Football Hackathon: TOTO voorspellen met data analytics
Vandaag organiseert The Analytics Lab (een initiatief van Cmotions), een ‘Football Hackathon’. Bij de Hackathon zullen deelnemers data analyses toepassen om de voetbaltoto voor komend weekend zo goed mogelijk in te vullen met een fictieve inzet van €1.000. Teams van zeven verschillende bedrijven doen mee aan de wedstrijd.
De wereldwijde markt voor online gokken is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Volgens onderzoek van H2 Gambling Capital was de wereldwijde online gaming markt in 2015 zo’n $41,4 miljard waard. Een belangrijk onderdeel van iGaming – zoals online gokken ook wel genoemd wordt – is het inzetten van geld op sportwedstrijden. Tijdens grote Europese of wereldwijde sportevenementen nemen miljoenen mensen deel aan gokspelen waarbij zij wedstrijdresultaten voorspellen. Vooral is een populaire goksport, met in Nederland voetbaltoto als een van de bekendste vormen van 'sports betting'.
De afgelopen jaren is er een trend gaande waarbij steeds meer data en analytics gebruikt worden om voetbalresultaten te voorspellen. Door grote hoeveelheden data te analyseren hopen niet alleen fans en gokmaatschappijen, maar ook voetbalexperts en voetbalclubs zelf een nauwkeurigere voorspelling te kunnen doen van de uitkomst van voetbalwedstrijden. Maar ook details binnen een wedstrijd worden steeds vaker voorspeld, zoals wie de eerste gele kaart krijgt, of binnen hoeveel minuten het eerste doelpunt valt.
Dat het gebruik van data en data analytics bij voetbal iets kan opleveren blijkt onder meer uit het succesverhaal van Duitsland op het vorige wereldkampioenschap. De wereldkampioen gebruikte tijdens het WK 2014 data analyses om in te grijpen tijdens wedstrijden, wat volgens deskundigen positief heeft bijgedragen aan de winstkansen van het land. In de Deense Superliga wist de voorheen relatief onbekende voetbalclub FC Midtjylland nationaal kampioen te worden door het gebruik van data. Ook in Nederland is de opkomst van data al goed zichtbaar – Wout Weghorst, de spits van Heracles, werd gescout op basis van een data analyse van startup SciSports.
Football Hackathon
Toch blijven voor veel spelers in de voetbalwereld termen als big data en data analytics nog steeds een ver van hun bed show. Sommigen blijven liever vasthouden aan traditionele benaderingen van voetbal management, anderen ontbreekt het aan de technologische en analytische vaardigheden om op dit gebied in te stappen. Om professionals die geïnteresseerd zijn in de raakvlakken tussen data analyse en voetbal te helpen bij het verkrijgen van inzicht in de potentiële waarde van data, organiseert The Analytics Lab (een initiatief van marketing- en analyticsbureau Cmotions) vandaag een speciale ‘Football Hackathon’ in startup hub B.Amsterdam.
De Football Hackathon is een wedstrijd tussen analisten en data scientists die met gebruik van data zo goed mogelijk een voetbaltoto proberen in te vullen. Zo kunnen de deelnemers* laten zien hoe data-analyse van invloed kan zijn op de nauwkeurigheid van wedstrijdvoorspellingen. “Elk team krijgt een fictief bedrag, dat ze mogen verdelen over de uitslagen die ze verwachten voor dat weekend. Aan het einde van het weekend zal worden gekeken welk team het meeste geld zou hebben opgebracht”, legt Jeroen Kromme, Senior Consultant bij Cmotions, het concept uit.
Het evenement maakt deel uit van de bredere proposities van The Analytics Lab – het lab ondersteunt organisaties en professionals om te experimenteren met data en analytics, om zo hands-on kennis en ervaring op te doen met de toenemende rol van data analyse bij organisatievraagstukken. “In The Analytics Lab van Cmotions kun je op basis van vernieuwende technologie experimenteren met data en tooling”, aldus Simon Bolhuis, Principal Consultant van Cmotions. Het Lab biedt een ‘playground’ om op een laagdrempelige en kleinschalige manier kennis te maken met nieuwe vormen van data, nieuwe - vaak open source - tooling en vernieuwende analysetechnieken waarmee vervolgens diverse tests en pilots uitgevoerd of nieuwe concepten getoetst worden.
* Aan de Hackathon nemen teams van zeven verschillende organisaties deel, afkomstig uit verschillende sectoren, waaronder Media, Overheid, Telecom, Energie, Finance en Retail.