Overheid kiest Quint Academy, NOVI en Symbol voor IT onderwijs

23 november 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De overheid heeft Quint, NOVI en Symbol benoemd tot exclusieve partner voor professionele groei en ontwikkeling in digitale transformatie en ICT. Het consortium zal in totaal zo’n zeventig organisaties binnen de Rijksoverheid van uiteenlopende opleidingsmogelijkheden voorzien op het gebied van onder meer digitale transformatie, Agility, Lean en DevOps.

Digitale transformaties zijn de afgelopen jaren een cruciale rol gaan spelen met het oog op innovatie en het verbeteren van dienstverlening en klantprocessen van organisaties. Naast bedrijven wordt ook van overheidsinstellingen verwacht dat ze digitale technologieën gebruiken om hun diensten aan ondernemers en burgers te optimaliseren. Als gevolg van de ontwikkelingen worden binnen het Rijk tal van digitale transformatieprojecten op poten gezet. Of het nu gaat om de lancering van een digitaal overheidsloket of het verbeteren van de bedrijfsvoering van ministeries, overal wordt de modernste technologie ingezet om deze verbeteringen na te streven.

Zoals met iedere verandering, draait het bij digitale transformaties niet alleen om de harde controle aspecten, zoals structuur en processen, maar draait het ook om mensen. Of zoals door velen wordt bepleit: het succes van digitale transformaties draait juist om mensen. Om die reden wordt er de komende jaren ook aandacht geschonken aan ‘soft skills’ het ontwikkelen van de capaciteiten en zachte vaardigheden van ambtenaren en overige professionals in het publieke domein.

Hiertoe heeft de overheid drie externe partijen in de arm genomen: Quint Wellington Redwood (Quint), een adviesbureau uit Amstelveen, Hogeschool NOVI en Symbol, een adviseur en opleider op het gebied van procesverbetering. Zij hebben de taak gekregen om door middel van opleidingen, de vakontwikkeling van professionals op het gebied van digitale transformatie, Agility, Lean, DevOps, Datamanagement en ICT-management naar een volgend niveau te brengen. 

Overheid kiest Quint, NOVI en Symbol

Met de keuze voor Quint, NOVI en Symbol kiest de overheid voor partijen met een stevig trackrecord in de opleidingswereld. Quint Academy, the opleidingstak of Quint, traint jaarlijks meer dan 25.000 professionals wereldwijd in de private sector en publieke sector, waaronder de RDW en het UWV. Quint is ook de grondlegger en initiatiefnemer van de Lean IT Association (LITA) en DevOps Agile Skills Association (DASA) – platformen die de ontwikkeling van kennis en vaardigheden op het gebied van Lean, Agile en DevOps stimuleren. 

Hogeschool NOVI is recent door Keuzegids verkozen tot de beste deeltijdopleider in de IT, terwijl Symbol jaarlijks honderden mensen via trainingen helpt om processen efficiënter in te richten en kwaliteit te verbeteren.

Financiële details rondom de samenwerking zijn niet bekendgemaakt, wel laten de partners weten dat het contract betrekking heeft op circa zeventig organisaties binnen de Rijksoverheid. De trainingen zullen in zowel standaard als maatwerk format worden aangeboden, en volgen een gemêleerde aanpak – zo kunnen deelnemers kiezen uit onder meer eLearnings, klassikale trainingen en on the job learning modules. “Het bereiken van concrete resultaten door leren en een vernieuwende aanpak kenmerken het consortium. We gaan verder dan het aanleren van nieuwe competenties, gedrag en mind set. Ook het realiseren van een experimenterende en lerende organisatie is het doel”, aldus de drie partijen in een gezamenlijke persverklaring.