Lysias Consulting medeoprichter Ben Koopman vertrekt

21 december 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Ben Koopman, medeoprichter van Lysias Consulting Group, heeft zijn afscheid aangekondigd bij het bureau. Koopman laat weten meer tijd te willen vrijmaken om andere dingen in zijn leven een meer prominente plaats te geven.

In oktober 2000 besloot Ben Koopman om zijn baan bij de provincie Overijssel, waar hij een leidinggevende rol bekleedde, te verruilen voor de adviesbranche. Samen met drie anderen richtte hij adviesbureau Lysias Consulting Group op, met de doelstelling om organisaties in het publieke domein te ondersteunen met onder meer bestuur en beleid, organisatie en het verbeteren van de bedrijfsvoering.

Sinds de oprichting is Lysias gegroeid tot een middelgroot kantoor (~15 adviseurs; 10 associés) met een sterke track record in de publieke sector. Tot de klantenkring behoren onder meer ministeries (zie bijvoorbeeld de IenM case), provincies (onder meer provincie Overijssel), gemeenten (onder andere gemeente Leeuwarden) en diverse (semi-)publieke instellingen. Lysias Consulting Group is lid van de ROA en in het bezit van het ACP-certificaat (Accredited Consulting Practice). 

Ben

Als adviseur was Koopman betrokken bij diverse opdrachten op het vlak van beleid, organisatie en governance. Als conflictbemiddelaar en procesbegeleider bouwde hij aan allianties tussen partijen binnen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Per 1 januari 2016 heeft hij zijn rol als partner formeel beëindigd. Zijn vertrek komt niet geheel als een verrassing – na ruim veertien jaar leiding te hebben gegeven aan het advieskantoor uit Amersfoort trad hij begin dit jaar al terug uit de directie. Het management van het bureau bestaat sindsdien uit Magdeleen Sturm (algemeen directeur) en Marcel Benard, die kort daarvoor tot partner werd benoemd na een carrière van bijna tien jaar bij het organisatieadviesbureau.  

In een reactie op de eigendomswisseling laat Magdeleen Sturm, algemeen directeur van Lysias, weten tevreden te zijn over het goede verloop van het proces: “We zijn op een goede manier tot een geleidelijke overdracht gekomen en staan nu als team klaar voor een nieuwe fase in de ontwikkeling van het bureau. De vooruitzichten voor het bureau zijn goed en we groeien.”

Wat Koopman hierna gaat doen is nog niet bekend – tijdens een sabbatical gaat hij zich oriënteren op het vervolg van zijn carrière.