Een razendsnelle ontwikkeling naast je project bij First Consulting

20 augustus 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het werken aan projecten is interessant en leerzaam, maar veel consultants willen meer. Björn Hofman en Mariska Kuiper vertellen hoe zij dit oplossen bij First Consulting door intern iets totaal nieuws op te pakken.

First Consulting heeft niet veel mensen met supportrollen, maar geeft zijn consultants de kans om zichzelf te blijven ontwikkelen en bij te dragen op manieren die niet direct te koppelen zijn aan hun primaire werkzaamheden. Zo kun je helpen het jaarlijkse wintersportuitje te organiseren, artikelen schrijven bij het pr-team, de socials beheren bij het social media-team, nieuwe collega’s rekruteren via het recruitmentteam, en meer.

Björn en Mariska, allebei al een tijd bij First Consulting actief, hebben ervoor gekozen om bij zo’n ‘intern team’ aan de slag te gaan. Maar hoe kwamen ze hierbij? Björn besloot zich bij het pr-team aan te sluiten vanwege de extra betrokkenheid die dat hem gaf met First Consulting.

Björn Hofman en Mariska Kuipers, First Consulting

“Bij het pr-team coördineer je het schrijven van nieuwsartikelen. Die kunnen over van alles gaan, dus je komt met veel verschillende collega’s in contact. Hierdoor krijg je dus overal wat van mee en kom je je bubbel uit. Je verbreedt hierbij je netwerk, iets wat soms lastig kan zijn in tijden van thuiswerken.”

Mariska, die voor het recruitmentteam heeft gekozen, zag hetzelfde voordeel. “Binnen het team leer je veel mensen kennen. Als je dan op een nieuw project of op een borrel komt heb je meteen al aanspraak.”

Bijkomend voordeel: het is ook heel gezellig. Mariska hierover: “Eens in de aantal weken gaan we ook met zijn allen gezellig borrelen of doen we een activiteit. Hierdoor hoor je ook wat er bij andere klanten speelt. Een voordeel hiervan is bijvoorbeeld dat als je van klant wilt wisselen, je beter weet wat mogelijk is en wat het beste bij je past.”

Zowel Mariska als Björn hebben zich niet verbonden omdat ze een carrièreswitch naar pr of recruitment willen maken. Hun belangrijkste drijfveer: omdat ze het leuk vinden en hun kennis en interne netwerk willen verbreden.

Björn: “Omdat ik bij verschillende artikelen betrokken ben, merk ik dat mijn kennis erg verbreedt. Ik leer nu veel meer dan waar mijn projecten op focussen.” Mariska: “De belangrijkste zaken die je leert bij een intern team zijn vaardigheden die je in een project ook nodig hebt, zoals plannen, coördineren en communiceren. Het verschil is, bij een intern team kun je sneller de lead over een project krijgen, waardoor je jezelf razendsnel kunt ontwikkelen.”

Op de vraag of het te combineren valt met alledaagse projecten bij de klant, reageren ze ook beiden instemmend. Björn: “Ons team is best groot, dus het aantal artikelen dat je moet coördineren en controleren, valt best mee. Je hebt elke week een meeting en wat verantwoordelijkheden voor je eigen tijd.”

Ook voor Mariska is het goed te overzien. “Zoals met alles heb je pieken en dalen. Een paar uur per week mag je wel rekenen, dus als je het dan met je project ook druk hebt, moet je slim je tijd indelen.”

Het aansluiten bij een intern team is zeker niet verplicht binnen First Consulting. “Je moet het alleen doen als je het leuk vindt. Begin ook niet meteen wanneer je start, maar zorg dat je eerst een beetje bekend raakt met het bedrijf en ga dan oriënteren.”

Hoe kom je nou bij zo’n team? “Gewoon proactief de telefoon oppakken”, zegt Björn. “Als er vandaag geen ruimte is, dan zullen ze zeker aan je denken wanneer wel weer een plekje vrij komt.”