Amerikaanse adviesmarkt passeert grens van 50 miljard

29 juni 2015 Consultancy.nl

De Amerikaanse adviesmarkt blijft sterk presteren. In 2014 heeft de grootste consultancymarkt ter wereld bijna dubbelcijferige groei geboekt. Met een groei van 9% is de waarde van de adviesmarkt nu meer dan $50 miljard, te danken aan een sterke binnenlandse economie, maar ook digitalisering voert de vraag naar consultancydiensten in iedere sector op.

De afgelopen periode is de Amerikaanse adviesmarkt jaarlijks sterk gegroeid, in schril contrast tot de Europese markten. De thuisbasis van consultancy-giganten als McKinsey, BCG, Bain en Deloitte – ’s werelds grootste management consultancybureau – heeft volgens verschillende analistenbureaus ondanks de gevolgen van de crisis meer dan vijf jaar op rij groei vertoond. Volgens het Britse bureau Source was de Amerikaanse adviesmarkt in 2011 goed voor een omzet van $36,2 miljard, en in 2013 was de marktomvang naar schatting $41,5 miljard.

Omvang Amerikaanse consultancymarkt

In de meest recente editie van zijn onderzoek naar de adviesmarkt van de VS, toont Source aan dat de markt zijn groei nog eens zo hard heeft doorgezet. In 2014 heeft de markt een groei van 9% gehaald, een groeipercentage dat normaal bijna alleen in opkomende markten wordt behaald. Volgens de analisten is de waarde van de markt daarmee de grens van $50 miljard gepasseerd. Daarbij vermelden zij echter wel dat de gehanteerde definities en baselines voor de data van 2013 veranderd zijn*, waardoor vergelijkingen met eerdere jaren niet langer mogelijk zijn. Met een omzet van meer dan $50 miljard is de Amerikaanse markt bijna acht keer zo groot als het Britse consultancylandschap, en maar liefst 27 keer groter dan die van de Benelux. 

Financiële dienstverlening groeit het snelst
De financiële dienstverleningssector is zowel de snelst groeiende sector als grootste klant voor consultancydiensten in de Verenigde Staten. De omzet uit financial services is in 2014 gestegen met 11,9% naar een totaal van $12,4 miljard. Wet- en regelgeving blijven een grote stuwende factor voor het inhuren van consultants, maar ook is de hoeveelheid werk omtrent digitalisering toegenomen. Lynne Doughtie, Vice Chair Advisory bij KPMG, over de sterke groei in de financiële sector: “Financiële dienstverleners vragen zichzelf af hoe ze groei gaan realiseren in de toekomst. Ze staan nog steeds onder druk van regelgeving en kosten, maar zij hebben aan bijna alle knoppen gedraaid om hun efficiëntie te verbeteren en moeten nu uitkijken naar manieren om hun inkomsten te verbeteren.”

Consulting Industry - Service Area.jpg

De op een na grootste sector voor consultancywerk is de Energie en Grondstoffensector. Ook hier groeide de omzet voor adviesdiensten aanzienlijk – 9,6% naar $6,8 miljard. In Manufacturing groeiden de uitgaven eveneens hard, met 8,9% naar een totaal van $6,5 miljard, voornamelijk gegenereerd vanuit groei in de automotive sector. De toename wordt voornamelijk veroorzaakt door de vraag naar het stroomlijnen van complexe productieprocessen, het ontwikkelen en implementeren van innovaties en nieuwe business modellen. Maar er wordt ook veel aan consultants gespendeerd voor het ontwikkelen van opkomende technologiën zoals ‘slimme’ auto’s en autonome voertuigen – een markt die volgens BCG in 2035 een waarde van 77 miljard zal bereiken. 

Kijkend naar de functionele gebieden, dan loopt Financieel Management en Risk voorop. In 2014 groeide de omzet uit het adviesgebied met 11,8% naar $16,2 miljard. Naast het werk dat gegenereerd wordt door veranderende regelgeving, wordt er veel advieswerk uitgevoerd op het gebied van cybersecurity. Ook technologie adviesdiensten deden het goed, met een stijging van 8,9% werd een omzet behaald van $12,7 miljard. Volgens de analisten zal de groei in het tech-domein doorzetten, aangezien meer dan drie kwart van de klanten in de VS aangeeft dat hun uitgaven aan technologie in de komende 18 maanden zullen toenemen.

Vooruitzichten
Volgens Source, die voor zijn onderzoek 32 senior partners en consultants heeft geïnterviewd, zijn de vooruitzichten voor de branche rooskleurig. “Consultants in de VS behoren tot de meest optimistische ter wereld, en veel van hen denken dat 2015, ondanks een zwak eerste kwartaal, zelfs nog beter zal zijn. Veel van hen geven aan veel opdrachten in de pipeline te hebben, soms wel tot in de herfst of nog verder”, aldus B.J. Richards, een van de auteurs van het rapport.

US consulting industry vurrently valued at over 50 billion

Vooral in de overname en fusiemarkt worden aanzienlijke groeicijfers voorspeld. Gedreven door de lage rentes, hoge kasvolumes en een robuuste economie, trekt de M&A activiteit wereldwijd en in de VS sterk aan. EY toont bijvoorbeeld in een recent onderzoek aan dat de honger naar overnames zijn hoogste punt heeft bereikt in vijf jaar. M&A adviesopdrachten leveren een stabiele werkstroom op voor consultants aangezien het vaak lange projecten betreft en vanaf de due dilligence tot de post merger integration er altijd wel werk voor adviseurs is. “Wij denken dat M&A een explosieve bron van groei zal zijn in de komende 12 tot 14 maanden: klanten zijn meer actief, hebben te maken met meer concurrentie, betreden nieuwe markten, en kapitaliseren op nieuwe technologieën”, vertelt Thomas Puthiyamadam, Management Consulting Leader voor PwC in de VS. 

Ondanks de positieve vooruitzichten is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, waarschuwt Richards. Zij verwijst naar de donkere wolken die aan de horizon dreigen voor consultants in de energiesector (aangezien de olieprijzen nog steeds erg laag liggen) en de nationale overheid (aangezien die nog steeds bezuinigingen aan het doorvoeren is). “Maar zelfs deze bewolkte gebieden kunnen niet voorkomen dat er voornamelijk veel zonneschijn voorspelt wordt”, sluit ze af.

Een belangrijke kanttekening is dat Source zich in zijn marktanalyses richt op middelgrote en grote consultancybureaus (vanaf een grootte van 50 consultants) en normaal gesproken alleen werk meetelt dat wordt uitgevoerd voor middelgrote of grote klanten. De adviesmarkt voor (zeer) kleine consultancybureaus, boutiques en freelancers wordt niet meegenomen in de berekeningen. Andere analistenbureaus hanteren bredere definities en komen daardoor over het algemeen op (veel) grotere marktwaardes uit.

* Volgens Source zorgen de veranderingen voor verbeteringen aan het onderzoeksmodel.

Nieuws

Meer nieuws over