Accenture verzorgt Design Thinking training aan YAG consultants

21 oktober 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Afgelopen vrijdag verzorgden consultants van Accenture een training aan jonge adviseurs van YAG. Vanuit meerdere hoeken van het land reisden zo’n twintig YAG consultants naar de Zuidas – waar het Nederlandse kantoor van de adviesgigant gevestigd is – om een training te krijgen op het gebied van design thinking.

De dag begon op de zeventiende etage van het Accenture kantoor, waar de consultants van Young Advisory Group (YAG) door Charlotte Sikking, Recruiter & Campus Lead bij Accenture, werden verwelkomd. Na een lunch begon de training met een plenaire sessie in de vergaderzaal, waar drie professionals van Accenture – naast Sikking waren ook Elze Oude Lansink (Analyst; tevens ook een alumnus van de YAG) en Rick Baak (Consultant) van de partij – zichzelf introduceerden. Om het ijs te breken moest iedereen een leuk feitje over zichzelf vertellen. Na enkele ludieke anekdotes was iedereen ontspannen voor de training van de middag.

Vervolgens ging de Design Thinking training van start. Design Thinking is een manier van denken om complexe problemen op creatieve wijze op te lossen. Door de opkomst van digitale technologie, veranderende klantverwachtingen en meer complexiteit in het algemeen, heeft de aanpak de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. De trainers gaven allereerst een presentatie over de theorie achter Design Thinking en over een tool die door de consultants van Accenture zelf wordt gebruikt.

Accenture verzorgt Design Thinking training aan YAG consultants

Om de theorie in de praktijk te brengen kregen de YAG consultants een vraagstuk voorgelegd en mochten ze in groepjes aan de slag om heel wat ideeën te bedenken. Doordat de Fast Idea Generating Tool werd toegepast werden meer ideeën gegenereerd dan voorheen gedacht. De groep kwam weer bij elkaar en evalueerde de tool voordat het tijd was om te pauzeren.

Na de pauze was het tijd om uit de massa ideeën de beste te selecteren. De consultants van Accenture presenteerden hun aanpak en de YAG consultants konden deze vervolgens binnen de groepen toepassen. Na flinke discussies bereikten de groepen consensus en werden de beste ideeën eruit gefilterd. Binnen korte tijd werden vervolgens op creatieve wijze presentaties voorbereid.

Iedere groep kreeg de kans om hun beste idee te pitchen. Er werd flink wat humor gebruikt, wat een ontspannen sfeer opleverde, waarbij creatieve, enthousiaste ideeën werden geopperd. Na de pitches werd het programma van de middag geëvalueerd en kregen de YAG consultants een rondleiding door het gerenoveerde kantoor van Accenture. Op het winderige dakterras werd nog snel een groepsfoto gemaakt, voordat het tijd was om te borrelen. Tijdens de borrel werd er nog gezellig nagepraat over de succesvolle middag.

Accenture is een van de trainingspartners van de Young Advisory Group. Roland Berger en Berenschot zijn de vaste trainingspartners van de YAG, daarnaast werkt het studentenadviesbureau op kennisontwikkeling gebied met diverse overige adviesbureaus, te weten: Bain & Company, Strategy&, Deloitte, EY, PwC, KPMG, Boer & Croon Management, BLOOM, Kirkman Company, YSE en De Baak.