PhiDelphi begeleidt Holland Venture en Zorg van de Zaak deals

23 maart 2017 Consultancy.nl

PhiDelphi Corporate Finance heeft de afgelopen weken twee transacties tot een goed einde weten te brengen. Het corporate finance kantoor adviseerde Waterland en SJMG bij de verkoop van Mauritsklinieken aan Holland Venture, en begeleidde Achmea bij de verkoop van Winnock aan Zorg van de Zaak.

Holland Venture | Mauritsklinieken (Waterland / SJMG)

Investeringsmaatschappij Holland Venture* heeft eerder dit jaar samen met het management geïnvesteerd in de Mauritsklinieken. De keten van klinieken gespecialiseerd in huidzorg werd opgericht in 2004 en is actief in heel Nederland. Het aanbod van de zorginstelling bestaat uit dermatologie (behandelingen van eczeem, psoriasis, haaruitval en huidkanker), spataderzorg, huidtherapie en cosmetische zorg (ooglidcorrecties, neuscorrecties en rimpelbehandelingen).

Als onderdeel van de transactie tussen Holland Venture zijn aandelen overgenomen van de oprichters SJMG Health Investments** en participatiemaatschappij Waterland***. De investering stelt de Mauritsklinieken in staat verdere samenwerkingen aan te gaan met ziekenhuizen en huisartsen en het aanbod verder uit te breiden naar aanpalende specialismen. Ewout Prins, managing partner Holland Venture, legt uit waarom de investeerder goed aansluit bij hun investeringsportfolio: “Binnen de zorgsector zien wij een sterke behoefte aan persoonlijke aandacht, innovatie en kennisdeling. Dit valt samen met de trend dat ziekenhuizen zich concentreren op de complexe zorg en de electieve zorg overdragen aan gespecialiseerde klinieken. Deze ontwikkelingen leiden tot goedkopere en betere zorg voor de patiënt.”

Verder ziet Prins bij de zorgconsument in toenemende mate aandacht voor huidtherapie en cosmetische behandelingen. “Ook op dat vlak zie ik veel ruimte voor een kwaliteitsspeler als de Mauritsklinieken. Op basis van deze overwegingen past deze investering goed binnen onze investeringsfocus.” Ivo Boslooper, CEO van de Mauritsklinieken, geeft aan met de komst van Holland Venture de volgende stap te kunnen zetten in de ontwikkeling van de Mauritsklinieken. De focus zal liggen op het verder versterken van de samenwerking met huisartsen en ziekenhuizen alsmede het vergroten van het zorgaanbod, zowel geografisch als in de breedte van het aanbod.”
Investering in Mauritsklinieken - Winnock overgenomen

Zorg van de Zaak | Winnock (Achmea)

Met ruim 3.000 medewerkers in dienst heeft Zorg van de Zaak – een netwerk van bedrijven op het gebied van bedrijfszorg, leefstijl zorg en medische zorg**** – eerder dit jaar Winnock overgenomen. Verzekeraar Achmea, het moederbedrijf van Winnock, bereikte begin dit jaar overeenstemming over de verkoop van het re-integratie- en revalidatiebedrijf dat in 1989 onder de naam Rug AdviesCentrum werd opgericht. Financiële details over de transactie zijn niet bekendgemaakt.

De transactie met Zorg van de Zaak past in de strategie van Achmea om meer te gaan concentreren op haar kernactiviteiten. Winnock, met een team van 140 medewerkers werkzaam vanuit tien vestigingen verspreid over het land, geldt al jarenlang als een marktleider op het gebied van duurzame re-integratie en revalidatie.

Marius Touwen, directeur van het Zorg van de Zaak netwerk, is blij met de komst van de medewerkers van Winnock. “De interventies die Winnock levert sluiten goed aan op de problemen van medewerkers en belemmeringen die zij ervaren rondom inzetbaarheid. Dankzij een multidisciplinaire aanpak met een intensief programma en persoonlijk afgestemde begeleiding, re-integreren medewerkers weer succesvol in het eigen werk. De werkgever wordt nauw betrokken bij de re-integratie waardoor er ook duurzame werkhervatting wordt gecreëerd. Een waardevolle aanvulling op onze expertisebedrijven die bijdraagt aan het werkgeluk van medewerkers.”

Willem van Duin, voorzitter Raad van Bestuur van Achmea: “Achmea richt zich primair op het aanbieden van verzekeringen en aanverwante producten, pensioenvoorzieningen en vermogensbeheer. Met de verkoop van Winnock geven we uitvoering aan onze strategie om ons te richten op onze kernactiviteiten.” Voor Winnock biedt de overgang de mogelijkheid zich door te ontwikkelen, in bijvoorbeeld de revalidatiezorg. Van Duin besluit: “Ik vertrouw erop dat onze collega’s in de nieuwe omgeving goed tot hun recht komen.” 

Dealmakers

Bij de transactie tussen Holland Ventures en Waterland / SJMG Health Investments kreeg de verkopende partij M&A advisory van specialisten van PhiDelphi Corporate Finance (dealteam: Joris Heerkens, Wouter Goedknegt, Joost Prins). Corné Otto, medeoprichter van Mauritsklinieken zegt daarover: “Wij zijn onder de indruk van het kennisniveau van PhiDelphi over de zorg. Dit heeft zeker bijgedragen aan het succes en de efficiency van het proces.” 

PhiDelphi Corporate Finance, Lexence, Maverick advocaten, Rutgers & Posch

Joy Castenmiller, Investment Associate bij Waterland: “PhiDelphi heeft in een zorgvuldig en competitief proces gezorgd voor een goede opbrengst.” Juridische ondersteuning tijdens de transactie werd geleverd door een team van Lexence (Luc Habets, Thijs Verstraten en Annick Bredero) en Maverick advocaten (Martijn van de Hel).

De overname van Winnock door Zorg van de Zaak werd ook door PhiDelphi begeleid (Joris Heerkens en Wouter Goedknegt leverden sell-side M&A advies). Legal advisory werd gegeven door Rutgers & Posch (dealteam: Lennaert Jan Posch, Wouter Brugma en Babette Waltman).

* Holland Venture heeft sinds haar oprichting in meer dan 130 Nederlandse MKB-ondernemingen geïnvesteerd en is actief in de groeimarkten Healthcare en Technology. Holland Venture wordt ondersteund door een breed netwerk van ondernemers in deze domeinen.

** SJMG Health Investments is een investeringsmaatschappij, opgericht door de oprichters van Mauritsklinieken, die zich uitsluitend richt op de zorgsector. SJMG investeert in zorginstellingen zoals privéklinieken en ZBC’s.

*** Waterland Private Equity Investments is een Nederlandse investeringsmaatschappij met kantoren in Nederland, België, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Waterland heeft 32 deelnemingen in haar portfolio, goed voor een vermogen van €4 miljard.

**** Tot het netwerk behoren onder meer een arbodienst en expertisebedrijven met dienstverlening op het gebied van arbeidsomstandigheden, mobiliteit, re-integratie en loopbaan (Margolin), schuldhulpverlening (Grip), verslavingen (Rodersana), bedrijfsmaatschappelijke issues (Gimd), eetstoornissen (Co-eur) en psychische klachten (Skils).


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup