PhiDelphi en YES CF begeleiden overname in pensioensector

26 augustus 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Verzekeraar Achmea, PGB Pensioendiensten en ICT-dienstverlener CGI hebben pensioenadministratiebedrijf InAdmin RiskCo overgenomen. Het RiskCo Administratie Platform (RAP) moet de basis vormen een nieuw platform voor pensioenadministratie. De deal werd begeleid door corporate finance-boutiques PhiDelphi en YES Corporate Finance.

Het open administratieplatform van InAdmin RiskCo brengt pensioenuitvoerders, (ondernemings)pensioenfondsen, vermogensbeheerders, PPI’s en verzekeraars samen. Met zo’n 130 werknemers biedt InAdmin RiskCo via het platform flexibele pensioenadministratie aan 26 bedrijven voor ruim 330.000 werknemers.

Achmea en PGB verwerven de aandelen van alle entiteiten van InAdmin RiskCo. De medewerkers, de RAP-programmatuur, de RAP-infrastructuur en de overeenkomsten met bestaande klanten en leveranciers worden ondergebracht in een nieuw op te richten vennootschap. Het intellectueel eigendom van RAP wordt doorverkocht aan CGI.

Samen gaan de drie kopers investeren in het nieuwe platform, om dat vervolgens aan te bieden aan de gehele pensioensector. Zo hopen ze schaalgrootte en kostenvoordelen te realiseren voor deelnemers, pensioenuitvoerders en pensioenfondsen. Het nieuwe platform moet het bovendien mogelijk maken om flexibeler en sneller in te spelen op de grote veranderingen in het Nederlandse pensioenstelsel.

PhiDelphi en YES CF begeleiden overname in pensioensector

“Deze overname past in onze strategie op het gebied van oudedagvoorzieningen”, aldus Bianca Tetteroo, vicevoorzitter Raad van Bestuur van Achmea. “Ook Achmea Pensioenservices gaat gebruikmaken van het nieuwe platform en dat past bij onze ambitie om de beste digitale pensioenuitvoerder van Nederland te worden.”

“Wij zijn blij en trots dat wij deze stap hebben kunnen maken”, stelt Cees Krijgsman, CEO van InAdmin RiskCo. “Het is een prachtig perspectief voor onze medewerkers om met zo’n sterk consortium de toekomst in te gaan en samen het nieuwe platform uit te gaan rollen. Hiermee kunnen we onze ambitie om het modernste platform van Nederland te worden waarmaken. En dat is niet alleen geweldig nieuws voor onze medewerkers, maar ook voor onze klanten en hun deelnemers.”

Achmea werd bij de overname geadviseerd door PhiDelphi. Het betreft alweer de tiende succesvolle transactie waarin PhiDelphi Achmea ondersteunt. Eerder adviseerde PhiDelphi Achmea onder meer bij de verkoop van Winnock aan Zorg van de Zaak, van Health Centers aan Fitland en van Medinova aan NPM Healthcare.

Aan de andere kant van de onderhandelingstafel werd verkoper InAdmin RiskCo bijgestaan door YES Corporate Finance. Het bureau bereidde het verkoopproces voor, stelde het informatiememorandum op, analyseerde biedingen, coördineerde de due diligence, werkte de dealstructuur en -waardering uit en onderhandelde over de verkoopprijs en bijkomende voorwaarden, inclusief de verkoop- en aankoopovereenkomst.