MSR helpt autobedrijven in nood met recovery-trajecten

10 november 2016 Consultancy.nl

Niet alle autodealers kunnen meeprofiteren van het herstel op de Nederlandse automarkt. Terwijl de economie aantrekt heeft een groot deel van de spelers last van een aantal neerwaartse trends die hun prestaties onderdrukken. MSR Consulting Group heeft een methode ontwikkeld om de situatie van dealers snel in kaart te brengen en hen vervolgens te ondersteunen bij het maken van een turnaround.

Na de moeizame jaren die volgden op de financiële crisis, vertoont de autobranche in Nederland anno 2016 tekenen van herstel. In 2015 steeg het aantal autoverkopen op de Nederlandse markt, terwijl in de rest van Europa juist een terugloop in het aantal sales zichtbaar was. Een ander teken dat wijst op het herstel van de automotive industrie zijn de goede prestaties van de toeleveranciers van de automotive industrie – de winstmarges zijn behoorlijk gestegen.

Hoewel de economische indicatoren na jaren van tegenspoed langzaam weer op groen gaan, bevindt de autobranche zich nog steeds in zwaar weer, stelt Martin van Eck, managing partner bij MSR Consulting Group. MSR Consulting Group is een van de grootste automotive adviesbureaus van Nederland en heeft veel ervaring op het gebied van recovery-trajecten, crisis- en liquiditeitsmanagement en grootschalige herstructureringstrajecten. Volgens Van Eck, die het bureau samen met zijn broer Ronald van Eck leidt, zijn er genoeg firma's die in financiële nood zijn. Hij noemt een aantal trends waar deze bedrijven mee te kampen krijgen.

Autobedrijven bevinden zich nog steeds in zwaar weer

Ten eerste hebben de slecht presterende bedrijven te maken met een teruglopend aantal verkopen. De top 50 autodealers van Nederland heeft zijn marktaandeel het afgelopen decennium vergroot, ten koste van de kleinere spelers. Deze kleinere spelers hadden in 2004 nog bijna de helft van de markt in handen, maar in 2015 is hun marktaandeel drastisch geslonken.

Naast de teruglopende sales, hebben de bedrijven ook te maken met krimpende marges op die sales. Ook de marges op aftersales, zoals onderhoud, service en het vervangen van onderdelen, nemen af bij deze dealers. Deze trend hangt samen met de toenemende concurrentie van universele onderhoudsspelers, die marktaandeel veroveren op de merkdealers. Bovendien zijn de service-intervallen van auto's steeds langer geworden, door verbeteringen van de kwaliteit en veiligheid in nieuwe personenvoertuigen.

De combinatie van teruglopende sales en minder grote marges zorgen ervoor dat de risico's voor zowel dealers als financiers oplopen. De reserves beginnen op te raken, volgens Van Eck, die laatst in gesprek met vakblad Automobiel Management stelde: “De tijd van wachten tot de markt aantrekt, is voorbij. Een omslag moet nu plaatsvinden.” 

Om autodealers te helpen om het tij te keren heeft MSR Consulting Group de 'Automotive QuickScan' ontwikkeld. De QuickScan geeft snel inzicht in de risico's die een organisatie loopt en kan zowel worden gebruikt bij organisaties die in bijzonder beheer zitten als voor bedrijven die op korte termijn onder bijzonder beheer zullen komen. Van Eck: “We kijken hierbij niet alleen naar de huidige prestaties, maar kunnen vanwege onze marktkennis ook beter vooruit kijken.” Door de jarenlange ervaring kan MSR Consulting Group volgens Van Eck snel iedere situatie doorgronden.

Martin Van Eck - MSR

Nadat de risico's in kaart zijn gebracht gaat MSR Consulting Group aan het werk. Van Eck in Automobiel Management: “We kijken naar de liquiditeit, maar ook naar de strategische positie van de onderneming. Op deze manier kunnen we autobedrijven op zowel de korte als lange termijn beter laten presteren.” Daarbij houden de consultants oog voor de menselijke maat en creëren zij 'een gevoel van urgentie' onder de betrokken partijen. Toch vallen pijnlijke maatregelen niet altijd te vermijden, zoals het snijden in het personeelsbestand en het sluiten van vestigingen om de kosten te drukken.

Ondanks de ingrijpende maatregelen kijkt MSR ook nadrukkelijk naar de kansen voor de organisatie. Volgens Van Eck weet zijn bureau substantiële rendementsverbeteringen te realiseren, waardoor de meeste organisaties binnen enkele jaren weer uit bijzonder beheer weten te komen. “Het is een investering die niet alleen je bedrijf redt, maar waarmee je ook weer geld gaat verdienen.”


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup