PhiDelphi helpt Facilicom met verkoop van activiteiten in Frankrijk

27 juni 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Nederlandse facilitair dienstverlener Facilicom Group heeft zijn activiteiten in Frankrijk verkocht aan Franse branchegenoot ATALIAN. PhiDelphi Corporate Finance en DC Advisory ondersteunden Facilicom Group bij de verkoop.

Facilicom Group is een facility management concern dat tientallen schoonmaak-, beveiligings-, caterings- en receptiebedrijven (gedeeltelijk) bezit in Nederland, België, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk. De groep telt ruim 30.000 medewerkers en draaide in 2016 een totale omzet van €1,3 miljard, waarvan het grootste deel (€970 miljoen) in ons land – Facilicom is een van de 100 grootste familiebedrijven van Nederland. Cleaning Maintenance / Hospitality Services en Surveillance & Security Services zijn de twee activiteiten waarmee het bedrijf het grootste deel van zijn inkomsten uit haalt. Gom, onderdeel van Facilicom, is een van de grootste spelers in de Nederlandse schoonmaakbranche. 

Tegenvallende Franse prestaties

Van de totale omzet van Facilicom was in 2016 €69,9 miljoen afkomstig uit de Franse activiteiten. Van de vier markten waarin het bedrijf actief is, is Frankrijk daarmee voor Facilicom de een-na-kleinste – alleen het Verenigd Koninkrijk is met een omzet van €53 miljoen kleiner. In 2015 lag de omzet van Facilicom in Frankrijk op €62,2 miljoen. Dat jaar greep het bedrijf hard in, omdat de omzet van Facilicom Frankrijk al enige tijd terugliep, terwijl alle in alle andere landen gezonde groei werd geboekt. Toen in 2015 rode cijfers werden geschreven werd met steun van de zusterbedrijven in België en Nederland orde op zaken gesteld in de Franse activiteiten, waarna afgelopen jaar de omzet weer groeide. 

Omzetontwikkeling van Facilicom Group

Ondanks het hernieuwd inzetten van een groeipad in de Franse dochterbedrijven, heeft Facilicom de wens om in alle markten waarin zij opereert tot de top van de markt te behoren. Onder meer door de omvang van de Franse markt is volgens Hans Gennissen, bestuursvoorzitter van Facilicom Group, deze missie in Frankrijk niet realistisch gebleken. Daarom besloot het bedrijf op zoek te gaan naar een koper voor de Franse activiteiten van haar dochterbedrijven Gom (schoonmaak) en Trigion (beveiliging en receptie). 

Verkoop aan ATALIAN

Een koper voor de dochters werd gevonden in ATALIAN, een van de grootste facilitaire dienstverleners in Frankrijk en wereldwijd in 30 landen actief. De van oorsprong Franse onderneming richt zich voornamelijk op schoonmaak, onderhoud en beveiliging. In 2016 realiseerde ATALIAN een omzet van ruim €1,8 miljard, waarvan €1,1 miljard in Frankrijk. De overgenomen activiteiten van Facilicom omvatten zo’n 3.200 medewerkers.

Facilicom Group werd tijdens de verkoop ondersteund door PhiDelphi Corporate Finance, een fusie- en overnamespecialist uit Hilversum. Gennissen laat weten mede voor PhiDelphi te hebben gekozen vanwege haar internationale netwerk via M&A-adviesnetwerk DC Advisory. Een Frans team van DC Advisory stond Facilicom Frankrijk bij met advies, lokale kennis en contacten in Frankrijk. Na afloop van de deal liet de bestuursvoorzitter weten: “PhiDelphi heeft ons uitstekend begeleid bij deze verkoop,” waaraan hij toevoegde, “De nauwe samenwerking tussen PhiDelphi en het Franse team van haar internationale partner DC Advisory is van grote waarde geweest voor deze succesvolle transactie.” 

Eerder dit jaar was PhiDelphi onder meer betrokken bij de verkoop van Mauritsklinieken aan Holland Venture en de verkoop van Winnock aan Zorg van de Zaak. 

Gerelateerd: DC Advisory en PhiDelphi hebben goed jaar achter de rug.