Alphen aan den Rijn wint prijs voor vernieuwend beleid

20 oktober 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Afgelopen week reikte Lysias Consulting Group de ‘Wilbert van Seggelen-Award’ uit, een prijs voor het meest innovatieve beleid van 2015. Acht finalisten dongen mee naar de award, waarbij gemeente Alphen aan den Rijn uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. De gemeente kreeg de erkenning voor zijn “vernieuwend, gedurfd en praktisch verbonden beleid”.

Op donderdag 15 oktober 2015 vierde Lysias Consulting Group, een organsiatieadviesbureau uit Amersfoort, zijn 15-jarig jubileum. Tijdens het evenement, gehouden in zijn spliksplinter nieuwe kantoor in de voormalig NS Wagenwerkplaats Amersfoort, reikte het bureau ook de ‘Wilbert van Seggelen-Award’ uit. Van Seggelen was jarenlang partner en senior adviseur bij het adviesbureau. Hij overleed echter in 2012 en als eerbetoon aan zijn bijdrage en staat van dienst nam Lysias het initiatief om een award met zijn naam in het leven te roepen. De award wordt uitgereikt aan een instelling in het publieke domein die in de afgelopen periode het meest innovatieve beleid heeft gevoerd.

Alphen aan den Rijn

Acht inzendingen hadden zich ingeschreven voor de prijs. Volgens de jury was de kwaliteit hoog: “Alle deelnemers streven naar integraliteit op inhoud en intensieve samenwerking met partners (maatschappelijke partners, overheden, burgers en bedrijven). Ook tonen alle inzenders lef, ambitie en doorzettingskracht als het gaat om het realiseren van vernieuwing.” De acht inzendingen zijn:

- GGD West Brabant: “Passievol met Pensioen’ en ‘Gezonde Cultuur van Vitale Ouderen”
- GGD West Brabant: “De West Brabantse beweging in ‘Nieuw Zeggenschap”
- Youké, sterke jeugd: “Ontwikkelsprong”
- Ministerie BZK: “Pilot publiek-private samenwerking ten behoeve van leefbaarheid in krimp- en anticipeergebieden”
- Gemeente Deventer: “Visie leefomgeving, de openbare ruimte in Deventer”
- Gemeente Bunnik: “Vernieuwing samenwerking in planning en control”
- G7, Strategische agenda: “Van Lauwerszee tot Dollard tou”
- Gemeente Alphen aan den Rijn: “Kaders voor het uitvoeringsplan herinrichting maatschappelijk domein”

Wilbert van Seggelen Award

Na lang wikken en wegen besloot de jury de prijs uit te reiken aan de gemeente Alphen aan den RijnDe gemeente wist in een goed uitgewerkt proces tot samenwerking te komen in het sociaal domein door “zijn aanpak van effectsubsidiëring in plaats van projectsubsidiëring”, aldus de jury. Deze stelt verder dat Alphen aan den Rijn zijn partners in de verschillende sectoren “stimuleert om over de grenzen heen te kijken en samen te werken”, en is onder de indruk van de “vooruitstrevende aanpak die breekt met oude systemen en die getuigt van lef.” De jury besluit: “De gemeente geeft ruimte en vertrouwen aan maatschappelijke partners.”   

De eerst volgende Wilbert van Seggelen-Award wordt in 2018 uitgereikt.