De top 50 grootste schoonmaakbedrijven van Nederland

02 mei 2016 Consultancy.nl 9 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De omzet van de top 50 bedrijven in de Nederlandse schoonmaakbranche is afgelopen jaar met 4% in waarde gestegen naar €1,73 miljard. Net als vorig jaar mag Hago Nederland zich marktleider noemen in de sector, en staan CSU, ISS, Asito en Gom Schoonhouden in de top vijf. De vooruitzichten voor de schoonmaaksector zijn overwegend positief – drie kwart van de belangrijkste spelers rekent op een omzetstijging. Meebewegen met markttrends blijft echter van groot belang.

Vakblad Service Management heeft, in samenwerking met corporate finance bureau MBCF, recent de nieuwste editie van hun jaarlijkse onderzoek naar de grootste dienstverleners in de schoonmaakbranche uitgebracht. In het onderzoek baseren de sectorspecialisten zich op financiële gegevens (bijvoorbeeld gedeponeerde jaarrekeningen) en informatie die door de bedrijven zelf worden aangeleverd.

Een analyse van de data toont aan dat de inkomsten van de top 50 spelers in de Nederlandse schoonmaakbranche afgelopen jaar met 4% is gestegen, van €1,67 miljard in 2014 naar €1,73 miljard in 2015. Volgens Schoon Werkt!, de branchevereniging van de schoonmaaksector, draait de gehele sector een omzet van ongeveer €4,5 miljard – de top van de markt is dus goed voor bijna 40%. De 50 grootste dienstverleners halen hun omzet voor 70% uit schoonmaakactiviteiten, voor 14% uit specialistische schoonmaak en voor 11% uit glasbewassing. Gezamenlijk hebben zij circa 80.000 werknemers in dienst, waarvan het merendeel (65%) werkzaam is voor de vijf grootste spelers in de branche.

Top 10 schoonmaakbedrijven
Na een eerste plek in de top 50 van 2014, staat Hago Nederland in termen van omzet ook in de nieuwe editie van het onderzoek bovenaan. Het landelijk opererende familiebedrijf groeide zijn omzet het afgelopen jaar naar €350 miljoen, bijna €10 miljoen meer dan in 2014. De omzetstijging werd met name gestuwd door de business units Hago Zorg en Hago Food & Industry. Tot de grootste klanten van het bedrijf behoren onder meer DSM, Schiphol Airport, Smilde Foods, het Academisch Medisch Centrum en het Leids Universitair Medisch Centrum. “We blikken terug op een dynamisch jaar”, zegt Paul van Bree, algemeen directeur van Hago Nederland. Hij laat weten trots te zijn op de topnotering, maar voegt toe: “We blijven het zeggen: we hoeven niet de grootste te zijn. We willen de beste zijn.”

Qua aantal werknemers (zo’n 11.700) staat Hago echter op de tweede plek, op #1 staat volgens de onderzoekers CSU met een personeelsbestand van ruim 12.100 werknemers. CSU, een familiebedrijf met 30 vestigingen door het land, realiseerde in 2015 een omzetgroei van 4,3% naar €268 miljoen. “2015 was een prima jaar. We hebben in een diversiteit aan sectoren goed kunnen inspelen op de vraag naar gastvrije, zichtbare en resultaatgerichte schoonmaak. Die vindt steeds vaker overdag plaats”, aldus John van Hoof, bestuursvoorzitter van CSU.

De derde plek wordt ingenomen door ISS Nederland, de Nederlandse dochter van het in Denemarken beursgenoteerde bedrijf ISS. Stond ISS in 2011 nog ruim bovenaan qua omzetgrootte (€313,2 miljoen), de afgelopen vier jaar bevindt de schoonmaakgigant zich in een neerwaartse spiraal. Tussen 2014 en 2015 daalde de omzet van ISS met 7,9% naar €232,1 miljoen – ruim €80 miljoen minder dan in 2011. Dennis Kentrop, directeur Cleaning Services bij ISS Facility Services, laat weten dat het bedrijf inmiddels de weg omhoog weer heeft gevonden. “We hebben het afgelopen jaar een proces van circa twee jaar afgerond, waarin we onze markt en portfolio opnieuw hebben gedefinieerd met als resultaat een meer klantgerichte organisatiestructuur en een betere zichtbaarheid in de markt. De strategie begint zijn vruchten duidelijk af te werpen.”

Asito, afgelopen jaar door managers nog uitgeroepen tot het beste schoonmaakbedrijf van ons land, en Gom Schoonhouden sluiten dit jaar de top 5 met respectievelijk een omzet van €227 miljoen en €218 miljoen. “Asito heeft het in 2015 beter gedaan dan in 2014”, stelt Charles Vinke, algemeen directeur van Asito. “De doorontwikkeling van onze eigen apps heeft ons geholpen onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn en dat betaalt zich uit. Daarnaast hebben we ons verder geprofileerd als kennispartner die meerwaarde biedt aan klanten.” 

Samen zijn de top 5 spelers goed voor een schoonmaakomzet van ruim €1,1 miljard, wat neerkomt op 66% van de totale omzet van de top 50 branchespelers. Opvallend is dat er een omzetstijging van 3,5% werd gerealiseerd met minder werknemers. “Als we een grove aanname hanteren dat het parttime werken tussen 2014 en 2015 niet is toe- of afgenomen in de schoonmaakbranche, concluderen we een toename in efficiëntie”, aldus Roel ter Steeg en Bas de Haan van MBCF.

Gom Schoonhouden en Asito zijn de laatste twee spelers die met hun omzet boven de €100 miljoen uitkomen – op grote afstand volgen op plekken 6 tot en met 10 de schoonmaakspelers EW Facility Services, Dolmans Groep, SchoonGroep Nederland, Hectas Facility Services en Succes Schoonmaak. Dolmans is van de top 10 het enige bedrijf met een omzetgroei van meer dan 10% (met name te wijten aan het winnen van belangrijke aanbestedingstrajecten), terwijl SchoonGroep en Succes Schoonmaak hun omzet juist zagen dalen ten opzichte van 2014. 

De top 10 heeft gezamenlijk een aanzienlijk deel van de totale Nederlandse markt in handen. In 2011 hadden de top 10 spelers een gezamenlijke omzet van ruim €1,5 miljard, en in 2015 ligt dit bedrag nog hoger met €1,6 miljard aan omzet – maar liefst 93% van de gehele markt. Hago heeft van de €1,6 miljard 22% in handen, 5% meer dan in 2011. ISS heeft het meeste aandeel ingeleverd – van 20% in 2011 naar 14% in 2015.

Top 11 - 20 schoonmaakbedrijven
VLS Groep, ICS Groep, Professional Facility Services Group (PFSG) en Fonville Schoonmaakbedrijven volgens op plaats 11 tot en met 14. Door een minieme stijging van 2% bij VLS Groep en een nog kleinere omzetdaling van 1% bij ICS Groep, zijn de twee spelers ten opzichte van 2014 van plaats verwisseld. Ook bij PFSG en Fonville veranderde de omzet weinig ten opzichte van het voorgaande jaar – in 2015 hebben zij respectievelijk een omzet van €23,5 miljoen (-4%) en €22 miljoen (+2%). #15 Eurest Services is daarentegen bezig aan een flinke opmars. Het bedrijf, dat onderdeel uitmaakt van Compass Group, realiseerde een omzetgroei van 27% en klom vijf plaatsen in de lijst.

De rest van de top 20 bestaat in 2015 uit Fortron, Schoonmaakbedrijf Westerveld, Stoffels Bleijenberg (alle drie onderdeel van Vebego), Effektief Groep en Heso Vloerenbedrijf. Heso, een onderneming die vooral actief is op het gebied van specialistische schoonmaak, behaalde een omzetgroei van 25%, waarmee het met een omzet van €16,3 miljoen binnen komt op plek 19. Effektief zag zijn omzet met 11% toenemen, het aantal FTEs steeg naar 830. 

Top 21 – 50 schoonmaakbedrijven
In de top 20 tot en met top 50 – schoonmaakbedrijven met een omzet tussen €16,2 miljoen (Jos Hofkens H.I.G.) en €0,2 miljoen (Kristal) – is ten opzichte van de voorgaande editie veel veranderd. Maar liefst 16 van deze 30 schoonmaakbedrijven zijn nieuwkomer in de omzetranglijst. Elf spelers wisten een dubbelcijferige groei te boeken: Victoria (+23%), Toekomst Schoonmaakbedrijven (+13%), Eresdé (+15%), De Klop Groep (+14%), DW (18%), HSU Facility (24%), ACW (34%) Schilten Schoonmaak (11%), Branderhorst Cleaning & Service (25%), BDG Schoonmaakdiensten (10%) en Kristal (30%) – zij verhoogden allemaal hun omzet met tenminste 10%. De snelste groeier in de hele top 50 is de #46 in de lijst, GLK Schoonmaak, met een groei van 45%.

Nummer #10 op de lijst, Succes Schoonmaak, onderdeel van Holland Schoonmaak Groep (een samenwerkingsverband tussen Vlietstra uit Franeker, Succes Schoonmaak uit Volendam en Nederrijn Schoonmaak uit Duiven) is volgens de onderzoekers het bedrijf dat de omzet in 2015 absoluut gezien het sterkst zag dalen. De inkomsten van het schoonmaakbedrijf liepen met €1,2 miljoen terug naar €30,3 miljoen.

Vooruitzichten
Uit het onderzoek blijkt dat de schoonmaakbedrijven positief zijn over de komende periode. Was er in 2014 nog 12% bang voor krimp in de markt, dit jaar geeft nog slechts 2% aan krimp te verwachten. 74% van de respondenten verwacht in 2016 een hogere omzet dan in 2015. “Al met al lijkt daardoor het tij in de schoonmaaksector gekeerd”, aldus Ter Steeg en De Haan.

Asito algemeen directeur Vinke: “We verwachten dat de stijgende lijn zich in 2016 doorzet. We zetten weer in op groei, op basis van de bestaande succesfactoren.” Ook CSU topman Van Hoof verwacht “autonome groei” in 2016, voornamelijk door naar de klant te luisteren en door de volgens eigen zeggen scherpe prijs-kwaliteit verhouding van het bedrijf.

Ondanks de rooskleurige verwachtingen, wijzen Ter Steeg en De Haan op de “structurele ongunstige factoren” die al jaren een negatieve invloed uitoefenen op de markt. Zo neemt de kantoorleegstand naar verwachting verder toe, neemt de prijsconcurrentie op de markt toe en is het Rijk bezig met een grootschalig inbestedingstraject. Willen schoonmaakbedrijven succesvol blijven, dan zullen ze moeten innoveren en hun bedrijfsvoering verder optimaliseren. Ook het inspelen op technologische trends is een belangrijke pijler van een toekomstbestendig businessmodel. “Met het inzetten van tablets, smartwatches en smartphones neemt de productiviteit toe, ontstaat er meer transparantie en neemt het werkplezier van de schoonmakers toe.” Daarnaast dringt The Internet of Things – een markt die tegen 2025 goed is voor $11,1 biljoen – langzaam de schoonmaakindustrie binnen. Zo worden steeds vaker dispensers, luchtverfrissers en handdrogers op afstand en elektronisch gecontroleerd. En niet te vergeten: de schoonmaakrobot, hoewel een definitieve doorbraak nog op zich laat wachten.