Ondernemingen hebben moeite met implementatie van CSRD
Veel Nederlandse ondernemingen zijn zich bewust van de impact van ESG op hun strategie en bedrijfsvoering. Maar in de vertaling naar de praktijk loopt het vaak spaak. Dat blijkt uit onderzoek van YellowFinance.
Onderzoekers van YellowFinance vroegen leidinggevenden van zo’n zeventig organisaties om aan te geven hoe belangrijk ESG is voor hun bedrijfsdoelstellingen en waar hun organisatie momenteel staat in de voortgang rond het thema.
“Wat we zagen is dat ESG steeds meer op het netvlies staat van managers bij grote en beursgenoteerde ondernemingen, vooral sinds het Europees Parlement de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) heeft aangenomen”, zegt Alex Buis van YellowFinance.
“De flinke toename van het bewustzijn onder organisaties is niet heel verwonderlijk”, zegt Buis. “De nieuwe CSRD-richtlijn brengt diverse rapportageverplichtingen voor beursgenoteerde- en grote ondernemingen met zich mee. De eerste rapportageperiode begint in 2024 voor beursgenoteerde bedrijven, wat betekent dat deze corporates voor 1 januari 2024 klaar moeten zijn voor de verslaglegging. Grote ondernemingen hebben één jaar langer de tijd en moeten voor 1 januari 2025 gereed zijn.”
Veel rapportageregels
Lars van Hengstum, junior consultant bij zusteronderneming OrangeOnly, voegt toe dat bedrijven aan veel rapportageregels moeten voldoen. “Zo moeten bedrijven rapporteren over thema’s als klimaatverandering, vervuiling, materiaalgebruik en biodiversiteit (Environmental – de E van ESG), allerlei sociale impacts op werknemers, arbeiders in de waardeketen, klanten en gemeenschappen (Social – de S van ESG), en governance, risicomanagement en interne beheersing (Governance – de G van ESG).”
Om compliant te zijn moeten organisaties een helder beeld hebben van hun duurzame inspanningen, zowel intern als extern. “Dit heeft een flinke impact op dataverzameling, analyse en verslaglegging”, aldus Van Hengstum. “Volgens een eerdere schatting van KPMG heeft minder dan de helft van de organisaties die binnen de reikwijdte van de CSRD vallen op dit moment inzage in de benodigde informatie.”
Volgens een prognose van de Europese Commissie krijgen per 2025 zo’n 50.000 grote bedrijven te maken met de CSRD-wetgeving.
De impact van de CSRD reikt verder dan enkel rapporteren. “Het zal leiden tot een ingrijpende wijziging in de bedrijfsvoering”, zegt Bart Kemp van YellowFinance. “Duurzaamheid zal worden geïntegreerd in alle aspecten van de bedrijfsvoering, zoals governance, strategie, risicomanagement, interne controle-omgeving en externe verslaggeving. Er zal een duurzaamheidsstrategie moeten worden ontwikkeld. Processen, systemen en manieren van werken zullen veranderen.”
Voorbereiding moet sneller
De voorbereidingen voor de CSRD lopen nog niet vlot genoeg, concludeert YellowFinance op basis van de enquête. “Veel grote ondernemingen zijn nog niet eens gestart met de implementatie. Gebrek aan kennis is dan het grootste obstakel. Deze ondernemingen weten gewoonweg niet waar ze moeten beginnen of waar ze aan moeten voldoen.”
Van de ondernemingen die wel zijn gestart met de implementatie van de CSRD blijkt een relatief groot deel tegen praktische problemen aan te lopen. Kemp: “Denk aan het niet kunnen definiëren van de doelstellingen en in het verlengde hiervan het niet kunnen opstellen van plannen en key performance indicators.”
“Capaciteit is een veelvuldig genoemde bottleneck”, zegt Hengstum. “Het gaat hier voornamelijk om een gebrek aan capaciteit op het gebied van de CSRD-wetgeving, data science voor het verzamelen van data en het bouwen van rapportages, en op het gebied van implementatie. Bedrijven vullen deze gaten door het aannemen van werknemers of consultants met de juiste achtergrond. Ook zijn trainingen en cursussen in trek.”