Deloitte viert opening duurzaam kantoor The Edge

05 juni 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Afgelopen week vierden OVG Real Estate en Deloitte de officiële opening van het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld: The Edge in Amsterdam. Tijdens een tweedaags evenement dat geheel in het teken stond van digitaal ondernemerschap, spraken verschillende internationale opinieleiders en konden genodigden aan den lijve ondervinden waarom het ‘slimme’ kantoorgebouw het BREEAM-NL ‘Outstanding’ duurzaamheidscertificaat heeft gekregen.

Sinds november 2014 is Deloitte de trotse hoofdhuurder van The Edge, de nieuwste toevoeging aan de Zuidas in Amsterdam. Volgens de Building Research Establishment (BRE), een organisatie die wereldwijd de duurzaamheid van kantoorgebouwen beoordeeld, is het nieuwe kantoorgebouw het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld. Het kantoor is dan ook de eerste die het BREEAM-NL ‘Outstanding’ ontwerpcertificaat heeft gekregen, wat betekent dat het gebouw voldoet aan de strenge eisen van de ambitieuze BREEAM-duurzaamheidscertificering.

Deloitte kantoor The Edge

Duurzaamheid en technisch vernuft
Het nieuwe kantoor van Deloitte heeft in de afgelopen maanden relatief veel media-aandacht gekregen, zowel door het hoge “duurzame gehalte” als de vele slimme technologische innovaties van het pand. Het gebouw is voorzien van energiezuinige installaties, is hoogwaardig geïsoleerd met bijvoorbeeld gebruik van driedubbel glas, en de vele geïntegreerde zonnecellen op het dak en aan de zuidgevel van het gebouw leveren voldoende energie om het hele gebouw mee te voorzien.

Het door Philips ontwikkelde ‘connected lighting system’ dat in de volle 40.000 m² oppervlakte is uitgerold meet de temperatuur, bezettingsgraad, daglicht en infrarood in de kantoorruimtes en speelt hier op in door aanpassingen te maken aan de lichtintensiteit, verwarming, ventilatie, maar ook bijvoorbeeld de ronde van schoonmakers door het gebouw. Ook de gebruikers van de ruimtes zelf kunnen aanpassingen maken via een app op hun smartphones. Zo kan van iedere werkruimte de instellingen worden aangepast aan de persoonlijke voorkeur. Het pand is in totaal voorzien van meer dan 30.000 sensoren, met de doelstelling om op termijn ook andere werkplaatsfactoren te kunnen personaliseren.

Peter Bommel en Coen van Oostrom

Ontwikkeling
Deloitte heeft het kantoor in nauwe samenwerking ontwikkelt met OVG Real Estate, een onafhankelijk vastgoedbedrijf uit Rotterdam en sinds 2007 Nederlandse marktleider op het gebied van kantoorgebouwen. Coen van Oostrom, de oprichter en CEO van OVG Real Estate, over het nieuwe Deloitte kantoor: “We zijn er erg trots op dat The Edge een voorloper is in hedendaagse vastgoedontwikkeling. Het gebouw laat zien hoe de toekomst van vastgoedontwikkeling eruit kan zien, waarbij de focus moet liggen op duurzaamheid en innovatie.” Ook Peter Bommel, de CEO van Deloitte in Nederland is zeer te spreken over het gebouw, dat reeds zeven maanden in gebruik is: “Naast het feit dat het een indrukwekkend gebouw is om in te mogen werken, leveren de hypermoderne technologieën en hieruit verzamelde data interessante inzichten op over het pand. Deze inzichten zetten we ook weer in voor onze klanten.”

Feestelijke opening
Op 28 en 29 mei werd in het Atrium van The Edge – dat ruim 15 verdiepingen hoog is – de officiële opening van het kantoorgebouw georganiseerd. Het tweedaagse evenement stond geheel in het thema van digitaal ondernemerschap en Deloitte en OVG Real Estate nodigden diverse (inter)nationale opinieleiders uit als sprekers. Sprekers als Dave Campbell (Microsoft), Jimmy Wales (Wikipedia), Frans van Houten (Philips) en Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde) spraken over de toekomst van ‘digitaal ondernemerschap’ en 'toekomstbestendige businessmodellen'. De officiële opening van het kantoor vond op vrijdag 29 mei plaats. 

Naast Deloitte is binnen The Edge inmiddels ook kantoorruimte verhuurd aan advocatenkantoor AKD, Salesforce, Henkel, Sandvik en Edelman.