Young professional Cleo van Engelen gidst VKA door de zomer heen

21 juli 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Deze zomer zal Verdonck, Klooster & Associates (VKA) opnieuw een van hun jonge consultants de kans geven om enkele weken leiding te geven aan het consultancybureau. Dit jaar valt die eer te beurt aan Cleo van Engelen, sinds tweeënhalf jaar bij VKA werkzaam als Consultant.

Enkele jaren terug nam Joost Beukers, directeur van Verdonck, Klooster & Associates (VKA), een gedurfd besluit om een young professional uit de eigen gelederen tijdens de zomer het roer te laten overnemen. Gedurende enkele weken mag deze jonge consultant leiding geven aan de meer dan 100 professionals van het bureau en directiebeslissingen van aller aard maken – van investeringsbeslissingen tot het voeren van sollicatiegesprekken. Deze zomer is het voor het vierde jaar op rij dat VKA een zogeheten ‘Zomerdirecteur’ aanstelt. De afgelopen jaren hebben onder meer Jasmijn Wijn (2014) en Anne van Esch (2016) deze rol mogen vervullen.

Cleo van Engelen

Dit jaar is het de beurt aan young professional Cleo van Engelen, die zich in 2015 als Consultant aansloot bij VKA, een adviesbureau uit Zoetermeer dat onder meer gespecialiseerd is in digitale strategie, procesinrichting en ICT. De komende weken zal Van Engelen alle ‘normale’ taken van de directie (bestaande uit Joost Beukers en Marc Gill’ard) overnemen: offertes goedkeuren, facturen controleren en betalen, sollicitatiegesprekken voeren, klantgesprekken overnemen en overige directietaken op zich nemen. 
Cleo van Engelen - Zomerdirecteur bij VKANaast het overnemen van de diverse standaardtaken krijgt Van Engelen ook de ruimte om een eigen invulling aan deze periode te geven. Van Engelen: “Die ruimte wil ik natuurlijk graag benutten, maar hoe? Het aanstellen van een zomerdirecteur getuigt van veel vertrouwen van de directie, maar mij bekroop ook het gevoel van ‘als alles maar goed gaat’. Gek eigenlijk, want moet je niet af en toe een fout kunnen maken om jezelf te blijven ontwikkelen?” Spelend met die gedachte bedacht Van Engelen het thema ‘Durf te falen!’.

Durf te falen

De kersverse zomerdirecteur, die zich in haar dagelijkse werk graag begeeft op het snijvlak van business, ICT en beleid, legt uit dat (het mogen) falen niet vanzelfsprekend is in Nederland. Ze wijst daarbij op internationaal onderzoek uit 2013, uitgevoerd door Hay Group (inmiddels Korn Ferry Hay Group), waaruit naar voren komt dat ‘falen’ bij twee derde van de onderzochte Nederlandse bedrijven niet wordt gezien als een kans om te leren. Dat is ruim twee keer zo veel als in de rest van Europa “en dat terwijl organisaties waar wel ruimte voor falen is, sneller en beter herstellen van tegenslagen”, legt Van Engelen uit. Ze geeft verder aan: “Ik wil de komende periode daarom innovatie en vooral lef centraal stellen. Niet alleen voor mijzelf, maar voor de hele organisatie.”

Ze blikt enthousiast vooruit op haar rol en op de komende weken: “Een reactie van mijn omgeving, nadat ik vertelde dat ik zomerdirecteur mocht worden, was wel: “leg de lat niet te hoog, je hebt maar ruim twee weken”. Omdat ik naast de directietaken ook mijn ‘normale’ werk als adviseur* gewoon ga voortzetten, gaan het zeker intensieve tijden worden”, geeft ze aan, om daar snel aan toe te voegen: “Maar juist die barrière wil ik wegnemen. Als ik het niet probeer zal het niet lukken. Als ik het wel probeer en het mislukt dan heb ik hopelijk een paar belangrijke lessen geleerd die ik kan delen met mijn collega’s.”

Leren van fouten

De jonge consultant zal de komende weken een programma samenstellen met als doel om binnen VKA “nog sterker een werkomgeving te creëren waarin wij als werknemers fouten kunnen en durven maken. Waarin wij met z’n allen lef durven te tonen om uiteindelijk meer te leren van onze fouten, maar ook van de ervaringen én de successen.” Van Engelen vult aan: “In mijn ideale wereld zouden de werknemers van VKA (waaronder ikzelf) in die periode in ieder geval één keer uit hun ‘comfort zone’ zijn gestapt en iets hebben geleerd van die ervaring.” 

Ook voor zichzelf zal Van Engelen diverse doelen formuleren, zoals bijvoorbeeld het binnenhalen van een nieuwe klant, of het overtuigen van een potentiële nieuwe collega om te kiezen voor VKA. Een persoonlijk doel dat ze tenslotte noemt is dat ze “dit verhaal aan meer mensen wil vertellen”, waarop ze oppert: “dus waarom niet bij Humberto Tan aan tafel? Of dat gaat lukken? Ik weet het niet, maar ik ga het in ieder geval proberen!”

VKA partner Marc Gill’ard is in elk geval blij met zijn tijdelijke vervanger voor deze zomer en geeft aan: “Natuurlijk is het wel een beetje spannend om alle verantwoordelijkheden en bevoegdheden over te dragen. Maar we zijn iedere keer blij verrast door de resultaten van de zomerdirecteuren. Zo bedacht Anne vorig jaar het thema ‘Fit for Purpose’. Haar bevindingen hebben we onder andere meegenomen in de huidige verbouwing van ons pand.”

* Cleo van Engelen is bij VKA werkzaam binnen de expertisegroep Sourcing en Regie. Binnen deze expertise zoekt zij naar oplossingen waarbij de verbinding kan worden gelegd tussen mensen, organisatie(beleid) en ICT.