Europe Office helpt organisaties bij grip op Europese wetgeving

05 oktober 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Verdonck, Klooster & Associates (VKA) en INSPIR8ION hebben samen het Europe Office opgezet, een nieuw initiatief om overheden en belangenorganisaties te begeleiden in de complexe wereld van Europese wet- en regelgeving.

Met de geleidelijke samensmelting van de Europese Unie vervagen grenzen en wordt zakendoen steeds Europeser. Ook wet- en regelgeving wordt steeds meer vanuit een Europese context ingestoken, in lijn met de doelstelling van de EU om de markten van de lidstaten te harmoniseren.

Al deze nieuwe EU-wetgeving vormt een steeds grotere uitdaging voor overheden en belangenorganisaties. “Er komt zoveel op hun af”, zegt Christian Verhagen, partner bij Verdonck, Klooster & Associates. “En het wordt de komende Europese beleidsperiode alleen maar meer én complexer.”

VKA en INSPIR8ION lanceren het Europe Office

De twee oprichtende bureaus achter Europe Office werken beide uitvoerig met overheden. Verdonck, Klooster & Associates is een van de grootste strategische adviseurs van ons land op digitale thema’s, INSPIR8ION is een boutique uit Rotterdam die klanten helpt met advies, training en onderzoek.

“We zien dezelfde problematiek en vraagstukken terugkomen bij onze opdrachtgevers”, zegt Verhagen. “Het bijhouden van nieuwe wet- en regelgeving, en het begrijpen van de impact daarvan, het is een dagtaak. Laat staan al deze veranderingen succesvol en tijdig tot uitvoering te brengen.”

“Het is cruciaal dat organisaties, naast hun reguliere taken, goed geïnformeerd en voorbereid zijn op de komende Europese veranderingen en wet- en regelgeving om compliant te zijn en blijven”, vult Arthur Dallau aan, partner bij INSPIR8ION.

Dit is waar het Europe Office overheden en belangenorganisaties bij gaat helpen. Daarbij ligt de focus op twee thema’s: digitalisering (denk aan de AI Act, eIDAS 2.0, NIS2 en de Data Governance Act) en duurzaamheid (denk aan de Green Deal, CSRD, EU Taxonomy).

“Het Europe Office helpt om de impact van Europese wet- en regelgeving helder en concreet te maken. Dat doen we via consultancy, trainingen en netwerkmogelijkheden”, zegt Verhagen.

“Onze dienstverlening omvat alles van het ontwikkelen van strategieën tot praktische implementatie, en van het aanbieden van trainingen tot het uitvoeren van onderzoeken naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en duurzaamheid”, voegt Dallau toe. “Onze brede kennis en ervaring stellen ons in staat om organisaties effectief te begeleiden en te ondersteunen in hun digitale transformatie en duurzaamheidsinitiatieven.”

Het Europe Office richt zich met zijn dienstverlening op alle lagen van de overheid, van centrale overheidsorganisaties tot uitvoeringsorganisaties, provincies, gemeenten en waterschappen.