Adviesbureau Copper8 steunt Cirkelstad Amsterdam

18 december 2015 Consultancy.nl

Eind november 2015 werd Cirkelstad Amsterdam gelanceerd, een initiatief dat zich inzet voor een circulaire economie zonder afval en zonder uitval van talent in de Metropoolregio Amsterdam. Negentien partners hebben de Green Deal Cirkelstad Amsterdam ondertekend, waaronder de Gemeente Amsterdam, drie ministeries en ook duurzaamheids-adviesbureau Copper8.

Cirkelstad is een circulair economisch concept dat is ontstaan in een samenwerking tussen een aantal Rotterdamse partners om in Rotterdam wijken te vernieuwen, zowel fysiek als in het sociaal domein. Via het partner programma kunnen bedrijven en organisaties zich inschrijven en zich op die manier inzetten voor het verwezenlijken van een circulaire economie, zonder afval en zonder uitval van talent dat niet meer benut wordt door ‘werkgevend Nederland’. Het concept is al overgewaaid naar andere steden in Nederland, en de verschillende Cirkelsteden delen hun kennis met elkaar om de transitie naar circulair te versnellen.

Green Deal, Cirkelstad Amsterdam

De Metropoolregio Amsterdam, bestaande uit het gebied tussen Zaanstad, Amsterdam, Aalsmeer en Haarlem, heeft de ambitie uitgesproken om de transitie naar een circulaire economie te willen maken. Tegen 2025 zou er geen afval en geen uitval van talent meer moeten zijn in de Metropoolregio. Volgend op deze doelstelling is Cirkelstad Amsterdam in het leven geroepen, en hebben op 26 november 2015 negentien partners zichzelf bij het circulaire initiatief aangesloten. Niet alleen Gemeente Amsterdam, de ministeries van Infrastructuur & Milieu, Economische Zaken en BZK hebben zich aan het initiatief verbonden, maar ook meerdere partijen uit het Nederlandse bedrijfsleven, waaronder BAM, OVG Real Estate (de ontwikkelaar van Deloitte’s duurzame kantoor The Edge) en Dura Vermeer. Elke partner heeft een eigen project aan het initiatief verbonden, waarmee zij bijdragen aan de transitie naar een nieuwe economie zonder afval en uitval.

Vanuit de Nederlandse adviesbranche heeft het jonge duurzaamheidsadviesbureau Copper8 zich verbonden aan Cirkelstad Amsterdam. Copper8 heeft haar eigen kantoor – dat voor een groot deel circulair is ingericht en vervaardigd met gebruik van afval uit slooppanden – ingebracht als voorbeeldproject. Medeoprichtster Noor Huitema was bij de ondertekening aanwezig.

Cirkelstad Amsterdam partners

Bij de ondertekening tijdens het evenement ‘Green Deal Cirkelstad Amsterdam’ waren ook partijen aanwezig uit andere regio’s. Organisaties uit Utrecht, Eindhoven, Den Bosch, Drechtsteden en Den Haag woonden het evenement bij om geïnspireerd te raken, zodat zij mogelijk ook zelf een Cirkelstad willen starten in hun regio. Voor geïnteresseerde partijen is er een starterskit uitgedeeld om hen bij deze start te helpen. Tijdens het evenement werd tevens een panel discussie georganiseerd waarin meerdere thema’s aan bod kwamen die gerelateerd zijn aan een circulaire economie.

Nieuws

Meer nieuws over