Opleidingsinstituut Schouten & Nelissen schrapt 60 voltijdbanen

07 februari 2017 Consultancy.nl

Schouten & Nelissen, een van de bekendste opleiders van Nederland, heeft aangekondigd te gaan reorganiseren. Het instituut neemt na twee jaar verlies te hebben gedraaid afscheid van circa 60 FTE’s – deels vaste contracten, deels tijdelijke contracten. Ook is onverwachts het vertrek van algemeen directeur Jos van Kessel aangekondigd.

Opgericht in 1980 en met 400 werknemers is Schouten & Nelissen een van de bekendste opleidingsinstituten in Nederland. Het familiebedrijf is sinds de oprichting altijd in handen geweest van de familie Schouten en heeft een sterke groei doorgemaakt. Anno 2017 is Schouten & Nelissen, onder de merknaam Schouten Global, actief in ruim 50 landen wereldwijd. De opleider draaide volgens voorlopige cijfers het afgelopen jaar een omzet van circa €46 miljoen.

Ondanks de miljoenenomzet heeft Schouten & Nelissen financieel twee zware jaren achter de rug. In 2015 draaide het bedrijf rode cijfers en ook voor 2016 wordt een verlies van enkele tonnen verwacht. Bestuursvoorzitter Marcel van Bronswijk vertelt in gesprek met het FD dat de verliezen voor een groot deel te wijten zijn aan de grote investeringen die het opleidingsinstituut de afgelopen jaren heeft gedaan. De investeringen volgden op een strategische omslag bij het familiebedrijf in 2014, dat zich met de verkoop van verschillende bedrijfsonderdelen aan NCOI* definitief ging focussen op opleidingen in soft skills. 

Schouten & Nelissen gaat reorganiseren

Zo lanceerde Schouten & Nelissen in 2016 e-learning platform NewHeroes en young professionals community YOUNG, werden de activiteiten op het gebied van consultancy uitgebreid tot kernactiviteit en werd er flink geïnvesteerd in automatisering en flexibilisering. Vooral de transitie naar nieuwe bedrijfskritische ICT-systemen op het gebied van klantrelatie en administratie bleek een belangrijke factor in de financiële druk op het bedrijf. 

Aangekondigde reorganisatie

Om in 2017 weer winstgevend te worden heeft het opleidingsinstituut een reorganisatie aangekondigd. Schouten & Nelissen gaat de komende periode circa 60 voltijdsbanen schrappen – ongeveer 15% van het totale personeelsbestand. Volgens MT.nl zou het zelfs om zo’n 65 FTE’s gaan.

Van Bronswijk vertelt tegenover het FD dat het bij de banen die verdwijnen in circa de helft van de gevallen gaat om vaste contracten en de andere helft gaat om tijdelijke contracten. De tijdelijke contracten laat de onderneming aflopen, terwijl de vaste werknemers wiens banen verdwijnen hier inmiddels van op de hoogte zijn gesteld. Voor deze groep is tevens een sociaal plan opgesteld. Het kan nog zijn dat het aantal ontslagen zal meevallen, laat Van Bronswijk weten, aangezien het instituut ook nog een aantal vacatures heeft openstaan die mogelijk gesloten kunnen worden zonder hier iemand voor aan te nemen.

Jos van Kessel - Marcel van Bronswijk - Vera van Beek - Jan Hein Schouten - Schouten & Nelissen

Onverwacht afscheid Jos van Kessel

Met de aankondiging van de reorganisatie komt ook het nieuws dat Schouten & Nelissen onverwachts afscheid heeft genomen van CEO Jos van Kessel. Van Kessel werd in begin februari 2015 benoemd tot de nieuwe CEO van het opleidingsinstituut als opvolger van Van Bronswijk. Volgens de huidige bestuursvoorzitter is echter de afgelopen twee jaar gebleken dat er geen ‘match’ was met Van Kessel, wat leidde tot verschil van inzicht met het bestuur. Tegenover het FD verklaart Van Bronswijk: “Er was geen matching met hem. Je probeert het, maar het ging niet. Het was in ieder geval geen beslissing van de ene op de andere dag.” 

Er is besloten om niet direct op zoek te gaan naar een opvolger voor Van Kessel. Van Bronswijk, operationeel directeur Vera van Beek en Jan Hein Schouten – zoon van de oprichter – hebben de leiding op zich genomen. Onder hun leiding verwacht Van Bronswijk in 2017 een omzetgroei te kunnen realiseren van 5%, waarvan het grootste deel afkomstig zal zijn uit de buitenlandse activiteiten van het bedrijf. Het is nog niet bekend wat de volgende carrièrestap van Van Kessel zal zijn. De komende weken rondt hij zijn laatste projecten voor klanten af. 

* De volgende onderdelen werden verkocht aan NCOI: ISBW, Bestuursacademie Nederland (gericht op de overheid), Lectric (internetopleidingen) en ISES (project-, proces- en informatiemanagement). Samen waren deze onderdelen destijds goed voor een derde van de groepsomzet.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup