Miranda Ebbekink en Erik van Keulen naar Lysias Consulting Group
Miranda Ebbekink en Erik van Keulen hebben zich verbonden aan Lysias Consulting Group. Ebbekink, PhD onderzoeker bij de Radboud Universiteit Nijmegen, is bij Lysias gestart als Consultant en ondersteunt opdrachtgevers in het publieke domein bij het versterken van regionaal-economische samenwerking. Van Keulen, vertrekkend Algemeen Directeur van Universiteit Twente, zal zich per 1 januari 2017 als zelfstandig adviseur en interim-manager als associé verbinden aan het consultancybureau.
Miranda Ebbekink heeft de afgelopen jaren promotieonderzoek gedaan naar ‘cluster governance’.* Alvorens ze startte als PhD onderzoeker bij de Radboud Universiteit Nijmegen was Ebbekink ruim twee jaar werkzaam bij Antea Group, waar ze actief was als projectleider / (junior) procesmanager in diverse gebiedsontwikkelingsprojecten. Hoewel de verdediging van haar proefschrift nog moet plaatsvinden, naar verwachting komend jaar, besloot Ebbekink zich recentelijk als Consultant aan te sluiten bij Lysias Consulting Group, een bureau uit Amersfoort met 25 adviseurs en interimmanagers. Het adviesbureau helpt opdrachtgevers binnen het publieke domein met maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van bestuur en organisatie, duurzaamheid, energie, economie en innovatie, het sociaal domein, ruimte en mobiliteit en veiligheid.
Door zich te verbinden aan Lysias kan Ebbekink de in haar onderzoek gevonden praktijklessen toepassen bij de opdrachtgevers van Lysias, vertelt Magdeleen Sturm, algemeen directeur van Lysias, die blij is met de komst van de kersverse adviseur: “Steeds meer regio’s beseffen dat versterking van de regionale economie vraagt om samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en daarom worden we als bureau vaak gevraagd te helpen bij het opzetten of verbeteren van deze samenwerking. Met de komst van Miranda kunnen we hen met state-of-the-art kennis over het besturen van netwerken ondersteunen.”
Ook Erik van Keulen zal binnenkort het team van Lysias Consulting Group versterken. Per 1 januari 2017 gaat hij als zelfstandig adviseur en interim-manager van start bij het adviesbureau – hij verbindt zich als associé. Van Keulen begon na zijn doctoraal examen Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn loopbaan bij de Open Universiteit en heeft daar in de periode 1983-1999 verschillende functies bekleed, onder andere als adjunct directeur Ondersteunende Diensten. Vanaf 1999 was hij werkzaam bij de provincie Overijssel, in zijn laatste rol als hoofd Middelen.
Sinds 2010 is hij werkzaam voor de Universiteit Twente (UT) als Secretaris / Algemeen Directeur. Als eerste adviseur van het College van Bestuur (CvB) is hij de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor de voorbereiding en uitvoering van de besluitvorming van het bestuur, fungeerde hij als ambtelijk regisseur van de bestuurlijke processen en gaf hij leiding aan de centrale diensten van de universiteit waaronder de eigen dienst Algemene zaken**. Over zijn huidige carrièreswitch zegt hij: “In 2010 ben ik gestart met de opdracht van het CvB om de bedrijfsvoering en de dienstverlening binnen de UT kwalitatief te verbeteren, en om de samenwerking tussen de diensten te bevorderen. We hebben daar forse stappen in gezet. Na zeven mooie jaren vind ik het tijd voor iets anders. Dat is volgens mij ook goed voor de organisatie en geeft het CvB ruimte om te bepalen welke vorm van sturing de komende jaren wenselijk is.”
In zijn nieuwe rol bij Lysias zal Van Keulen zich vooral gaan richten op opgaven bij overheid en hoger onderwijs betreffende toekomstbestendig organiseren en complexe samenwerkingen. Over de komst van Van Keulen zegt Sturm: “De komst van een ervaren professional als Erik past bij onze strategie om steeds een combinatie van inhoudelijke (sector)kennis en procesvaardigheden te kunnen aanbieden aan publieke organisaties in transitie. Met zijn ervaring hebben we nog meer te bieden bij strategische vragen rond samenwerking en ontwikkeling van organisaties.” Van Keulen voegt toe: “Deze stap heb ik altijd al eens willen zetten. Het voelt goed om dat nu te doen. Ik kijk er ook echt naar uit.”
* Op basis van het onderzoek van Ebbekink zijn verschillende Engelstalige wetenschappelijke artikelen geschreven. In een publicatie voor Platform31 heeft zij de belangrijkste lessen voor de praktijk gepresenteerd.
** De centrale diensten zijn: strategie en beleid, financiën en economische zaken, human resources, marketing en communicatie, facilitair bedrijf, centrum voor onderwijsondersteuning, ICT service centre, bibliotheek en archief. De dienst Algemene zaken omvat: bestuursondersteuning, financial audit, eenheid campus, kennispark/innovation lab, projecten bureau en UT Nieuws.