Werken bij First Consulting: Geen assessments, gewoon 4 gesprekken

28 april 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Kwaliteit van medewerkers is waar het bij First Consulting begint. Het proces om de beste mensen te vinden en te selecteren is een belangrijke kerncompetentie van het adviesbureau zonder kantoor. Yannika Wolfert, consultant en drijvende kracht achter het recruitmentproces vertelt: “We hebben een zeer ruime ervaring in het selecteren en ontwikkelen van talent.” 

Hoe ziet jullie recruitmentproces eruit?

“Bij First Consulting hebben we geen recruitmentafdeling of interne recruiters. Ik ben zelf consultant en naast mijn projectwerk coördineer ik het recruitmentproces, waarbij een veertigtal collega’s betrokken zijn. Bij First Consulting heb je dus altijd een gesprek met iemand die zelf met beide benen in het projectwerk staat. Wel zo handig voor de kandidaat, die krijgt immers de antwoorden uit eerste hand. We hebben geen ingewikkelde assessments, maar gewoon vier gesprekken. Voor starters betekent dat eerst een gesprek met een junior collega. Als hij of zij jou goed genoeg vindt, ga je door naar de volgende ronde waarin een gesprek plaatsvindt met een medior consultant. Het derde en het vierde gesprek is altijd met één van de partners.” 

Zijn vier gesprekken niet een beetje veel?

“Vier gesprekken lijkt veel, maar ervaring leert dat dit aantal echt nodig is voor zowel de kandidaat als voor ons om tot een goede afweging te komen. De match vanuit beide zijden is waar het om gaat. Kunnen we vanuit First Consulting voldoen aan alle verwachtingen die een kandidaat van ons heeft? Andersom schatten wij natuurlijk in of een kandidaat ook over de juiste eigenschappen beschikt om aan onze verwachting te voldoen. Daar hebben we geen assessments voor nodig.”

Welke eigenschappen bedoel je?

“Operationele vraagstukken snel doorgronden vereist een sterk conceptueel vermogen. Daarom vinden we VWO of Gymnasium in combinatie met een analytische academische studie belangrijk. Natuurkunde, Econometrie, Informatica, Technische Bedrijfskunde, Economie, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en Psychologie behoren tot de meest gevolgde studies. Daarnaast moet je bij ons passen. We zoeken kandidaten die zelfverzekerd en communicatief vaardig zijn. Enthousiaste teamspelers in plaats van arrogante of introverte consultants.”

Werken bij First Consulting

Welke vacatures hebben jullie?

“First Consulting groeit en daarom nemen we iedereen aan die bij ons past. Er is plek voor junioren, medioren, senioren, associate partners en partners. We hebben een platte structuur en kennen geen afdelingen naar sector. Op de website staan vacatures voor technologie, proces en implementatie, maar dat klopt feitelijk niet. Je wordt bij ons gewoon consultant en je wordt niet in een hokje geplaatst. De drie vacatures staan er vooral voor de herkenbaarheid voor de kandidaat. Technologie, proces of implementatie: als Firster ben je goed in minimaal één van deze drie, maar samen met je collega’s vorm je een ijzersterk team dat alle competenties aan boord heeft.” 

Hoeveel kans maken kandidaten op een contractaanbieding?

“Uitblinkers liggen niet voor het oprapen. Bij First Consulting selecteren, beoordelen en ontwikkelen we talent op basis van onze zes kernwaarden: scherp, samen, no-nonsense, stoutmoedig, plezier en vertrouwen. Door dit consequent toe te passen groeit het kwaliteitsniveau van First Consulting elke dag en wordt de aantrekkingskracht voor nieuw talent alleen maar groter. Het selectieproces is weliswaar eenvoudig van opzet, maar slechts 5% van alle kandidaten krijgt een contractaanbieding. We zoeken echt alleen de toppers.” 

Hoe kan ik solliciteren bij First Consulting?

“Solliciteren gaat bij ons heel eenvoudig. Stuur je CV in naar recruitment@firstconsulting.nl. Een motivatiebrief is geen vereiste. Je CV wordt door collega’s getoetst en je krijgt snel een reactie of we je uitnodigen voor een eerste gesprek. Binnen een werkdag krijg je van ons te horen of je doorgaat naar de volgende ronde. Op die manier kunnen de vier gesprekken vlot doorlopen worden. Belangrijke tip voor kandidaten die bij First Consulting solliciteren: wees jezelf en ga je niet anders presenteren dan dat je bent. We willen de echte kandidaat zien.”