Een carrièrebeurs vanuit de kant van de recruiter | consultant

08 april 2016 Consultancy.nl

De afgelopen jaren schieten carrièrebeurzen als paddenstoelen uit de grond. Geen zelf-respecterende studentenstad heeft anno 2016 geen ‘career fair’ voor zijn studenten. Hoewel studenten dolgraag de een tot drie dagen durende evenementen bezoeken, zijn deelnemende bedrijven en consultancybureaus al ver van tevoren druk bezig om de ervaringen van studenten zo goed mogelijk te maken. Een groep van vier professionals, die afgelopen maand aanwezig was bij de Amsterdamse Carrière Dagen, geeft inzicht in wat dit allemaal met zich meebrengt.

Jaarlijks organiseren studentenverenigingen en studieverenigingen door het hele land carrière-evenementen voor studenten. Tijdens deze evenementen kunnen studenten zich oriënteren op de eerste stap van hun loopbaan. Over het algemeen worden deze evenementen bijgewoond door tientallen, soms zelfs meer dan honderd, werkgevers. Voor hen zijn de evenementen de ideale kans om vroeg in contact te komen met studenten, en daarmee het professionele talent van morgen. De initiatiefnemers organiseren tijdens de beurzen seminars, workshops of persoonlijke gesprekken, terwijl werkgevers bedrijfspresentaties, case studies, interviews met studenten en informele kennismakingssessies verzorgen, die de cultuur van hun bedrijf reflecteren.

Consultancy.nl licht ieder jaar de belangrijkste studentenevenementen uit, zoals bijvoorbeeld de Amsterdamse Carrière Dagen, de Maastricht Business Days, de Bedrijvendagen Twente en de Erasmus Recruitment Days. Consultancybureaus zijn vaak een vaste waarde op deze evenementen, met bureaus als The Boston Consulting Group (BCG), Strategy&, Roland Berger en de Big Four die grote bijdragen leveren om de beurzen te ondersteunen. Maar ook andere, kleinere bureaus krijgen tijdens de studentenevenementen de kans om hun bureau te promoten en in contact te komen met het beste talent op de Nederlandse universiteiten*.

Achter de schermen moet een heleboel gebeuren om de één tot drie dagen durende evenementen tot een succes te maken. Voor studenten is dit vaak onzichtbaar, maar de voorbereiding en de daaropvolgende evenementdagen vergen grote inspanningen van de deelnemende bedrijven. Om meer te weten te komen over hoe het is om een carrière-event van de andere kant mee te maken volgde Consultancy.nl een team van SeederDeBoer professionals in aanloop naar de Amsterdamse Carrière Dagen. Het evenement vond plaats van 29 februari tot en met 4 maart en meer dan 65 bedrijven namen deel, waaronder SeederDeBoer. Het organisatieadviesbureau uit Hilversum gaf woensdag 2 maart een bedrijfspresentatie en presenteerde een case aan studenten in het World Trade Center, Amsterdam.

Vanuit SeederDeBoer werd het event bijgewoond door Cees Schomper, Managing Consultant, Julie Hurks, Babs Briels en Marie-Sophie Prins, Young Professionals bij SeederDeBoer en oud-studenten van de VU en UvA. “Zo’n evenement vergt uiteraard het nodige voorbereidingswerk”, zegt Schomper. Want studenten selecteren die mogen deelnemen en een programma uitwerken inclusief een uitdagende case is een hele klus. “De case moet niet alleen inhoudelijk sterk en aansprekend zijn, maar ook een goede reflectie zijn van de dienstverlening van ons bedrijf.” In het geval van de Amsterdamse Carrière Dagen was de case gericht op de fraude met sjoemelsoftware binnen VW.

Toen de case klaarstond was de volgende stap studenten te selecteren die daaraan zouden deelnemen. “Anderhalve week voor de start van de Amsterdamse Carrière Dagen ontvingen we de CV’s van de kandidaten. We hadden veel aanmeldingen ontvangen en het is altijd een hele klus om alle (meer dan 100, red.) CV’s te lezen en te selecteren.” Maar waar keek SeederDeBoer bij deze selectie naar? “Primair wordt geselecteerd op studenten met een afgeronde masteropleiding in bedrijfskunde, economie, econometrie of een technische opleiding. We kijken of de studenten sociaal vaardig, communicatief sterk, leergierig en eigenzinnig zijn, waarbij ze een flinke dosis overtuigingskracht moeten bezitten”, zegt Schomper. Collega Hurks vult aan: “Het is ook een gevoelskwestie: we kijken welke profielen indruk op ons maken en waarvan we het gevoel hebben dat ze goed bij het DNA van SeederDeBoer zouden passen.”

En toen was het D-Day. Nerveus waren de vier SeederDeBoer professionals niet, gezonde spanning was er wel. Om 14.00 uur startte de bedrijfspresentatie, waarbij de Managing Consultant en de drie Young Professionals de studenten meenamen langs de activiteiten en bezigheden van SeederDeBoer, welke type klanten zij bedienen (publieke en private sector), hun organisatiecultuur en het Young Professionals programma (gelanceerd in 2010). Met deze aanpak onderscheidt SeederDeBoer zich; normaliter worden dergelijke presentaties door recruiters verzorgd. “Dat is een van de leuke dingen bij SeederDeBoer: naast je werkzaamheden bij je opdrachtgever en trainingen die je krijgt om jezelf te ontwikkelen, krijg je ook de kans andere randzaken binnen de organisatie op te pakken”, zegt Prins die zelf, voordat ze in dienst trad bij SeederDeBoer, een half jaar actief was bij recruitmentbureau Top of Minds.

“Na een korte introductie van onze kant, waren we natuurlijk ook benieuwd wie de studenten waren die tegenover ons zaten en waarom ze geïnteresseerd waren in SeederDeBoer. Dit gaf ons interessante inzichten in hoe ons bedrijf wordt gezien door de ogen van studenten”, zegt Schomper. Nadat de introductie was afgerond, was het tijd voor het echte werk: de case.

De studenten gingen in vijf groepjes aan de slag, waarbij ze een vraagstuk moesten analyseren met behulp van het door SeederDeBoer ontwikkelde balansmodel. Dit is een model waarbij organisaties en vraagstukken binnen organisaties op verschillende assen in termen van balans geanalyseerd kunnen worden. Voorbeelden van dit soort assen zijn beheersing en flexibiliteit, ambitie en verandervermogen en het klassieke businessmodel en zingeving. In de steeds sneller veranderende omgeving dienen organisaties bewust en scherp naar de ambities en omstandigheden te kijken om een juiste balans te vinden op alle assen van het model. Met behulp van het balansmodel hebben de studenten geanalyseerd waar VW met betrekking tot de “sjoemelsoftware” uit balans was. Daarnaast werd advies gevraagd om weer in balans te komen. Beide onderdelen werden gepresenteerd aan de gehele groep, waarbij creativiteit in het advies gewenst was. “Het was erg leuk te zien dat elk groepje de opdracht op een compleet andere manier aanvloog. Waarin sommige groepjes mensen zich eerst individueel gingen inlezen voor ze gezamenlijk aan de slag gingen, namen andere groepen de artikelen met zijn allen één voor één door.”

Het SeederDeBoer team lette echter streng op de tijd – de groepen hadden maar een uur om zowel de literatuur door te nemen als de presentatie voor te bereiden. “Het tijdscomponent is een belangrijk factor om inzicht te krijgen in de manier waarop studenten omgaan met complexe uitdagingen in combinatie met beperkingen. In ons werk moeten we altijd afwegingen maken tussen oplossingen en beperkingen als haalbaarheid en kosten. Het is hoofdzaak om een goede balans tussen beide aan te houden”, vertelt Schomper. Als onderdeel van de voorbereiding op de case kreeg elke groep slechts 2 minuten de tijd om vragen aan ons te stellen. “Die moesten ze dus goed doordacht hebben”, aldus Prins.

“Tijdens de presentaties was het leuk te zien dat de studenten het balansmodel goed wisten toe te passen en te horen welke oplossingen ze bedacht hadden. De oplossingen verschilden flink, van een marketing gerichte oplossing tot grootschalige reorganisatie van het bedrijf”, zegt Briels.

Maar uiteindelijk is er altijd maar een winnaar. Deze groep kreeg uit handen van Prins een officiële SeederDeBoer Dopper uitgereikt en mocht zich de creatiefste groep noemen, met ook nog eens de meest effectieve oplossing. Terugkijkend op het hele proces van voorbereiding tot de afronding van de bijdrage zelf, vertelt Schomper dat bijdragen aan dit soort evenementen niet alleen leerzaam zijn, maar ook geweldig leuk. “Het was leuk om hiervoor eens aan de andere kant van het selectieproces te zitten. Nu mochten wij die CV’s en presentaties beoordelen, in plaats van dat we zelf onder de loep werden genomen”, aldus Briels.

Na de prijsuitreiking was het tijd voor de borrel, waar de consultant en young professionals nog wat persoonlijker met de studenten konden spreken over hoe het is om als Young Professional bij SeederDeBoer te werken. “Een geslaagde dag, mede gezien twee studenten de dag erna bij ons hebben gesolliciteerd”, sluit Hurks af.

* Uit recente cijfers blijkt dat Nederland tegenwoordig meer dan een kwart miljoen WO-studenten rijk is. Circa 98.000 daarvan zitten in hun Masterfase, waarvan een groot deel binnen een tot enkele jaren doorstroomt naar de – herstellende – arbeidsmarkt.

More on: SeederDeBoer
Netherlands
Company profile
SeederDeBoer is a Netherlands partner of Consultancy.org