Beste human resource en recruitmentbureaus van NL

19 oktober 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Nederlandse managers zijn op het gebied van human resources en recruitment dienstverlening het meest tevreden over Schouten & Nelissen. Op plekken twee en drie volgen de HR praktijken van Yacht en Conclusion, in de markt actief onder de naam Human Capital Group. Dat blijkt uit de 2015-editie van de ‘Incompany 100’ ranking.

Elk jaar doet zakenblad Incompany onderzoek naar de reputatie en klanttevredenheid over zakelijke dienstverleners. Negen sectoren worden onder de loep genomen, waaronder vier segmenten binnen de adviesbranche: Management & Organisatie, IT, HR en Corporate Finance. Dit jaar hebben bijna 3.300 managers die in de afgelopen twee jaar verantwoordelijk of betrokken zijn geweest bij de inhuur van externe adviseurs deelgenomen aan het onderzoek. Dienstverleners werden beoordeeld op zestien aspecten, onderverdeeld in vier dimensies: ‘knowhow’, ‘prijs’, ‘service’ en ‘resultaat’. Alleen bedrijven met meer dan 15 waarnemingen worden meegenomen in de ranking.

Top 10 HR adviesbureaus

In de categorie Human Resources wordt de lijst dit jaar aangevoerd door Schouten & Nelissen, te danken aan een klanttevredenheidsscore van 7,59. Het bedrijf behaalde in het onderzoek nooit eerder zo’n hoge waardering van haar opdrachtgevers – de afgelopen jaren scoorde het opleidingsbureau een gemiddeld cijfer tussen 7,14 en 7,20. Afgelopen jaar betekende dat nog een derde plaats. Jos van Kessel, CEO van Schouten & Nelissen, laat weten “heel trots” te zijn op de prestatie, en voegt toe: “Wij willen altijd het verschil maken. De extra stappen die we zetten voor onze klanten om samen tot het beste resultaat te komen, hebben geleid tot deze mooie waardering.” In 2014 stond het bureau nog op de derde plaats.

Yacht staat met een recordscore op de tweede plek. De vorige hoogste waardering van Yacht dateerde uit 2011, toen het een klanttevredenheidsscore kreeg van 7,07, en met een waardering van 7,41 staat het bedrijf stevig op #2. In elk van de vier categorieën eindigt Yacht net onder de zeven en een half, een prestatie waar de medewerkers “trots op kunnen zijn” aldus de jury. Human Capital Group, de HR consultancytak van Conclusion, is dit jaar terug in de top 3 te vinden. In 2012 stond Human Capital Group nog bovenaan, en omdat de HR-adviseur ook in de tussenliggende jaren prima presteerde bestempelt de jury het bedrijf als “een van de beste HR-spelers in de markt”.

Top 11-17 - HR-adviesbureaus

Op #4 staat werving- en selectiebureau K+V. Dit bedrijf is de afgelopen jaren vanuit de achterhoede helemaal opgeklommen naar de top en deed dat ook nog eens geleidelijk. Het duurde tot 2010 voordat K+V het eerste cijfer boven de zes en een half noteerde, en inmiddels mag de recruiter uit Veenendaal pochen met een klanttevredenheidsscore van 7,10. Over de toekomstpotentie van K+V is de jury erg positief: “We zullen nog mooie dingen van dit werving- en selectiebureau gaan zien.” De top 5 wordt afgesloten met Robert Half, een felicitatie waard schrijft de jury, omdat het bedrijf sinds 2009 ontbrak van de lijst.

De posities 6 tot en met 10 worden ingenomen door Mercuri Urval (de winnaar van 2013), Start People Professionals, Adecco, Hudson en Randstad Professionals. Recruitmentbureau Michael Page staat op #11, gevolgd door oud-winnaar Randstad HR Solutions en Amersfoorts searchbureau PublicSpirit. HRD-bureau GITP staat op de 14de plek, ondermaats vindt de jury – het bedrijf heeft een sterke track record in de Incompany100 en noteerde dit jaar zijn op een na laagste score sinds de introductie van de ranking twaalf jaar geleden. Met name op de aspecten ‘prijs’ en ‘knowhow’ scoort het bureau lager ten opzichte van voorgaande jaren.

Ook Hays, PCI Consultants en Hay Group – dat recent is gefuseerd met Korn Ferry – mogen zich in 2015 tot de beste human resource en recruitmentbureaus van ons land rekenen. 

Gerelateerd nieuws:
-
De beste Management & Organisatie adviesbureaus (Incompany100 – M&O) 
-
De beste ICT en technologiebureaus van Nederland (Incompany100 – ICT) 
- De beste corporate finance adviseurs van ons land (Incompany100 – Corporate Finance)