PhiDelphi Corporate Finance begeleidt Terwa verkoop

28 oktober 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Deutsche Private Equity, een investeringsmaatschappij uit Duitsland, heeft Terwa ingelijfd, een industrieel bedrijf dat een sterke positie heeft als toeleverancier van de bouw- en de automotive sector. Verkoper Standard Investment werd tijdens de transactie bijgestaan door M&A bureau PhiDelphi.

In 2006 nam private-equitybedrijf Standard Investment* Terwa over, een producent van trekhaken en trekhaakonderdelen voor de automobielindustrie en hijs- en bevestigingsmiddelen voor onder meer de bouwindustrie. Anno 2015 heeft Terwa meer dan 150 werknemers in dienst, werkzaam vanuit het hoofdkantoor en een logistiek centrum in IJsselstein, een productiefaciliteit in Roemenië, een verkoopkantoor in Polen en een inkoopkantoor in China.

Terwa

Onder de vlag van Standard Investment is Terwa in de loop der jaren sterk geprofessionaliseerd. Zo is een nieuwe state-of-the-art productielocatie in Roemenië geopend, en is de bedrijfsvoering van de Nederlandse organisatie naar een hoger niveau getild. Ten opzichte van 2006 heeft Terwa zijn omzet weten te verdubbelen.

Afgelopen maand maakte Standard Investment bekend dat het Terwa heeft verkocht aan Deutsche Private Equity (DPE)**, een Duitse investeringsmaatschappij met meer dan €600 miljoen vermogen onder beheer. Terwa gaat nauw samenwerken met Westfalia Automotive, een portfolio-onderneming van DPE met een omzet van zo’n €190 miljoen. Het Nederlandse bedrijf krijgt hierdoor toegang tot de kennis en expertise van Westfalia Automotive, alsmede toegang tot de Duitse markt, terwijl Westfalia door de acquisitie haar kennis op het gebied van trekhaken vergroot en toegang verkrijgt tot Terwa’s productiefaciliteit in Roemenië.

PhiDelphi Corporate Finance, een fusie- en overnamespecialist uit Hilversum, fungeerde tijdens de transactie als sell-side advisor. Idgar van Kippersluis***, partner en oprichter van Standard Investment: “De verkoop van Terwa aan DPE was complex omdat er ook sprake was van een commerciële relatie tussen Terwa en Westfalia. Door vanaf het begin de regie over het verkoopproces te houden en steeds een paar stappen vooruit te denken heeft PhiDelphi de kans van slagen van de transactie vergroot zonder de commerciële belangen van Terwa uit het oog te verliezen. Wij zijn zeer tevreden over de professionele ondersteuning door het PhiDelphi team.”

PhiDelphi trad op als adviseur van Standaard Investment tijdens de verkoop van Terwa

Eerder dit jaar was PhiDelphi ook betrokken bij de verkoop van rugspecialist NedSpine.

* Standard Investment richt zich op middelgrote ondernemingen in Nederland en België. Momenteel beheert Standard Investment een portfolio van 16 ondernemingen. In februari 2014 nam het bedrijf bijvoorbeeld de Harderwijkse onderneming HE Tubing over – een producent van dunne aluminium buizen, die worden gebruikt in de airconditioning van auto’s – en in 2011 werd Advanced Label Technologies ingelijfd.

** DPE investeert in middelgrote ondernemingen in Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Zwitserland.

*** Voordat hij Standard Investment in 2004 oprichtte werkte Van Kippersluis ruim zeven jaar voor Bain & Company in San Francisco en McKinsey & Company in Amsterdam.