Proefschrift van Desirée van Dun wint prestigieuze internationale prijs

20 mei 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Desirée van Dun, adviseur bij House of Performance, heeft een prestigieuze internationale prijs gewonnen voor haar proefschrift, getiteld ‘Improving Lean Team Performance: Leadership and Workfloor Team Dynamics’. Het proefschrift viel volgens de jury op tussen de vele internationale inzendingen door de “excellente kwaliteit” van het onderzoek.

Ieder jaar reiken Emerald, een uitgever van business en management vakbladen, en EFMD, een internationaal non-profit network voor managers, de zogeheten ‘Emerald/EFMD Outstanding Doctoral Research Awards’ uit. De awards geven erkenning aan ‘excellent’ onderzoek op het gebied van business en managementvraagstukken, waarbij zeven categorieën worden onderscheiden*. Voor de 2015 editie van de awards, alweer de tiende editie, ontving het organisatiecomité een record aantal inzendingen, meer dan dubbel zoveel als het afgelopen jaar.

Binnen de categorie ‘Operations and production management’ ging de prijs voor het beste onderzoek naar House of Performance consultant Desirée van Dun. Eind december 2015 promoveerde zij aan de faculteit Behavioural, Management and Social Sciences van de Universiteit Twente. In haar mixed-methods proefschrift onderzocht zij (deels longitudinaal) gedrag en waarden van effectieve Lean leiders en hun teams op de werkvloer. Van Dun: “Ik vond een pallet van concreet gedrag en waarden van leidinggevenden waardoor Lean op de lange termijn op de werkvloer blijft werken en prestaties verbeteren. Daarmee ontrafelde ik de elementen en randvoorwaarden van een continu verbetercultuur.”

Desirée van Dun - House Of Performance

De afgelopen maanden kreeg haar onderzoek veel aandacht binnen de diverse media, waaronder op Consultancy.nl, dat onder meer door Van Dun ontwikkelde video’s – met daarin de conclusies van het onderzoek – uitlichtte, en daarnaast inhoudelijk de kenmerken van goedpresterende lean teams behandelde. Een van de belangrijke conclusies uit het onderzoek is onder andere dat het hoger management een essentiële rol speelt in het succes van lean teams op de werkvloer. “Het ontwikkelde lean leiderschap profiel van specifiek gedrag en waarden kan HR professionals helpen om hun selectie, training en promotie methoden, en daarmee het leiderschap binnen hun organisaties, te verbeteren”, aldus Van Dun.

Op basis van alle bevindingen in haar proefschrift gelooft Van Dun dat organisaties hun lean volwassenheid naar een hoger niveau kunnen tillen. De return on investment van lean is volgens haar namelijk niet vanzelfsprekend, in veel gevallen leidt het niet tot hogere prestaties op de werkvloer. “Lean leiderschap is een van de ontbrekende schakels” stelt Van Dun: “Om continue procesverbetering te realiseren is een goede samenwerking tussen teamleden en hun leidinggevenden op verschillende organisatieniveaus belangrijk”, aldus Van Dun.

Het onderzoek van Van Dun viel volgens de jury op voor haar helikoptervisie op operations en lean vraagstukken, en de combinatie van vakgebieden als Organisatiegedrag, Leiderschap, Change en Lean Management. Ook de kwaliteit van de analyse viel op. Haar promotor, prof. dr. Celeste Wilderom, denk dat de jury ook de gehanteerde innovatieve video-technologie positief is opgevallen: “In dit onderzoek zit meer dan 70 uur aan op videobeelden gebaseerde analyse van organisatiegedrag van leidinggevenden en teamleden, gecombineerd met harde, valide prestatie-indicatoren. Dat levert unieke inzichten op voor complexe veranderopgaven waarvoor elke organisatie zich tegenwoordig gesteld ziet.”

Van Dun geeft aan verheugd te zijn met de erkenning en stelt: “Een zeer grote eer om door Operations Management professoren en vooraanstaande wetenschappers als beste te worden beoordeeld.”

* De zeven categorieën zijn: Health care management, Leadership and organization development, Human resource management, Management and governance, Educational leadership and strategy, Logistics and supply chain management en Operations and production management.