Alphabet – het moederbedrijf van Google.

Initiatief Startup Delta heeft het afgelopen jaar, onder leiding van Neelie Kroes, Nederland op de kaart gezet als een van ’s werelds beste broedplaatsen voor de activiteiten van startups. Als kroon op de behaalde resultaten wordt van 24 tot en met 28 mei het Startup Fest Europe georganiseerd. Naar het vijfdaagse internationale evenement, verspreid over 14 steden door heel Nederland, zullen duizenden mensen afreizen, om tijdens een serie van in totaal ruim 28 verschillende evenementen in contact te komen met ondernemers, investeerders, ontwikkelaars, hackers, en R&D professionals van over de hele wereld. Tijdens deze week slaat Nederland de handen ineen, mede in het kader van het Europees voorzitterschap*, om door het hele land de bezoekers met elkaar te verbinden, waarbij matchmaking, inspiratie en kennisdeling rondom specifieke thema’s centraal staan.

Prins Constantijn van Oranje doet dienst als voorzitter van Startup Fest Europe. Hij legt de doelstelling achter het evenement uit: “Het doel van Startup Fest is dat startups deals sluiten met investeerders, samenwerkingen aangaan met het bedrijfsleven en het juiste talent aantrekken. Het draait allemaal om kwalitatieve ontmoetingen.” Deze ontmoetingen vinden plaats door heel Nederland op veertien verschillende locaties, namelijk startup hubs in de steden Amsterdam, Arnhem, Delft, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Geleen, Leeuwarden, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, Wageningen en Zwolle. Op deze manier wil het festival Nederland internationaal uitdragen als bloeiend ecosysteem voor startups.

 Startup Fest Europe

Het openingsevent vindt plaats op 24 mei in de Beurs van Berlage in Amsterdam, en heeft een indrukwekkende lijst met sprekers. Op het programma staan onder anderen Tim Cook (CEO van Apple), Eric Schmidt (CEO van Alphabet, het moederbedrijf van Google), Nathan Blecharczyk (Airbnb), Travis Kalanick (Uber), Gillian Tans (Booking.com), Pieter van der Does (Adyen) en minister president Mark Rutte. “We verwelkomen de wereldleiders op het gebied van technologie op Startup Fest Europe, waar zij een nieuwe generatie aan ondernemers zullen inspireren. Ze zullen Nederland leren kennen als een broedplaats van innovatie en ondernemerschap”, aldus prins Constantijn. Bij de opening zullen de meest veelbelovende Europese startups en belangrijkste durfkapitalisten ter wereld samenkomen.

De rest van de festivalweek wordt gevuld met ruim twintig andere evenementen verspreid over het hele land. Zo vindt van 25 tot 28 mei de Campus Party plaats in Utrecht. Op 25 mei vinden The Future of High Tech in Enschede, F&A Next in Wageningen, FinTech Stage en E-commerce Live in Amsterdam, Water Tech Fest in Leeuwarden, High Tech Capital in Eindhoven, Startup 50 Gelderland in Arnhem, en Techilicious en het Student Entrepreneurship Forum in Delft plaats. Ook op de andere dagen van de week vinden er meerdere events over het hele land. Op 28 mei wordt het Startup Fest afgesloten met Startup & Dance, een dance event met enkele van ’s werelds beste DJ’s.

Tijdens de ruim twintig evenementen komen nog meer vooraanstaande nationale en internationale sprekers aan bod. Een kleine selectie uit de grote namen: Neelie Kroes, Jan-Kees de Jager, Jack Ma (Alibaba), Martijn van der Zee (Suit Supply), Maros Sefcovic (European Commission Energy Union), Yuri Sebregts (Royal Dutch Shell) en Hello Fresh oprichter Dominik Richter.

Partners
Om de evenementenweek mede mogelijk te maken heeft de organisatie – bestaande uit een samenwerkingsverband van Nederlandse innovatiehubs, diverse accelerators, het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van OCW – een aantal partners uit het Nederlandse en internationale bedrijfsleven aan Startup Fest Europe verbonden. De Founding Partners zijn accountants- en adviesorganisatie Deloitte, Google, IBM, Rabobank, Huawei, Samsung, Shell en Ziggo. Constantijn van Oranje: “Alleen al het feit dat deze partijen de handen ineen slaan is een unicum en tegelijkertijd een absolute noodzaak. We hebben in Nederland alles in huis om te excelleren op het wereld toneel, maar als we onderling blijven concurreren, is de kans groot dat we de boot missen. Ook hierin kunnen we van startups nog veel leren: Join & Share.”

Founding partners van Startup Fest Europe

Wassili Bertoen, Managing Director van Deloitte Center for the Edge Europe EMEA, vertelt: “We zijn trotse founding partner van Startup Fest Europe, omdat we geloven dat ecosystemen cruciaal zijn om te innoveren, snel te leren en te groeien. Daarom vinden we het belangrijk dat onze corporate klanten ook bij Startup Fest Europe betrokken worden.” Bovendien levert Deloitte als Founding Partner een bijdrage aan verschillende van de losse events. Zo is Deloitte betrokken bij de Executive Edge CEO Session, FinTech Stage, E-commerce Live, High Tech Capital, Deloitte Young Tax, Digital Marketing Live, Dutch Interactive Awards, Our future health, en tot slot City Flows op 26 mei in Rotterdam.

Bertoen licht toe: “Met de Executive Edge CEO Session op 24 mei willen we samen met Shell en Rabobank, corporate CEO’s helpen om hun volledige innovatiepotentieel open te stellen en zo ook het innovatiepotentieel van Europa te vergroten. Samen met visionaire ondernemers als Travis Kalanick (founder en CEO van Uber) en Nathan Blecharyzk (co-founder van Airbnb) en Nederlandse voorbeelden Kees Koolen (Booking.com) en Harold Goddijn (TomTom) gaan we in een exclusieve setting het gesprek aan over de kunst van het innoveren, transformeren en de rol die de ‘Founder’s Spirit’ van de CEO hierbij speelt. Het is uniek dat we in Nederland zoveel innovatieve leiders in één ruimte bij elkaar hebben.” Volgens hem vertegenwoordigen zij samen “de ‘Founder’s Spirit’ in optima forma en zijn daarmee de ideale sparringpartner voor de CEO’s”, sluit hij af.

* In de eerste helft van 2016 bekleedt Nederland de voorzittersstoel in de Europese Unie, en Startup Fest Europe is een officieel EU-voorzitterschap evenement.