Effectenbeurs Nxchange kiest zeven adviesbureaus als partner

19 februari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Nxchange, een alternatieve beurs voor vooral middelgrote en kleine bedrijven die geld willen ophalen, heeft zeven adviesbureaus benoemd tot ‘nominated advisors’.

De zeven bureaus zijn exclusieve partners van de beurs geworden en zullen advies- en financiële diensten verlenen aan bedrijven en initiatieven die via Nxchange de kapitaalmarkt opgaan. Hierbij ondersteunen zij bijvoorbeeld met het aanvragen van een beursnotering en alles wat daarbij komt kijken.

Zeven nieuwe partners

De verkozen partners zijn Catena Investments, een corporate finance-bureau met een focus op duurzame, innovatieve projecten en groeibedrijven; Claassen Molenbeek & Partners, een zakelijk en financieel adviesbureau voor het mkb; Endymion Risk Services, een accountancy- en advieskantoor; Grip, een aanbieder van beleggingsdiensten; Julmat, een financieel adviesbureau gericht op initiatieven in Zuid-Nederland; YellowFinance, een financieel adviesbureau; en Yuno Advisors, een bureau met een focus op de voedingsmiddelensector.

“Alle bureaus zijn ervaren experts op het gebied van bedrijfsfinanciering”, aldus Marleen Evertsz, CEO van Nxchange. “Ze werken volledig onafhankelijk en zullen de uitgevende instelling begeleiden en informeren over alle do’s en don’ts van een publieke notering en haar financieringsmogelijkheden.”

Effectenbeurs Nxchange kiest zeven adviesbureaus als partner

Nxchange is naast het bekende Euronext en Npex een van de drie beurzen die ons land telt. Nxchange onderscheidt zich doordat het bedrijven en financiële dienstverleners de mogelijkheid biedt rechtstreeks kapitaal aan te trekken. De investeerders die dit doen – beleggers – kunnen vervolgens hun aandelen verhandelen op de secundaire markt van Nxchange. 

Voor bedrijven biedt Nxchange twee belangrijke voordelen. Het biedt hen een andere route naar kapitaal naast traditionele financieringsmogelijkheden, zoals bankkrediet, en is door zijn decentrale model en lage overheadkosten goedkoper dan andere beurzen. Voor analisten geldt dat Nxchange gereguleerd is (een gereguleerde marktlicentie en MTF-licentie door het ministerie van Financiën) en dat ze hun aandelen 24 uur per dag, 7 dagen per week kunnen verhandelen.

Momenteel staan er dertien bedrijven genoteerd aan de beurs, waaronder Hieroo, een adviesbureau dat deel uitmaakt van SeederDeBoer, en Fastned, dat oplaadstations voor elektrische auto’s beheert. 

De komende jaren verwacht Nxchange tal van nieuwe bedrijfsfinancieringen te zullen faciliteren. Aanleiding hiervoor is groeiende behoefte aan financiering voor groei, grote investeringen, of om bijvoorbeeld in te spelen op grote trends zoals de energietransitie of mobiliteit.