Duurzame inzetbaarheid: van denken naar doen!

08 juli 2015 Consultancy.nl

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld gaan Marlis Krooshof en Ilse Heurkens, adviseurs bij Quintop Management Consultants, in op het thema duurzame inzetbaarheid. Ze starten met een korte omschrijving van het begrip en geven vervolgens een aantal handvatten om duurzame inzetbaarheid zelf vorm te geven.

Organisatie X heeft te maken met een vergrijzend personeelsbestand: meer dan de helft van de medewerkers is ouder dan 50 jaar. Meer en meer medewerkers lopen tegen (gezondheids)problemen aan, het verzuim loopt op en de motivatie is ver te zoeken. ‘Nog even volhouden,’ is een veelgehoorde uitspraak op de gang. De organisatie kampt met de consequenties: verhoogde personeelskosten, verminderde flexibiliteit, verlies aan aantrekkelijkheid als werkgever en uitstroom van kennis en ervaring die lastig op te vangen is vanwege de ontgroening. De organisatie maakt zich zorgen en overweegt ‘iets’ met duurzame inzetbaarheid te doen, maar door de vele beschikbare informatiebronnen, visies en definities is het lastig te bepalen: wat precies? 

Werkende 50 plussers

Wat is duurzame inzetbaarheid?
Door een aantal ingrijpende wijzigingen, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd, wordt duurzame inzetbaarheid door veel organisaties hoog op de agenda gezet. Veel mensen associëren duurzame inzetbaarheid dan ook met ‘de oudere’ medewerker, maar is dit terecht? Volgens de Sociaal Economische Raad (2009) bestaat duurzame inzetbaarheid uit drie specifieke elementen: werkvermogen, vitaliteit en employability. Werkvermogen verwijst hierbij naar de mate waarin men lichamelijk en psychisch (zoals motivatie) in staat is om te werken. Bij employability gaat het om flexibiliteit: zijn medewerkers in staat om nu én in de toekomst verschillende werkzaamheden en functies te vervullen? Tot slot staat vitaliteit voor het energieke aspect: in hoeverre is iemand fit en veerkrachtig genoeg om het werk uit te (blijven) voeren? Deze drie elementen van duurzame inzetbaarheid zijn belangrijk voor iedere medewerker, ongeacht leeftijd. Hiermee is duurzame inzetbaarheid dus niet alleen belangrijk voor de oudere medewerker, maar voor de gehele organisatie. En wat levert het op?

Waarom duurzame inzetbaarheid?
Dat steeds meer organisaties bezig (willen) zijn met duurzame inzetbaarheid om hiermee te anticiperen op de uitdagingen en risico’s van het vergrijzende personeelsbestand, is een logische beweging te noemen in tijden van vergrijzing en ontgroening. Maar, duurzame inzetbaarheid kan veel meer betekenen voor een organisatie als het wordt gericht op alle medewerkers. Met een juiste toepassing kan een duurzaam inzetbaarheidsbeleid zorgdragen voor gemotiveerde medewerkers en kan het toekomstperspectief bieden. Op deze manier maakt duurzame inzetbaarheid de organisatie en het werk aantrekkelijk voor iedereen en kan er een gezond personeelsbestand, waarin ook de jonge generatie een belangrijk aandeel heeft, worden verkregen of behouden. Dit verhoogt de betrokkenheid, de flexibiliteit en de motivatie én zorgt ervoor dat medewerkers gezond aan het werk zijn en kunnen blijven. Een win-winsituatie voor medewerker en organisatie. De organisatie kan immers niet zonder haar medewerkers en medewerkers niet zonder de organisatie.

Quintop - Masters in HRM

Wat kunnen organisaties doen?
Organisatie X is begonnen met een analyse van de huidige situatie. Er zijn verschillende vragen gesteld: Wat wil de organisatie nu en waar wil het voor de toekomst op zijn voorbereid? Wat is belangrijk voor de organisatie, bedrijfsvoering maar ook voor de medewerkers? En waar ligt welke verantwoordelijkheid? Deze vragen hebben de organisatie meer duidelijkheid gegeven over wat duurzame inzetbaarheid voor organisatie X kan betekenen en wat er gedaan moet worden om duurzame inzetbaarheid te verankeren in de organisatie.

Organisatie X geloofde niet zo in ‘en ze werkten nog lang en gelukkig,’ maar door aandacht te besteden aan het onderwerp en duurzame inzetbaarheid als een gedeelde verantwoordelijkheid te beschouwen tussen organisatie en medewerker, zijn er al verbeteringen zichtbaar. Op naar veel (duurzaam) werkplezier!

Een artikel van Marlis Krooshof en Ilse Heurkens, beide adviseurs bij Quintop Management Consultants. Dit artikel is eerder geplaatst op HRZone.


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup