DC Advisory en PhiDelphi hebben goed jaar achter de rug

29 maart 2016 Consultancy.nl

2015 was een goed jaar voor DC Advisory, een internationaal netwerk van corporate finance adviesbureaus. Bureaus die onderdeel uitmaken van het M&A netwerk hebben gezamenlijk bijna 70 transacties begeleid, met als gevolg dat DC Advisory flink is gestegen in de Europese rankings. PhiDelphi Corporate Finance, Nederlandse partner van DC Advisory, leverde een bijdrage aan de ontwikkeling.

Met meer dan 500 adviseurs verspreid over kantoren in Europa en daarbuiten, is DC Advisory een van de grotere corporate finance adviesnetwerken in het mid-market segment. Het netwerk heeft wereldwijd ruim 30 kantoren; in Europa gaat het om Duitsland, Frankrijk, de UK, Spanje, Scandinavië en Nederland.

Vorig jaar heeft DC Advisory - onderdeel van Daiwa Capital Markets, de internationale investment banking divisie van Daiwa Securities Group*, een uitstekend jaar achter de rug. Volgens data van MergerMarket was het netwerk betrokken bij bijna 70 transacties (met een waarde tot €500 miljoen), een prestatie die het bureau in deze categorie een plaats oplevert in de top 10 belangrijkste dealmakers wereldwijd, tussen de grote investment banken en accountancy-giganten. De meerderheid van de deals – 48 transacties – vielen in de small-cap categorie (met een waarde tot €50 miljoen). In ongeveer 60% van de deals ging het om cross-border deals, met uitvoering over de hele wereld, van Noord- en Zuid-Amerika tot Europa en Azië.

Aan de groei van DC Advisory werd ook een bijdrage geleverd door PhiDelphi Corporate Finance, de Nederlandse partner van het netwerk. PhiDelphi is een corporate finance kantoor dat is opgericht in 2001 en zich richt op middelgrote transacties. Sinds haar start is het Nederlandse kantoor verbonden aan het DC Advisory netwerk. Om meer te weten te komen over de ontwikkelingen van PhiDelphi in 2015 stelde Consultancy.nl vijf vragen aan Harald Miedema, partner bij het M&A bureau.

Proficiat met het goede jaar van jullie internationale netwerk. Hoe was 2015 specifiek voor PhiDelphi?
Voor mij was het een belangrijk jaar aangezien ik bij PhiDelphi ben begonnen in 2015. Als team hebben we opnieuw scherp bepaald waar we voor staan en hebben we veel partijen in de markt gesproken om het PhiDelphi verhaal te vertellen. We hebben een duidelijk onderscheidende aanpak die voortkomt uit onze achtergrond in strategy consulting, en die resulteert in een grote kans van slagen van de deal. We hebben veel bevestiging gevonden in al onze gesprekken over de waarde van onze aanpak.

Kan je iets meer vertellen over het type deals waar PhiDelphi in de afgelopen 12 maanden bij betrokken was?
Helaas kan ik niet over alle projecten vertellen, maar we hebben een aantal mooie transacties gerealiseerd in diverse sectoren. We hebben voor familiebedrijven, grote corporates en voor private equity gewerkt, maar we hebben ook management teams bijgestaan in buy-outs. Jullie hebben eerder over onze succesvolle transacties als NedSpine (kliniek voor rugklachten), Terwa (een toeleverancier van de bouw- en de automotive sector) en Brink (een trekhakenfabrikant) gecommuniceerd.

DC Advisory merkt internationaal een toename van het aantal grensoverschrijdende transacties. Hoe ervaren jullie dat in Nederland?
We merken zelf ook dat steeds meer transacties grensoverschrijdend zijn. Ik denk dat het richting de 50% van onze transacties gaat. Ook als een transactie binnen de landsgrenzen blijft, dan hebben we in veel gevallen gezocht naar buitenlandse partijen.

Welke voordelen brengt het om onderdeel te zijn van een internationaal netwerk, naast het in contact komen met potentiële kopers en targets?
Primair is het van belang voor onze cliënten. Als verkopende partij wil je ook mogelijke kopers uit andere landen overwegen en veel kopende partijen willen targets in andere landen zeker niet uitsluiten. Voor veel ondernemingen in ons focus gebied (mid-market) is de volgende fase een internationaliseringslag. Een transactie met een buitenlandse speler kan dan een waardevolle stap zijn. Met ons netwerk bieden we onze cliënten toegang tot lokale marktkennis en netwerken in andere landen.

Daarnaast is het voor onszelf natuurlijk ook erg leuk om je relaties te hebben met collega’s in het buitenland. We hebben erg regelmatig contact met elkaar en ik ben recent nog zowel in Duitsland en Frankrijk als in Engeland bij onze partners op bezoek geweest.

Tot slot, wat kunnen we van PhiDelphi verwachten in 2016?
We zetten voort wat we nu al meer dan 15 jaar goed doen en dat is het goed helpen van cliënten met belangrijke fusie- en overnamevraagstukken en het realiseren van transacties.

* Daiwa Securities Group is gevestigd in Japan en heeft wereldwijd circa 15.000 professionals in dienst. In 2009 nam het bedrijf meerdere partners van het DC Advisory netwerk over. In de jaren die daarop volgden werden de merken van deze verschillende bureaus geharmoniseerd tot DC Advisory. Het bureau opereert als onafhankelijk onderdeel van Daiwa Capital Markets, de Europese tak van Daiwa Securities Group.

Nieuws

Meer nieuws over