Twaalf adviesbureaus partner van kennisplatform EcommerceWiki
Diverse adviesbureaus hebben zich als partner verbonden aan het begin dit jaar gelanceerde kennisplatform EcommerceWiki. Boston Consulting Group en Capgemini fungeren als curatoren voor het platform. Ook zijn diverse bureaus verbonden als report partner, waaronder Deloitte Digital, ConQuaestor, Innopay, Magnus Red, SparkOptimus en VODW Digital .
Begin dit jaar, tijdens de Webwinkel Vakdagen, hebben Ecommerce Foundation en Ecommerce Europe in samenwerking met Thuiswinkel.org, de Nederlandse branchevereniging voor webwinkels en Hogeschool Tio een nieuw internationaal kennisplatform gelanceerd: ‘EcommerceWiki’. Het platform, naar voorbeeld van Wikipedia, is een digitaal platform waarop e-commercekennis geplaatst, gedeeld en ontwikkeld kan worden, om zo tot betere e-commerce inzichten te komen. Doel van het platform is om internationale kennis op het gebied van e-commerce uit te wisselen. Het platform werd gelanceerd in Nederland.
Richard van Welie, die bij EcommerceWiki als chief editor is aangesteld, legt de toegevoegde waarde van het kennisplatform als volgt uit: “Er zijn heel veel nieuwssites en blogs over e-commerce, maar concrete stappenplannen, templates en best practices zijn vaak alleen in boeken te vinden. Nadeel van deze boeken is dat ze al verouderd zijn als de inkt nog nat is.” Jorij Abraham, Director van de Ecommerce Foundation voegt toe: “De EcommerceWiki is in het leven geroepen vanwege de groeiende vraag naar e-commerce-gerelateerde onderwerpen. Hoewel internet al vol staat met interessante informatie over de online markt, is deze vaak lastig te vinden en weinig gestructureerd. Met deze one-stop shop willen we het de mensen zo makkelijk mogelijk maken en hen verder helpen op het gebied van e-commerce.”
Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org vertelt: “De online markt verandert razendsnel. We winkelen bijna allemaal online en kopen steeds vaker over de grens. We zien een concentratie in de markt met veel grote, buitenlandse spelers die online de Nederlandse markt betreden. Om als Nederlandse retail te overleven moeten we niet alleen met onze handel over de grens, maar ook binnen een internationaal netwerk kennis halen én brengen. Door samen te werken, kunnen we ook als klein land grootse prestaties leveren.”
Naast Thuiswinkel.org hebben zich vanuit België en Luxemburg ook respectievelijk becommerce.be en ecom.lu aan het nieuwe kennisplatform verbonden. Internationaal is er veel aandacht vanuit de e-commercebranche voor het platform – buiten de Benelux zijn ook verenigingen uit Portugal, Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Finland, Tsjechië, Ierland, Griekenland, Polen, Duitsland, Hongarije, Noorwegen en Denemarken aan het platform verbonden. Buiten Europa hebben Shop.org (VS) en Nora (Australië) zich aan EcommerceWiki verbonden.
Van Welie geeft verdere uitleg over de toepassing van EcommerceWiki: “Net als bij Wikipedia kun je zelf teksten bewerken en toevoegen. Op die manier zorgen we ervoor dat informatie zo specifiek en actueel mogelijk blijft.” Iedereen kan meewerken aan de inhoud van het Engelstalige platform. “We roepen iedereen met kennis van e-commerce op om mee te schrijven aan de Wiki, om zoveel mogelijk kennis te bundelen. Alleen zo kunnen we de branche samen naar een hoger niveau tillen.” Op EcommerceWiki worden momenteel al meer dan veertig topics uitgelegd op drie verschillende kennisniveaus – basis, gevorderd en expert. De onderwerpen variëren van cross-border e-commerce, e-mailmarketing en search engine optimization tot online betalen, fraude- en risicomanagement en online belastingen.
Om de kwaliteit en structuur van de content te bewaken hebben sinds de lancering begin dit jaar verschillende partijen – waaronder ook enkele adviesbureaus – zich bij het platform aangesloten. Sommigen zijn als curator verbonden, zoals The Boston Consulting Group, Capgemini en Ortec. Naast deze curatoren zijn er nog diverse adviesbureaus bij het platform betrokken, de meesten als report partner, waarbij ze zich hoofdzakelijk richten op het aanleveren van content. Vanuit de adviesbranche zijn dit: Deloitte Digital, ConQuaestor, Magnus Red, SparkOptimus, VODW Digital, Innopay en Centric. Accountants- en adviesorganisatie PwC en e-payment dienstverlener Worldline (onderdeel van Atos) hebben zich aangesloten als Host partners.
Het digitale kennisplatform bouwt voor een belangrijk deel ook voort op onderzoeksprogramma ShoppingTomorrow, dat een vervolg is van het in 2013 gestarte Shopping2020. Een groot deel van de in het onderzoeksprogramma opgedane kennis en de kennis uit het ShoppingTomorrow handboek is opgenomen in het digitale kennisplatform. Ecommerce Foundation Director Abraham was afgelopen jaren tevens bij het onderzoeksprogramma betrokken als Program Manager.